Vytlačiť túto stránku

Sto kníh sto školám

Vydavateľstvo K. K. Bagalu venovalo Prešovskej univerzite knižný dar

V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa vo štvrtok popoludní, za mimoriadneho záujmu študentov, realizovala autorská prezentácia knižného debutu finalistky Anasoft litera 2022 Nicol Hochholczerovej s názvom Táto izba sa nedá zjesť. Pri tejto príležitosti oznámil vydavateľ a propagátor pôvodnej slovenskej literatúry Koloman Kertész Bagala založenie Klubu čitateľov slovenskej literatúry. V rámci tohto projektu sa zároveň rozhodol zo svojej bohatej produkcie venovať 100 kníh 100 školám (stredným a vysokým), pričom prvou z nich je Prešovská univerzita.

„Týmto projektom by som rád spropagoval a sprístupnil kvalitnú pôvodnú slovenskú literatúru na školách, a tiež by som tým chcel povzbudiť mladú generáciu k literárnej tvorbe. Počas mojej 30-ročnej vydavateľskej misie som totiž uviedol na slovenský knižný trh už vyše 100 debutantov, pričom viacerí z nich dnes patria medzi slovenskú spisovateľskú špičku a sú nezriedka oceňovaní na literárnych súťažiach. Veď napríklad tento rok sú vo finálovej päťke súťaže Anasoft litera štyri diela z produkcie môjho vydavateľstva (viac som ich tento rok ani nestihol vydať),“ uviedol vydavateľ Bagala. Ako dodal, od roku 1996 tiež organizuje literárnu súťaž Poviedka, kde dáva priestor mladým literárnym talentom a najlepší z nich potom majú možnosť svoje knižné prvotiny vydať v jeho vydavateľstve.

V darovanej kolekcii literárnych diel sú preto zastúpené aj diela začínajúcich mladých autorov. Nájdeme tu však aj diela strednej a staršej generácia autorov, z ktorých viacerí už žiaľ nie sú medzi nami. Ide skutočne o reprezentatívny výber diel autorov ako sú Balla, Vadas, Krištúfek, Mitana, Földvári, Ballek, Milčák, Rakús, Kepplová, Beňová, Uriková, či tohtoročná debutantka Hochholczerová. Tento literárny kaleidoskop by teda mohol zaujať rôznorodé spektrum čitateľov.

Knižný dar od vydavateľa prevzal riaditeľ Univerzitnej knižnice PU Peter Haľko, ktorý ocenil veľkorysé gesto K. K. Bagalu. „S vydavateľom Kolomanom K. Bagalom spolupracujeme už viac ako dve desaťročia a za ten čas k nám priviedol na autorské besedy viacero zaujímavých literátov – spomeniem len Ballu, Vadasa, Földváriho či Kopcsaya a vždy to bolo nezabudnuteľné stretnutie, ktoré sa tešilo veľkej pozornosti našich čitateľov. Knihy z jeho vydavateľstva sú v našom fonde početne zastúpené, keďže sú našimi čitateľmi žiadané. Veľmi si preto vážim a oceňujem tento jeho počin, ktorým ešte viac umocní svoje poslanie propagátora pôvodnej slovenskej tvorby,“ vyzdvihol riaditeľ Haľko. To že Prešovská univerzita obdržala knižný dar ako prvá z vybraných škôl považuje riaditeľ za ocenenie ich dlhoročnej korektnej a plodnej spolupráce, ako aj prísľub na jej pokračovanie.

Kooperáciu univerzity a vydavateľstva odborne zastrešuje literárna vedkyňa a kritička prof. Marta Součková z Filozofickej fakulty PU, ktorá podujatia tradične aj moderuje. Dôkazom vzájomne prospešnej spolupráce je aj autorská prezentácia Nicol Hochholczerovej, ktorú na sledovala úplne zaplnená študovňa, čiže vyše 150 čitateľov. „Na Prešovskej univerzite sme vždy našli prajné prostredie, ktoré nás utvrdzovalo v tom, že naše vydavateľské snaženie má zmysel. A takto, ako na tejto prezentácii, to tu býva vždy, keď prídeme“, uzavrel s úsmevom vydavateľ Bagala.

 

Zdroj: Anna Polačková

Najnovšie od Televízia TV7