Vytlačiť túto stránku

Poklady regiónu

Región Šariš i mesto Prešov sú bohaté na kultúru, udržiavanie tradícií, originálne nápady a inovácie.

V Prešove sa koncom septembra odštartuje pilotný ročník podujatia Poklady regiónu. Ten nadviaže na tradíciu prešovských mestských trhov a novou formou tak bude prezentovať autentické produkty regionálnych výrobcov a príbehy úspešných firiem z oblasti technológií, remeselnej výroby, dizajnu, ekológie a potravinárstva. Predstavia sa tiež aj výnimoční hand-made tvorcovia.

Poklady regiónu ponúknu priestor pre originálnu prezentáciu výnimočnej tvorby, príbehu značky a výrobkov významných prešovských a regionálnych firiem, organizácií a jednotlivcov. Je to príležitosť zvýšiť povedomie o lokálnom výrobnom bohatstve, ľudskom potenciáli, technologických inováciách. Pre firmy je to tiež príležitosť osloviť nových zákazníkov a predstaviť sa ako atraktívny zamestnávateľ. Podujatie sa uskutoční 23. až 25. septembra v centre mesta Prešov na Hlavnej a Floriánovej ulici. Počas trojdňového podujatia od 11.00 do 19.00 hod. si môžu návštevníci vyskúšať jednotlivé produkty, zapojiť sa do ich výroby, byť súčasťou interaktívnych workshopov a participovať na rôznych aktivitách od regionálnych tvorcov.

Na pešej zóne sa predstavia firmy, výrobcovia a umelci nielen z regiónu, ale z celého Prešovského kraja. Na to, že máme zachovávať svoje tradície, poukáže firma Elmira, ktorá prvky slovenskej tradície vkladá do krojov. Svetový unikát na východe Slovenska – Slovenské opálové bane predstavia novinky, ktoré v uplynulých mesiacoch zatraktívnili toto miesto. So svojimi výrobkami a expertízou tu nájdete firmy ako Spinea, Tomark, MK Illumination, SEAK, Bamida, Lear, Sadex, Zupelig, Miron Glass a ďalšie. Bohaté zastúpenie bude mať odevnícka výroba. Predstavia sa firmy Gemor Fashion, Odeva i A4ka. Street drink zónu pri hlavnom pódiu budú spolutvoriť liehovar Prelika, Pivovar Šariš a Víno Verita.

Počas soboty bude priamo na podujatí prebiehať nahrávanie podcastu špeciál „Na Trojici vo dvojici“ s Jozefom Verbovským. Live stream s vystavovateľmi bude neskôr dostupný aj na rôznych platformách.

Okrem prezentujúcich stánkov je súčasťou podujatia bohatý kultúrny program. Vystúpia lokálne kapely, miestni umelci a priestor dostane aj divadlo a film. Všetkých návštevníkov nabije energiou Detský folklórny súbor Šarišanček a folklórny súbor Šarišan. Po monodráme v podaní Milky Zimkovej sa na plátne premietne tragikomický príbeh filmu Pásla kone na betóne. Zaznejú aj známe piesne kapely Iconito a Hrdza, ktoré spájajú slovenskú kultúru so súčasnou hudbou. Predstaví sa tiež Sabinovčan, uznávaný DJ Dlugosh. O tom, že Prešov je mekka hudobníkov a spevákov, presvedčia kapely BB Country, Zojco & STF Band, Eleven Hill a o saxofonický záver sa postará Gapa.

 

Podrobný program nájdete na stránke:

https://www.facebook.com/events/1182609269001103?active_tab=about

V rovnakom čase sa v centre mesta uskutoční aj úspešný Street Food Festival pri Konkatedrále sv. Mikuláša, ktorý je zárukou výnimočného gastronomického zážitku s výberom miestnej aj exotickej kuchyne.

Pozývame širokú verejnosť spoznávať jedinečnú tvorbu a talent regiónu Šariš, kde sa na jednom mieste stretnú so širokou ponukou lokálnych výrobcov, dizajnérov a umelcov.

Poklady regiónu organizuje Park kultúry a oddychu (PKO) a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (OOCR).

Prešov Street Food Festival organizujú spoločne 3 mestské firmy - Technické služby mesta Prešov, Dopravný podnik mesta Prešov a Park kultúry a oddychu.

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Projekt je podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.

Najnovšie od Televízia TV7