Vytlačiť túto stránku

10. výročie logickej olympiády

bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

Počas nich sa do súťaže zapojilo viac ako 23 000 nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov z celého Slovenska. Organizátori tentoraz ocenili tých, ktorí sa na úspešnom podujatí a desaťročnej tradícii podieľali najviac.
Desať finálových stretnutí Logickej olympiády a tisícky intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov, ktorí absolvovali celoslovenskú súťaž. To je v kocke bilancia podujatia, organizovaného iniciatívou Rozumieme nadaným. „Spolupráca Pedagogickej fakulty a Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove priniesla obrovský úspech vo forme desaťročia súťaže Logickej olympiády, stretávaní nadaných detí z celého Slovenska a v neposlednom rade možnosti výmeny skúseností pedagógov, ktorí pracujú s nadanými deťmi,“ bilancoval Ľuboš Lukáč, autor celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorý zároveň pôsobí ako interný doktorand na PF PU a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

Desať ročníkov, desať ocenených
Na pôde Pedagogickej fakulty (PF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU), ktorá sa na súťaži roky organizačne podieľa, bolo hlavným nestorom súťaže odovzdaných deväť pamätných listov a jedno ocenenie in memoriam. Pedagogickú fakultu na stretnutí zastupovala prodekanka pre vzdelávanie Renáta Bernátová a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove riaditeľka Ľubica Richmanová Fabišíková. Z Katedry špeciálnej pedagogiky PF PU boli ocenení pamätnými listami: Bibiána Hlebová, Tatiana Dubayová a Lucia Mikurčíková. Z Katedry matematickej edukácie PF PU si ocenenie prevzali Alena Prídavková, Blanka Tomková a z Katedry prírodovedných a technických disciplín PF PU Vladimír Piskura. Medzi ocenenými boli aj Vladimír Dočkal z Katedry psychológie, Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, riaditeľka Centra nadania, n.o. v Bratislave Martina Mátychová a Jana Jurášková, riaditeľka Súkromnej základnej školy pre intelektovo nadaných žiakov CENADA v Bratislave. Ocenenie in memoriam bolo udelené Anne Petríkovej, bývalej riaditeľke Základnej školy Šmeralova 25 v Prešove.

Súťaž pre intelektovo nadaných žiakov spojila viaceré inštitúcie
Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov sa po prvýkrát uskutočnila 22. mája 2013 na PF PU. „Jej organizátorom boli vtedy Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Katedra špeciálnej pedagogiky PF PU, Okresný úrad v Prešove, odbor školstva, MENSA Slovensko, Mesto Prešov a Občianske združenie Prešovské nadané deti. V priebehu rokov sa medzi organizátorov zaradili mnohé inštitúcie, nadácie i jednotlivci,“ vysvetlil Lukáč. V súčasnosti za najväčšou súťažou pre intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov stojí Pedagogická fakulta PU, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Regionálny úrad školskej správy v Prešove a Mesto Prešov. V priebehu jednotlivých ročníkov zaradili organizátori do programu ďalšie aktivity, medzi ktoré patria logické sústredenia, odborné semináre Rozumieme nadaným a Večer talentov. Večer talentov je stretnutím nadaných detí/žiakov – finalistov súťaže pred finálovým kolom Logickej olympiády. Týka sa spravidla súťažiacich zo západného a stredného Slovenska.

Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov je súťaž určená žiakom so všeobecným intelektovým nadaním. Môžu to byť intelektovo nadaní žiaci, ktorí sa vzdelávajú v školách pre intelektovo nadaných žiakov v triedach pre intelektovo nadaných žiakov v klasických školách alebo intelektovo nadaných žiakov vzdelávaných formou integrácie v klasických triedach základných škôl. Súťaž prebieha v dvoch súťažných kategóriách: v kategórii A (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) a B (žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ a žiaci osemročných gymnázií do 15 rokov).

Zdroj: ts

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)