august 09, 2022

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Investícia zlepší tepelné pomery i komfort pre návštevníkov

Kraj rekonštruuje za 1,65 miliónov presklený vstup DJZ v Prešove

Vstupná presklená časť novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa rekonštruuje. Súčasťou investičnej akcie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v hodnote približne 1,65 miliónov eur je výmena jej tridsaťročných sklenených tabúľ a rekonštrukcia rozvodov vvkurovania vo vstupe. Práce na objekte by mali byť ukončené už do konca septembra a kraj ich realizuje vďaka úveru z Európskej investičnej banky.

Prešovský samosprávny kraj začal realizovať projekt rekonštrukcie vstupnej presklenej časti budovy DJZ sídliacej na Námestí legionárov v Prešove, ktoré zriaďuje. Dôvodom je opotrebovanie obvodových konštrukcií a sklenenej fasádnej výplne tejto budovy, ktorá je v prevádzke od roku 1990. Krajská samospráva na účel rekonštrukcie jej vstupnej časti využije prostriedky v investičnom náklade 1,65 miliónov eur, a to z úveru z Európskej investičnej banky, ktorý bol kraju poskytnutý v roku 2021.

„Budú to dobre investované financie, pretože táto kultúrna dominanta nášho krajského mesta naozaj nutne potrebovala zrekonštruovať vstup, ktorý vykazuje známky poškodenia a zároveň sú obmedzené jeho tepelno-izolačné vlastnosti. Výmena sklenených výplní a tiež rozvodov vykurovania vyrieši mnohé tieto úskalia. Zabezpečí sa zníženie energetickej náročnosti budovy, avšak, čo ma veľmi teší, nie na úkor vizuálneho charakteru tohto kultúrneho stánku, pretože ten ostane zachovaný. Verím, že pôjde všetko podľa plánu a začiatkom jesene bude mať divadlo už vynovený, bezpečný vstup s tými najlepšími prevádzkovými vlastnosťami,“ vyjadril sa dnes počas odovzdávania staveniska zhotoviteľovi stavby predseda PSK Milan Majerský.

Rekonštrukčné práce na vstupnom objekte divadla konkrétne zahŕňajú výmenu zasklených stien. Tá spočíva v materiálovom a farebnom kontraste sklenených polí z trojskla s oceľovými vertikálami obloženými AL profilmi v starobronze, ako aj horizontálneho objemu obloženého spišským travertínom.

Súčasťou projektu je tiež komplexné riešenie regulácie tepelných pomerov v diváckych prestávkových priestoroch. Aktuálny systém vykurovania vo foyer je založený na báze registrov posadených v mriežkových kanáloch a je už zastaralý. Pre dosiahnutie úspory na energii vykurovania sa tu počíta so zabudovaním súčasných technológií na báze telies, tzv. fancoilov. Tie sú schopné priestor vykurovať a zároveň v prípade potreby aj chladiť.

Stavebné práce na objekte si vynútia demontovanie celých častí fasádnych stien. Budova ostane prakticky otvorená, chránená stavebným plotom a zabezpečená 24 hodinovým strážením.

Zdroj: PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

Spravodajstvo