Vytlačiť túto stránku

Dovolenka pre rodiny s deťmi v Prešovskom kraji

V Prešovskom kraji spustili siedmy ročník cestovateľskej súťaže

Počas letnej turistickej sezóny v Prešovskom kraji je pre rodiny s deťmi pripravený bohatý program. Na návštevníkov čaká už siedmy ročník projektu LEGENDARIUM. Zábavno-súťažné putovanie s legendami prináša rozmanité tipy na výlety a podporuje rozvoj cestovného ruchu na celom území kraja.
Cestovanie s legendami sa v Prešovskom kraji stalo už tradíciou. Každoročne ho pripravuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Siedmy ročník Legendaria má prívlastok Vyskladaj si leto. Cestovatelia si ho vyskladajú zo zážitkov a dobrodružstiev, ktoré zažijú na cestách za legendami. Pripravených je takmer sedemdesiat zariadení, ktoré vydávajú súťažné pečiatky a pätnásť prírodných lokalít s trezormi, ktoré ukrývajú súťažné nálepky.
Zábavno-súťažné cestovanie trvá od 15. júna do 11. septembra 2022.


Projekt sa organizátori snažia každý rok obmieňať o nové zariadenia a lokality. Ponuka výletov je šitá na mieru rodinám s deťmi. „Po období obmedzení v cestovnom ruchu, ktoré priniesla pandémia, prinášame turistom rozmanitú ponuku zážitkov v desiatkach zapojených zariadení. Aj týmto spôsobom podporujeme ich návštevnosť. Našou snahou je pritiahnuť pozornosť verejnosti aj na menej známe miesta a lokality, čo sa nám vďaka projektu a vzájomnej spolupráci zariadení už niekoľko rokov darí,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska. Do projektu sú spoločne zapojení silní hráči ako aquaparky a známe atrakcie spolu s novými alebo menej známymi zariadeniami a lokalitami.
V tomto roku vďaka projektu prechádza obnovou lokalita Údolie obrov v Slanských vrchoch, kde vzniká zábavno-náučný chodník spojený s miestnou legendou o obrovi spod Oblíka.
Víly, obry, hradné panie aj hrdinovia z histórie


Pätnásti hrdinovia pozývajú v Prešovskom kraji na výlety od Vysokých Tatier až po Poloniny. Každá postavička má svoj pútavý príbeh, ktorý zaujme nielen detského prijímateľa. Stretnúť sa tak môžete s vílou Kvetuškou v Tatrách, s čiernou pani v okolí Kežmarku alebo s vojakom Vasiľom v regióne pod Duklou. Hrdinov dopĺňajú historické postavy ako peňazokaz Gabriel z Jasenovského hradu či medová Žofia z Polonín. Každý hrdina láka na návštevu svojej lokality – do rozmanitých zariadení aj na turistiku do prírody. Legendarium vytvára program pre rodiny s deťmi na celé leto, iniciuje návštevu viacerých lokalít a predĺženie pobytu v kraji.

Zábavné hľadanie trezorov a odmeny
V takmer sedemdesiatich zariadeniach (hrady, múzeá, kúpaliská, ranče, športoviská, lanovky a rôzne atrakcie) získajú návštevníci súťažné pečiatky. S prvou pečiatkou deti dostanú zdarma bohato ilustrovanú brožúru Legendarium, do ktorej zbierajú súťažné nálepky a pečiatky. Nájdu v nej všetky tipy na výlety ako aj indície, kde sa vybrať do prírody hľadať ukryté trezory. Práve pátranie po trezoroch s nálepkami patrí k mimoriadne obľúbenej aktivite.
Súťažné nálepky a pečiatky sú zlosovateľné, súťaží sa o rozmanité ceny. Okrem záverečného žrebovania zbierajú deti výhry aj počas cestovania v troch garantovaných hraniciach. „Zaujímavý príbeh, ponuka výletov a zbieranie odmien sú spojené do jedného produktu, ktorý motivuje turistov k návšteve Prešovského kraja a najmä k predĺženiu pobytu v našom kraji. Veríme, že i v tomto roku zaujme množstvo návštevníkov, za predošlé roky ich rátame v tisícoch,“ doplnila Jana Andraščíková z marketingu KOCR Severovýchod Slovenska.

Najnovšie od Televízia TV7