Vytlačiť túto stránku

Kraj zatvára aj posledné očkovacie miesta

ilustračné foto ilustračné foto

Očkovanie realizoval vyše rok a podal takmer 268-tisíc vakcín

Po vyše roku krajská samospráva do odvolania ukončuje očkovanie proti ochoreniu Covid-19. Už tento víkend zatvára aj svoje posledné fungujúce očkovacie miesta zriadené v prešovskom a popradskom nákupnom dome. Uzavretie očkovacích centier prešovskej župy si vyžiadal neustále sa znižujúci záujem o vakcínu proti koronavírusu a nenaplnenie ich aspoň minimálnych kapacít. Kraj v nich celkovo aplikoval takmer 268-tisíc dávok proticovidovej vakcíny.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) na základe usmernenia rezortu zdravotníctva ukončuje očkovanie proti koronavírusu. A to až do odvolania, resp. zmeny vývoja situácie v spojitosti s pandémiou ochorenia Covid-19 a z toho vyplývajúcich nových odporúčaní rezortu.

Po zatvorení troch veľkokapacitných očkovacích miest v Prešove, Poprade a Humennom koncom januára 2022, zatvára tento týždeň aj svoje očkovacie miesta v nákupných domoch OC Eperia Prešov a OC Max Poprad. Prešovská župa tak vakcínu proti koronavírusu pre verejnosť viac nesprístupní, dostupná na území kraja bude naďalej v zdravotníckych zariadeniach, poliklinikách a pod. „Súčasťou očkovacej stratégie Slovenska proti novému koronavírusu sme boli nepretržite viac ako rok a počas tohto obdobia sme hľadali rôzne cesty a možnosti, ako dostať vakcínu čo najbližšie k ľuďom. Ako ich motivovať k tomu, aby sa pre očkovanie rozhodli a najmä ako zvýšiť zaočkovanosť v našich regiónoch a tým ochrániť tých najzraniteľnejších z nás,“ hodnotí ročné fungovanie očkovania v réžii PSK jeho predseda Milan Majerský.

Prešovská župa spustila očkovanie 27. februára 2021. Vtedy otvorila svoje prvé veľkokapacitné očkovacie centrum v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici, ktoré sa neskôr presťahovalo do telocvične SOŠ technickej na Volgogradskej ulici.

Ešte 6. marca spustila ďalšie vakcinačné centrum, a to v Obchodnej akadémii v Humennom a o týždeň neskôr 13. marca v telocvični župnej SOŠ technickej v Poprade. V spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou sa 9. apríla zriadil kraj očkovacie centrum aj v Starej Ľubovni a posledným otvoreným bolo 8. mája centrum v Bardejove.

Ešte začiatkom mája na základe vysokého dopytu od miestnych samospráv bola spustená výjazdová očkovacia služba PSK, ktorá začala realizovať očkovanie priamo v obciach, a to aj ťažko zdravotne postihnutých a imobilných obyvateľov, ktorí mali sťažený prístup k očkovaniu.

PSK začal v lete 2021 realizovať očkovanie v obchodných centrách Prešov, Poprad a Bardejov. Zároveň koordinoval očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb na svojom území aj následné preočkovanie ich klientov a zamestnancov posilňovacou dávkou.

Pre posilnenie svojej očkovacej stratégie zriadil vlastný registračný portál pre záujemcov o očkovanie, taktiež spustil call linku a emailovú podporu, na ktorej verejnosť dostávala informácie o očkovaní v očkovacích centrách PSK. „S vakcínou sme prišli do viacerých miest a do stoviek obcí, realizovali sme očkovanie z ulice, pred zimným štadiónom, počas festivalu, vo väzniciach, komunitných centrách a s veľkou zodpovednosťou a nasadením na seba prevzali agendu spojenú s očkovaním od štátu. Vyžadovalo si to naše nemalé úsilie a najmä vysoké pracovné tempo úradníkov, ambulantných lekárov a sestier či záchranárov, ktorí tvorili naše očkovacie tímy, aj našich stredných škôl, ktorí nám poskytli priestory na vytvorenie očkovacích miest. Som presvedčený, že sme výraznou mierou prispeli k zvýšeniu percenta zaočkovaných na Slovensku,“ doplnil Majerský.

Kraj od februára 2021 do začiatku marca 2022 vyaplikoval celkovo 267 764 prvých, druhých a tretích dávok vakcín proti koronavírusu – AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, detských vakcín Pfizer/BioNTech a Janssen.

V roku 2021 to bolo konkrétne 250 682 podaných vakcín, z toho 203 442 v piatich veľkokapacitných očkovacích centrách a 47 240 prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby, ktorá očkovala v obciach, mestách, obchodných či komunitných centrách.

Počas prebiehajúceho roku 2022 kraj od januára do začiatku marca vyaplikoval 17 082 proticovidových vakcín. Až 10 602 podali mobilné jednotky kraja a 6 480 sa aplikovali očkovacie tímy vo veľkokapacitných očkovacích centrách.

PSK na prevádzku svojich vakcinačných centier celkovo vynaložil finančné prostriedky v objeme vyše 673-tisíc eur, pričom išlo o náklady spojené s ich personálnym a materiálnym zabezpečením. V roku 2021 to bolo takmer 634-tisíc eur a v prebiehajúcom roku 2022 približne 39-tisíc eur.

Zdroj: PSK

Najnovšie od Televízia TV7