Vytlačiť túto stránku

Predajná výstava Jana Saudka

V Krajskej galérii v Prešove od 17. februára do 1. mája 2022

Výstava svetoznámeho českého fotografa predstavuje výber toho najlepšieho z jeho celoživotnej tvorby a prináša aj pár noviniek. „Ide o výjavy, ktoré sú spojené jedinou víziou – osláviť človeka ako takého“, hovorí o svojej výstave Jan Saudek. Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. K tomuto ho priviedol súbor fotografií Ľudská rodina od fotografa Edwarda Steichena.

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život: „Túžil som po sláve a bohatstve – a nič z toho som nedosiahol. Ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy – vždy to bola žena, a to bolo pre mňa omnoho viac.“

Slávu a uznanie však dosiahol na celom svete. Má za sebou viac ako 400 výstav a dostal množstvo ocenení, vrátane francúzskeho vyznamenania Rytier umenia a literatúry. Jeho najväčšou výstavou bola výstava v Los Angeles v roku 1998. Pred dvomi rokmi tiež dostal Medailu za zásluhy od prezidenta Miloša Zemana.

Výstava sa koná pod záštitou Jeho Excelencie Mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Tomáša Tuhého.

Miesto: Krajská galéria v Prešove
Názov výstavy: Jan SAUDEK 87
Termín: 17. 2. – 1. 5. 2022
Kurátor: Juraj Ulický

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)