marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Jednoduchšie nakupovanie prináša aj svoje riziká

Jedným z najrozšírenejších využívaní internetu je nakupovanie, ide o veľmi rozšírený trend.

Nákup cez internet je síce pohodlný, veľa krát i finančne výhodný, no nesie so sebou určité riziká ... nepoctiví predajcovia, či tovar, ktorý po dodaní nezodpovedá ponúkanému tovaru. Skôr ako nákup uskutočníme pozorne si prečítajme obchodné podmienky, reklamačný poriadok, snažme sa zistiť referencie na predajcu od iných zákazníkov, aby sme predišli nedorozumeniam a eliminovali riziká nákupu.
S nakupovaním prostredníctvom internetu je spojený internet banking. Pre niektorých samozrejmosť, pre iných stále veľká dávka nedôvery a obava zo straty peňažnej hotovosti. Sú všeobecne známe odporúčania, ktorých dodržiavaním zminimalizujeme možnosť zneužitia tohto spôsobu nakupovania.

Opakovane a z mnohých strán sú nám poskytované rady a odporúčania ako sa správať na internete, ako si chrániť svoje osobné údaje, ako predchádzať zneužitiu či ako sa nestať obeťou internetových podvodníkov.

Prinášame niekoľko z nich, ktorými by sme sa mali riadiť pri práci s internetom:
- chráňme si svoje osobné údaje, zvážme komu a aké údaje poskytneme
- neposkytujme osobné údaje, ktoré by mohli byť zneužité, v žiadnom prípade nezverejňujme identifikačné údaje k našim platobným prostriedkom
- v maximálne možnej miere sa snažme overiť predávajúceho, jeho spoľahlivosť
- zvážme uprednostnenie možnosti zaplatiť za tovar až po jeho dodaní
- nakupujme iba z oficiálnych internetových stránok, portálov.

Informácie, ktoré uvedieme na internet sa môžu dostať k ďalším neznámym osobám, ktoré ich môžu zneužiť a môžu byť nástrojom k vydieraniu, vyhrážaniu, či inému podvodnému konaniu. Nerozvážnym používaním internetu sa môžeme stať ľahkou obeťou trestného činu.

Zdroj: KR PZ v Prešove

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.