Vytlačiť túto stránku

Originálne výstavy vo svete kníh

Výstavu Vladimíra Semana nájdete v Centre regionálnych dokumentov na Hlavnej 139 Výstavu Vladimíra Semana nájdete v Centre regionálnych dokumentov na Hlavnej 139

Pre užívateľov knižnice v Prešove nie je žiadnou novinkou, že sa snaží svojim čitateľom sprostredkovať pravidelné kultúrne zážitky v rôznych podobách.

Okrem príťažlivých besied, festivalov či tradičných klubov môžete v priestoroch knižnice obdivovať aj jedinečné autorské výstavy z nášho regiónu, ale i zahraničia.

Pozitívny trend zahraničných knižníc, spájať pod jednou strechou literatúru a kultúru, si postupne osvojili aj slovenské inštitúcie. Výnimkou nie je ani Krajská knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove. Okrem výpožičiek kníh si užívatelia môžu každý mesiac vybrať z bohatého programu podujatí, ktoré verejnosti ponúka. „Sme si vedomí evolúcie, ktorou knižnice v súčasnosti prechádzajú. Tento nový koncept knižníc ako komunitných centier kultúry, vzdelávania a čítania sa v posledných rokoch snažíme predstaviť aj Prešovčanom,“ vysvetlila riaditeľka knižnice Iveta Herná.

Foto: Interaktívne podujatie na tému klimatických zmien je vhodné pre žiakov štvrtého ročníka Základných škôl

Výstavy sa doteraz spájali najmä s Centrom regionálnych dokumentov na Hlavnej ulici. „Začiatkom roka boli užívateľom Detskej knižnice Slniečko sprístupnené revitalizované priestory Komunitného centra pre rodiny situovaného v podkroví detského oddelenia,“ informovala Iveta Hurná. Vynovené priestory sú primárne určené na podujatia pre celé rodiny, ale aj školské kolektívy. Riaditeľka vysvetlila, že: „Kapacita komunitného centra nám zároveň umožňuje i organizovanie výstav, čo sme si vyskúšali už koncom minulého roka, keď sme záujemcom sprístupnili expozíciu tvorby grafika a ilustrátora, hosťa festivalu Prešov číta rád 2021, Juraja Vačka.“

Komiksami k zdravšej klíme
Rok 2022 v Detskej knižnici Slniečko otvára výstava komiksov na tému klimatických zmien. Knihovníčka Miroslava Hnátová informovala, že verejnosť si môže expozíciu pozrieť ešte počas celého februára. „Prvá oficiálna výstava v komunitnom centre sa venuje ochrane životného prostredia. Je vytvorená z víťazných diel 6. ročníka komiksovej súťaže pre deti, ktorú organizuje humanitárna organizácia ADRA z Českej republiky,“ priblížila knihovníčka z detského oddelenia.

Foto: Výstava komiksov zaujala deti, ktoré sa zúčastnili nového interaktívneho podujatia k výstave komiksov

K výstave si knižnica pripravila aj originálne podujatie určené pre žiakov 4. ročníka základných škôl. „Prostredníctvom komiksu a sprievodného textu sa žiaci dozvedia čo je klimatická zmena, aké sú jej príčiny či dôsledky, ale aj čo môžu urobiť preto, aby zabránili jej šíreniu. Následne si tieto príčiny, dôsledky i riešenia vysvetlíme na konkrétnych príkladoch,“ predstavila jeho priebeh Miroslava Hnátová. Keďže podujatie je interaktívne, žiaci majú k dispozícii sprievodný pracovný list a spolu s knihovníčkou si zároveň prečítajú knihu Planéta Zem. Cieľom podujatia, no aj celej výstavy, je schopnosť pomenovať klimatické zmeny a boj spoločnosti proti jej následkom.

Výstava komiksov je inštalovaná v zrekonštruovanom priestore Komunitného centra pre rodiny na 2. poschodí na Hlavnej 16, kde okrem iného nájdete knihy, časopisy, hračky a spoločenské hry zamerané na tému životné prostredie.

Rok plný výstav
Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove si pre verejnosť tento rok pripravila v spolupráci s rôznymi domácimi aj zahraničnými organizáciami plejádu originálnych expozícií. „V Detskej knižnici Slniečko sa môžete tešiť napríklad na Osmijankovu literárnu záhradu, 12 svetov, či výstavu spisovateľa Daniela Heviera pod názvom Tajný život kníh a ďalšie,“ oboznámila riaditeľka Iveta Hurná.

Foto: (Ne)všedný Prešov

Nevšedné výstavy si pre verejnosť naplánovali tiež v Centre regionálnych dokumentov, kde aktuálne nájdete autorskú výstavu amatérskeho fotografa Vladimíra Semana (NE)všedný Prešov. „Počas roka 2022 naše oddelenie sprístupní Prešovčanom výstavu Spisovatelia v školských laviciach, uvedieme tiež originálnu výstavu s regionálnou tematikou soľnobanskej čipky Krása v čipke ukrytá. Počas jesene si predstavíme aj inšpiratívne České hrdinky a rok ukončíme výstavou Labyrint sveta, ktorú Prešovčanom ponúkneme vďaka spolupráci s Českým centrom v Bratislave,“ predstavila bližšie plán výstav Andrea Sivaničová z Centra regionálnych dokumentov.

Zdroj: Michaela Demková
Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)