Vytlačiť túto stránku

Žiadosti na projekty od 10. januára

Prešovský kraj vyčlenil na dotácie viac ako 6 miliónov eur

O grantové peniaze prešovskej župy sa môžu aj tento rok uchádzať žiadatelia z kraja. Samospráva na tento účel vyčlenila balík peňazí v celkovom objeme 6,19 miliónov eur. Obyvatelia sa budú môcť po prvý raz zapojiť do participatívneho rozpočtu, rovnako po prvýkrát žiadať o dotáciu v programe rodinná samospráva.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rok 2022 v celkovej výške 6,19 miliónov eur. Záujemcovia sa môžu od 10. januára uchádzať o financie zo štyroch dotačných programov – Výzva poslancov PSK, Výzva predsedu PSK, Výzva pre región a Výzva participatívny rozpočet.

„Som veľmi rád, že dotačný program Prešovského kraja je medzi verejnosťou taký úspešný. Len vlani sme dali zelenú 822 projektom, a to aj vrátane špeciálnej dotácie. Podporili sme vznik nových športovísk, opravu kultúrnych pamiatok či vybudovanie cyklochodníkov v kraji. Rovnako sme poskytli dotáciu pre sociálnu oblasť, na ktorú sa často zabúda, avšak je veľmi dôležitá. V tejto podpore chceme pokračovať aj naďalej a zároveň umožniť obyvateľom kraja, aby mohli aj sami rozhodovať o tom, kde sa investujú finančné prostriedky. Urobiť tak budú môcť vďaka participatívnemu rozpočtu, ktorý sme tento rok vyhlásili po prvýkrát. Pevne verím, že aj tento program si nájde miesto u obyvateľov Prešovského kraja,“ skonštatoval predseda PSK Milan Majerský.

Najviac peňazí prerozdelí kraj v rámci Výzvy pre región, kde vyčlenil celkovo 3,7 miliónov eur. Uchádzači môžu požiadať o dotáciu v štyroch programoch, ktoré sú zamerané na podporu cyklodopravy, cestovného ruchu a pútnického turizmu, taktiež na obnovu kultúrnych pamiatok, výstavbu a rekonštrukciu športovísk či zvýšenie kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti.

Minimálna výška dotácie je 20-tisíc eur, maximálna 200-tisíc eur, avšak max. 70 percent z celkového rozpočtového projektu. Spolufinancovanie musí pritom tvoriť aspoň 30 percent zo schválenej dotácie. Termín na predloženie žiadostí je do 31. marca.

V rámci Výzvy poslancov PSK je vyčlenených 1,86 miliónov eur v štyroch programoch – šport, kultúra, sociálne služby a rodinná samospráva. Pričom pri poslednom programe ide o novinku. Cieľom je podporiť aktivity a činnosti zamerané na rodinu, upevňovanie medzigeneračných vzťahov či výchovu k manželstvu a rodičovstvu. Aj Výzva predsedu PSK ponúka dotácie v rovnakých programoch, avšak v celkovom vyčlenenom objeme 500-tisíc eur.

Minimálna výška dotácie je pri oboch programoch tisíc eur, maximálna 10-tisíc eur. Spolufinancovanie tvorí 20 percent zo schválenej dotácie a žiadatelia sa môžu o finančné príspevky uchádzať do 28. februára. O podporu svojich obcí sa môžu v oboch výzvach uchádzať aj žiadatelia zapojení do súťaže Dedina roka. Kraj ich podporí minimálne čiastkou tisíc eur.

Pri Výzve participatívny rozpočet poskytne samospráva dotáciu na všeobecne prospešné a komunitné verejnoprospešné projekty s cieľom vytvoriť obyvateľom kraja priestor spolupodieľať sa na jej rozhodovacích procesoch. Projekty majú byť zamerané na inováciu existujúcej alebo vytvorenie novej verejnej služby vo verejnom priestore, revitalizáciu verejných priestorov alebo komunitnú infraštruktúru vo verejnom priestore.

Kraj vyčlenil na tento účel celkovo 130-tisíc eur, pričom výška dotácie na jednu žiadosť je 10-tisíc eur a spolufinancovanie tvorí 20 percent zo schválnej dotácie. Prešovská župa vyhlásila túto výzvu vôbec po prvýkrát. Termín na predloženie žiadostí je stanovený do 28. februára. O víťazných projektoch rozhodne verejnosť SMS hlasovaním po ich zverejnení koncom marca.

Všetky potrebné informácie o aktuálnych vyhlásených výzvach PSK sú pre žiadateľov k dispozícii na stránke www.vucpo.sk v sekcii Výzvy a granty.

Zdroj: Lea Heilová

Najnovšie od Televízia TV7