Vytlačiť túto stránku

Vyrobili jedlého lososa na 3D tlačiarni

screenshot BASF INNOVATION HUB 2021 - GRAND FINALE screenshot BASF INNOVATION HUB 2021 - GRAND FINALE zdroj youtube

Poznáme víťazov medzinárodnej súťaže BASF Innovation Hub 2021

Uplynulý týždeň sa konalo finále medzinárodnej súťaže BASF Innovation Hub 2021, ktorá sa venovala téme ekológie vrátane agendy čistej energie, udržateľného poľnohospodárstva a cirkulárnej ekonomiky. Celkovo sa do tohto ročníka prihlásilo cez 80 start-upov a inovátorov z 11 krajín strednej a južnej Európy, ktorých projekty priamo či nepriamo prispievajú k dosiahnutiu cieľov udržateľného rozvoja. Do finále postúpilo šesť najlepších tímov z regionálnych kôl, Českú a Slovenskú republiku zastupoval tím Chemissimo.

Tím Chemissimo, lokálny víťaz a zástupca Českej a Slovenskej republiky, sa zameral na riešenie pre koncových zákazníkov, ktorí potrebujú rýchlo získať informácie o chemických látkach. Výsledkom je aplikácia, ktorá má posilniť uplatňovanie princípov cirkulárnej ekonomiky v praxi.

Foto: 6 najlepších tímov BASF Innovation Hub 2021, ktorí uspeli v regionálnych kolách

Tím Chemissimo, ktorý tvoria Jiří Ettler a Matouš Paleček, postúpil do finále súťaže ako víťaz BASF výzvy z júnového GreenHacku. Navrhli riešenie pre koncových zákazníkov, ktorí potrebujú rýchlo získať informácie o chemických látkach s cieľom ich uskladnenia, použitia, recyklácie, či rýchlej reakcie v kritickej situácii. Projekt českého tímu ponúka možnosť vyvinúť bezplatne dostupnú aplikáciu a webovú stránku, ktoré užívateľom pomôžu pri manipulácii s chemikáliami a posilnia uplatňovanie princípov cirkulárnej ekonomiky v praxi. „Veľmi si vážime, že sme mohli reprezentovať Českú a Slovenskú republiku počas tohto finále. Je to pre nás veľká česť. Vládla tu naozaj silná konkurencia: všetky tímy boli výborne pripravené a predstavili originálne projekty najrôznejších zameraní. Účasť v súťaži bola pre nás natoľko inšpiratívna, že na svojom projekte chceme ďalej pracovať a dúfame, že nájdeme partnera pre jeho uvedenie na trh,“ zdôraznil vedúci tímu Chemissimo, Jiří Ettler.

Absolútnymi víťazmi súťaže sa stali rakúsky tím Revo Foods, ktorý vyhral regionálne kolo Rakúska a Maďarska a slovinský tím ReCatalyst, ktorý vo finále zastupoval región Slovinska, Chorvátska a Srbska. Revo Foods predstavil alternatívne, zdravé a chutné morské plody vyrobené výlučne z rastlín s technológiou 3D tlače potravín pri zachovaní nutričných hodnôt. Použitím len niekoľkých zložiek na rastlinnej báze, akými sú hrachové bielkoviny, rastlinné oleje a extrakt z rias, dokážu vytvoriť lahodného lososa. Tím ReCatalyst sa venoval možnosti prelomového zlepšenia vo výrobe katalyzátorov palivových článkov. Oba víťazné tímy boli odmenené celkovou finančnou čiastkou 7 500 eur. Navyše majú možnosť svoj projekt ďalej rozvíjať v spolupráci so spoločnosťou BASF.

„V BASF organizujeme obdobné projekty už dlhšie a vždy sa počas nich utvrdíme, že mladí ľudia majú veľa skvelých nápadov, ktoré by si zaslúžili podporu. Či už má podobu finančnej pomoci, zdieľania kontaktov alebo know-how, pre praktickú realizáciu prvotnej myšlienky je často zásadná. S týmto vedomím a zámerom organizujeme aj BASF Innovation Hub,“ povedal Filip Dvořák, generálny riaditeľ BASF spol. s r.o. v Českej republike a Country Manager v BASF Slovensko spol. s r.o.

Zdroj: ts

 

Najnovšie od Televízia TV7