Vytlačiť túto stránku

Slávnostné otvorenie úseku diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh

Slávnostné otvorenie úseku diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh Autor foto: Michal Onderko ml.

Vladyka Ján Babjak požehnal nový diaľničný obchvat pri Prešove

Štvrtok 28. októbra 2021 sa konalo slávnostné otvorenie úseku diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh. Celý program slávnostného otvorenia diaľničného úseku sa konal pred západnym portálom tunela Prešov.

Na slávnostnom otvorení hneď v úvode vystúpili so svojimi príhovormi predseda predstavenstva NDS Juraj Tlapa, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, minister dopravy Andrej Doležal, zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Radim Dvořák, predseda PSK Milan Majerský, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko. Za zhotoviteľa stavby sa prihovoril podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ Róbert Šinály. Po slávnostných príhovorch v ktorých zazneli slová vďaky a radosti z toho, že sa podarilo úspešne dokončiť tento obchvat, nasledoval akt požehnania novej cesty diaľničného úseku. Slávnostné požehnanie a modlitbu spoločne predniesli za gréckokatolícku cirkev Mons. Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita a za rímskokatolícku cirkev Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita. Na záver prítomní hostia spolu s arcibiskupmi slávnostne prestrihli pásku.

Nový úsek diaľnice D1 Prešov, západ - Prešov, juh tvorí západný obchvat mesta Prešov. Ide o spoplatnený úsek v dĺžke 7,8 km. Na tomto úseku je aj tunel Prešov, ktorý má celkovú dĺžku 2 244 m. Tento tunel je tretím najdlhším na Slovensku. Na predmetnom úseku sa nachádza aj 18 mostov. Zároveň tento úsek má 17 vetiev križovatiek a celkovo je na tomto úseku 6 km protihlukových stien. Súčasťou tejto výstavby je aj mimoriadne technicky náročná križovatka Prešov, západ. Ide o jedinečnú križovatku, ktorá je ako jediná na Slovensku trojúrovňová. Celkový úsek diaľnice D1, ktorý budú môcť vodiči s týmto novým úsekom prejsť od Ivachnovej po Košice bude mať dĺžku 183 km a ušetrí vodičom celkovo približne 19 minút.

Zdroj: Pavol Vasiľ

Naposledy zmenené piatok, 29 október 2021 12:14

Najnovšie od Televízia TV7