marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Údržba singletrackov, turistických chodníkov i tankov pred zimou

Severovýchod Slovenska sa pripravuje na zimný turizmus

Značnú časť prác na údržbe liečivých singletrackov, oprave turistických chodníkov a renovácii ich značení pred nastávajúcou zimou, má za sebou Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov. OOCR pri revitalizácií turistických trás využíva aj spoluprácu miestnych združení a aktivistov. Práve tieto exteriérové atrakcie v prírode sú v súčasnosti, ako jedny z mála voľne prístupné a bez akýchkoľvek obmedzení, aj počas bordovej farby covid automatu, platnej už niekoľko týždňov pre okresy Bardejov a Svidník. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR. ,,V septembri a októbri sme využili pekné počasie a pred nadchádzajúcou zimou sme naviezli štrk a opravili časť úsekov liečivých singletrackov a turistických chodníkov, ktoré to potrebovali. Okrem samotných chodníkov sme opravovali aj infraštruktúru a značenie chodníkov. Značnú časť prác tvorili prerezávky stromov a kríkov. Do konca roka ešte máme v pláne obnoviť archeologické nálezisko Kláštorisko – Mníchovský potok (nová turistická zastávka, ktorá sa nachádza v blízkosti hlavnej turistickej magistrály SNP – červená značka) a drevený altánok s ohniskom tzv. “Komínek” Mihaľov v Bardejove,“ konštatuje R.Jančošek.

Dodáva, že sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, majú spolu dĺžku takmer 10 km a budú na jesennú a zimnú záťaž dobre pripravené. ,,Najbližšie týždne ešte budú pravdepodobne pre turistický ruch s obmedzeniami a preto vychádzky do prírody prídu vhod všetkým, teda aj nezaočkovaným. Podnikatelia v cestovnom ruchu by čo najväčšiu zaočkovanosť uvítali, lebo by mohli konečne opäť podnikať bez obmedzení,“ vysvetľuje R.Jančošek.

Dopĺňa, že súčasné obmedzenia pre bordovú farbu covid automatu sa týkajú wellness, fitness, procedúr, reštauračných zariadení, vstupu do múzeí a konaní hromadných podujatí. BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. sú pre svojich klientov naďalej otvorené, ale len v režime OTP (očkovanie, negatívny test na covid, prekonané covid ochorenie). Wellness spa, fitness, procedúry a stravovanie sú prístupné iba ubytovaným klientom. Vo Svidníckom okrese platí v aquaparku Aquaruthenia dlhodobo podľa automatu vstup do interiéru iba pre OTP návštevníkov a pre interiér len v obmedzenom počte.

Vhodná je cykloturistika, turistika a v zime i bežky
V súčasnosti počas obmedzení covid automatu je vhodný čas na turistiku a cykloturistiku, v zime i na bežky. Singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo, ktorý na území Poľska a Slovenska zahŕňa viac ako 230 kilometrov cyklistických trás. Spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká v slovensko-poľskom pohraničí-Bardejovské Kúpele, Krynicu, Muzsynu, Szczawnicu, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou a flórou.

Vojnová turistika
Vhodný tip, predovšetkým pre rodinné výlety s deťmi, sú miesta bojov oboch svetových vojen na severovýchode Slovenska. Deti, ale aj dospelí si tu môžu ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku, nazrieť do bunkrov a zvrchu sa pozrieť na bojiská, či vidieť miesta odpočinku tisícok mŕtvych. Všetko je to obklopené zachovanou prírodou s dobre značenými turistickými trasami, miestami na odpočinok a opekanie.
Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky.
Centrálna expozícia Vojenského historického múzea umiestnená vo Svidníku (www.vhm.sk) na Bardejovskej ulici je od 3.októbra znovu otvorená. Vyhliadková veža na Dukle je po zásadnej oprave od 6.októbra znovu otvorená, ale len do 17.októbra 2021. Potom následne ju otvoria až 1.mája 2022.
Celoročne prístupné je však Údolie smrti, kde obec Kružlová v spolupráci s ministerstvom obrany opravilo a obnovilo nátery pre 8 tankov umiestnených vo voľnej prírode v útočnej formácii. V mikroregióne ,,Údolie smrti“ je rovnomenný nadrozmerný nápis a dokopy až 18 tankov (spolu 9 obcí). Návštevnosť sa tu zdvihla počas koronakrízy až štvornásobne, na 40 000.

Na zozname UNESCO
Historické pamiatky spolu s prírodnými krásami a modernými službami cestovného ruchu ako kúpeľníctvo, wellness, či singletracky, tvoria žiadaný mix lákajúci návštevníkov. K pikoškám v regióne patria: Apartmán cisárovnej Sisi a najstarší skanzen na Slovensku v Bardejovských Kúpeľoch, socha kata na centrálnom námestí, plastika chlapčeka na renesančnej radnici, ktorý vytŕča holý zadok k domu kde býval richtár, obranné bašty a ulička Johna Lennona v Bardejove, či taran sovietskeho a nemeckého tanku v Údolí smrti pri Svidníku.

Gotika, renesancia i drevené kostolíky
Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Na námestí je aj atrakcia na fotografovanie s turistami - socha kata. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
Lákajú i drevené kostoly v okrese Bardejov: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal, Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.