Vytlačiť túto stránku

BSC so sídlom v Prahe, Košiciach a Prešove sa spája s W.UP

Ilustračné foto Ilustračné foto

Kapitál na jeho ďalšiu expanziu poskytne maďarský investičný fond PortfoLion

Poprední svetoví tvorcovia neobánk a dodávatelia digitálnych riešení pre bankové skupiny Banking Software Company (BSC) so sídlom v Prahe, Košiciach a Prešove a maďarská spoločnosť W.UP oznámili, že získali všetky regulačné povolenia a úspešne dokončili svoju fúziu. Vznikla tak nová skupina Finshape, ktorá umožní tradičným bankám urýchliť ich digitálnu transformáciu v post-pandemickej ekonomike. Za Finshape stojí spoločnosť PortfoLion Capital Partners, jedna z popredných firiem v strednej Európe v oblasti rizikového a súkromného kapitálu private equity. Vytvorenie novej skupiny je prvým krokom v jej plánovanej expanzii v Európe, regióne APAC a MENA .

Finshape sa bude od začiatku starať o viac než 100 klientov na štyroch kontinentoch vrátane Raiffeisen, BNP Paribas, Erste, Société Générale a Alfa-Bank a ich metódy digitálneho bankovníctva bude využívať 35 miliónov užívateľov. Kancelárie bude mať po celej Európe.
"Stredná Európa je centrom digitálnej transformácie. Je tu množstvo technologických talentov a vyspelá digitálna infraštruktúra, ktorá zodpovedá západnému svetu a začínajúcemu podnikaniu," povedal Jenő Nieder, zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti PortfoLion, a dodal: "Je mi cťou, že som mohol pomôcť pri spojení dvoch výnimočných tímov s regionálnymi koreňmi a globálnou víziou. Majú pred sebou skvelú budúcnosť, v ktorej budú organicky prenikať na nové trhy, a to aj prostredníctvom budúcich akvizícií."
Očakáva sa, že na celom svete bude internetové bankovníctvo používať 2,5 miliardy ľudí. Hodnota trhu digitálneho bankovníctva by následne mala dosiahnuť 8,6 miliardy amerických dolárov . Avšak mnohí tradiční hráči v Európe, ázijsko-tichomorskej oblasti, na Strednom východe či v severnej Afrike výrazne zaostávajú za plne digitálnymi bankami a technologickými hráčmi. Dokonca až pätina finančných inštitúcií v strednej Európe sa digitalizáciou vôbec nezaoberá a len tretina z nich má špecializované tímy, ktoré na nej pracujú .
BSC a W.UP chcú vyjsť digitálnej transformácii v ústrety predovšetkým rýchlosťou a kompletnou ponukou služieb. "Naše manažérske tímy sa poznajú už dlho a navzájom sa rešpektujú. Som nadšený, že teraz stojíme bok po boku, aby sme pomohli tradičným bankám dobehnúť digitálnych lídrov a dokonca ich poraziť v ich vlastnej hre," komentoval fúziu Petr Koutný, generálny riaditeľ BSC.

Foto: BSC, Petr Koutný


"Jedným z hlavných dôvodov, prečo došlo k zlúčeniu, je skutočnosť, že produkty a odborné znalosti spoločností W.UP a BSC sa navzájom dokonale dopĺňajú. Banky tak majú na jednom mieste všetko, čo potrebujú na svoju transformáciu. Teda nielen softvér, dáta, ale aj skúsenosti," vysvetľuje Jenő Nyíri, generálny riaditeľ spoločnosti W.UP, ktorý sa okrem iného aktívne podieľal na akvizícii skupiny IND v roku 2013 spoločnosťou Misys, teraz Finastra. "Pri rozhodovaní o fúzii sme však brali do úvahy aj iné veci ako len výhody, ktoré prinesie našim klientom. Hodnoty a vízia boli základom. A našli sme v nich aj 100 % zhodu," povedal Nyíri.

Novovytvorený subjekt využíva znalosti low-code vývoja bankového softwaru a pokročilú analytiku dát zameranú na finančné zdravie zákazníka. Spoločnosť Finshape pomôže bankám vytvoriť a ďalej rozvíjať ich digitálne platformy. Zároveň im umožní lepšie pracovať s informáciami o klientoch.
Práve na to banky často vyzývali. "Doteraz boli tieto služby roztrieštené a obstarávať špecializované produkty od dodávateľov, ktorí nepôsobia lokálne, bolo komplikované, zdĺhavé a niekedy aj riskantné,“ uviedol Tomáš Zrna, riaditeľ digitálneho rozvoja IT v Raiffeisenbank a dodal: „získanie údajov, ako klientovo nákupné správanie v reálnom čase, jeho udalosti, či geolokácia budú tvoriť základ na predkladanie relevantných ponúk finančných inštitúcií. Tieto inovácie nielen zlepšia bankový trh, ale hlavne zvýšia mieru zákazníkovej spokojnosti.“

O spoločnosti BSC
Spoločnosť Banking Software Company (BSC) bola založená v roku 1990. Je jedným z popredných európskych dodávateľov bankového softvéru. Spoločnosť sídli v Prahe, ďalšie pobočky má v Olomouci, na Slovensku v Košiciach a Prešove, päť pobočiek v Rusku a zastúpenie v Bejrúte. Jej omnikanálovú platformu digitálneho bankovníctva, produkty pre výkazníctvo či integrované riešenia pre správu platieb a kariet využívajú zákazníci v Európe, Ázii a USA. Viac na stránke bankingsoftware.company.

O spoločnosti W.UP
Spoločnosť W.UP so sídlom v Budapešti a kanceláriou v Londýne založila v roku 2014 malá skupina fintech špecialistov a odvtedy združuje približne 150 odborníkov zo všetkých oblastí bankovníctva a vývoja softvéru. V roku 2018 prišiel do firmy podnikateľ a bývalý riaditeľ Finastry Balázs Vinnai, ktorý sa stal prezidentom spoločnosti W.UP. Vlajkový produkt spoločnosti, personalizovaná platforma na báze umelej inteligencie, bola navrhnutá tak, aby pomohla bankám zvýšiť digitálny predaj a zapojiť zákazníkov prostredníctvom interakcií v reálnom čase. Dnes je súčasťou rastúceho balíka digitalizačných nástrojov založených na údajoch, ktoré siahajú od obohacovania dát cez PFM až po analýzu správania sa. Viac informácií nájdete na wup.digital.

O spoločnosti PortfoLion
PortfoLion je členom skupiny OTP Group, najväčšej bankovej skupiny v strednej a východnej Európe. PortfoLion so sídlom v Budapešti sa zaoberá rizikovým a súkromným kapitálom a private equity. Vďaka investičnej stratégii zameranej na konkrétne sektory sa PortfoLion snaží podporovať vizionárskych zakladateľov s myšlienkou globálneho rastu a škálovateľnými digitálnymi produktmi. Fond má v súčasnosti viac ako 25 aktívnych investícií vrátane SEON, Novakid, OneSoil, Starschema a Codecool. Medzi významné produkty alebo služby patria Tresorit, Banzai Cloud a Cryo Management, predávané spoločnostiam Swiss Post, Cisco a VitroLife. Spoločnosť PortfoLion sa aktívne snaží investovať v celej Európe celkovo 400 miliónov EUR. Viac na portfolion.hu.

Zdroj: ts

Naposledy zmenené nedeľa, 17 október 2021 09:52

Najnovšie od Televízia TV7