marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Festival do Prešova prinesie oceňované snímky

Cenzorka Cenzorka Zdroj Punkchart Films

V poradí 12. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie precízny výber svetovej a domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami, ale aj ďalšími formami umenia.

Festival sa bude konať od 7. do 13. októbra v Kine Scala, v Cinemaxe Novum, v sklade hudby Stromoradie či v kaviarni Christiania.

Tohtoročný výber filmov je rozdelený do štyroch sekcií: Naše Pocity, Pocity zo sveta, Pocity susedov: Poľsko a Pocity deťom.

V sekcii Naše pocity predstavia dva nové slovenské filmy aj ich tvorcovia. Po svetovom úspechu z Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, príde režisér Peter Kerekes osobne uviesť svoj najnovší hraný film Cenzorka, za ktorý spolu s Ivanom Ostrochovským získali cenu za nelepší scenár. Diváci sa môžu tešiť aj na hlavnú predstaviteľku filmu Irynu Kryazevu. Dokumentárny film Architekt drsnej poetiky, ktorý príde do Prešova predstaviť režisér Ladislav Kaboš a producentka Darina Smržová prináša príbeh slovenského rodáka, karpatského Nemca Hansa Broosa z Veľkej Lomnice, ktorého architektonické dielo zanechalo v Brazílii nezmazateľnú stopu.

Pocity zo sveta prinášajú lákavý prierez filmov uvedených na rôznych svetových festivaloch. Diváci tak uvidia ľahkú, ale inteligentnú francúzsku komédiu Prípitok či satirický príbeh nešťastnej učiteľky, ktorej súkromné domáce video uniklo na verejnosť vo filme Smolný pich aneb pitomý porno. Režisér Radu Jude, vždy pripravený na inovatívne filmové experimenty, vytvoril z tejto konštelácie inteligentný satirický triptych s nonšalantne presnou kamerou a manickým humorom v strese každodenného života v uliciach Bukurešti. Film si odniesol hlavnú cenu na festivale Berlinale. Okrem toho sa diváci môžu tešiť aj na obľúbeného herca Jude Lawa vo filme Klietka, na drámu s Anthony Hopkinsom Otec, ktorá je triezvym, realistickým rodinným príbehom. Bez sentimentu vykresľuje emočne intenzívny pohľad na svet očami človeka, ktorý trpí demenciou. Americká nezávislá filmárka Kelly Reichardt vo svojom krehkom antiwesterne o mužskom priateľstve, Prvá krava, vykresľuje autentický portrét drsného života na začiatku devätnásteho storočia na americkom severozápade. Film sa umiestnil na popredných priečkach mnohých českých i zahraničných výročných rebríčkov. Neobyčajne pôsobivý je aj čiernobiely film Gunda ruského dokumentaristu Viktora Kossakovského, v ktorom hrá hlavnú úlohu prasa, jednonohá sliepka a stádo kráv. Film prináša úplne nový, vizuálne a zvukovo pohlcujúci zážitok a posúva hranice toho, čo dokáže kinematografia sprostredkovať. Veľkým festivalovým lákadlom sú filmy Anette od francúzskeho provokatéra Leosa Caraxa a nervydrásajúci zážitok budú mať diváci z nekompromisného a zároveň hlboko ľudského filmu Quo vadis, Aida? od režisérky Jasmily Žbanić, ktorý zobrazuje masaker v Srebrenici z úplne iného pohľadu.

Pocity susedov sa tento rok zamerajú na Poľsko a prinesú dva filmy, ktoré sa na Slovensku ešte nepremietali - komornú drámu Zhnité uši a neuveriteľný príbeh 25 rokov neviny, nakrútený podľa skutočného justičného omylu. Príbeh Tomasza Komendu, ktorý bol za znásilnenie a brutálnu vraždu mladého dievčaťa neprávom odsúdený na 25 rokov tvrdého väzenia. Jeho nevina bola dokázaná až po 18 rokoch, keď sa na slobodu dostal vďaka neúprosnej práci niekoľkých vyšetrovateľov, ktorí po rokoch objavili v prípade nezrovnalosti a nechali prípad znovu otvoriť, aj napriek tomu, že museli preukázať chyby svojich kolegov.

V sekcii Pocity deťom sa mladší diváci môžu tešiť na krásny animovaný film z francúzskej produkcie Princova cesta.

Kompletný program nájdete tu:

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Letné kino POCITY 2020 Letné kino POCITY 2020

    Letné kino POCITY bude premietať filmy pod hviezdnou oblohou aj tento rok.

  • Oceňovali zrnkom soli Oceňovali zrnkom soli

    10. ročník filmového festivalu POCITY priniesol do Prešova od 7. do 13. októbra výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj sprievodné podujatia. 

  • Na festival príde Kinga Debska Na festival príde Kinga Debska

    10. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie od 7. do 13. októbra výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj sprievodné podujatia.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.