Vytlačiť túto stránku

Ocenenie Biele srdce

Päť sestier z Prešovského kraja bolo ocenených Bielym srdcom

V utorok 5. októbra prijal štyri z nich na pôde Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) jeho predseda Milan Majerský a sestra kraja Tatiana Hrindová. Prešovský župan vyzdvihol na utorkovom stretnutí dôležitosť práce zdravotných sestier a sestier v sociálnych zariadeniach. Zároveň sestrám poďakoval za ich prístup, profesionalitu, ale aj ľudskú stránku, ktorá je nepochybne dôležitá pri ich každodennej práci.

Ocenené sestry

V kategórii Sestra v praxi si ocenenie prevzala Marta Dufalová z Centra pre deti a rodiny v Prešove, Katarína Kaszycki z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch a Jana Sedláková z Očnej kliniky Kulanga v Poprade. V kategórii Sestra manažér je ocenenou Alena Tančáková z vranovskej nemocnice a v kategórii Sestra pedagóg Ľubica Rybárová z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity.

Ocenené sestry s predsedom PSK Milanom Majerským a sestrou kraja Tatianou Hrindovou

Už 14. ročník oceňovania Biele Srdce sa konalo 24. septembra v Senci. Uznanie prinieslo 29 sestrám a jednej pôrodnej asistentke z celého Slovenska. Celkovo päť z nich bolo z Prešovského kraja. Organizátorom podujatia bola Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek SR, nad ktorým záštitu tento rok prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Tá prijme ocenené sestry v prezidentskom paláci 8. októbra.

Cena Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje prelínanie sa všetkých farieb na svete, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí bez rozdielu.

Zdroj: PSK

Naposledy zmenené streda, 06 október 2021 07:12

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)