marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Chytľavé rusínske piesne v modernom spracovaní zahrala a zaspievala skupina RuSnacks.

SNM – Múzeum rusínskej kultúry zorganizovalo vo svojich priestoroch na Masarykovej 20 v Prešove netradičný koncert. Skupina RuSnacks sa odprezentovala modernou úpravou piesní ako napríklad Majerán, Pidmanula, Ivanku Ivanku, A čija to chyža. Ladislaj Ladomirjak frontman kapely: "Naša skupina hrávala aj pred tým v tomto zložení, pod iným názvom a hrávali sme covery rôznych kapiel. Teraz sa snažíme pod názvom RuSnacks hrať rusínske veci." Koncert sa konal vo výstavných priestoroch, kde do 4. októbra 2021 je umiestnená výstava Dubayovci - Anna a jej deti. "Koncepcia výstavy zahŕňa výber z tvorby Michala a Oresta Dubayových, najstaršieho a najmladšieho zo siedmich súrodencov, ale aj osobné veci a ocenenia všetkých siedmich súrodencov a artefakty a publikácie z tvorby ich detí, vnukov a vnučiek." upresňuje Ľuba Kráľová, riaditeľka SNM – Múzea rusínskej kultúry.

Vyše hodinový koncert kapely RuSnacks bol doplnený o cover verzie známych slovenských hudobných skupín, ale aj jednou autorskou piesňou. "Pieseň sa volá Krásny deň a je o voľnej slobode letného dňa a krásnych pozitívnych myšlienkach." vraví Zuzana Kovalčíková, autorka textu piesne a dopĺňa: " Písala som v minulosti rozprávky v rusínskom jazyku, text piesne je moja prvotina." Zuzana, ktorá je herečkou Divadla Alexandra Duchnoviča dodala, že pevne verí že nebude poslednou pesničkou z jej pera. Koncert sa návštevníkom páčil, čo bolo zrejmé z potlesku. Čo ešte Múzeum rusínskej kultúry ponúka? Tak znela naša otázka riaditeľke múzea Ľube Kráľovej. "Okrem terajšej výstavy Dubayovci - Anna a jej deti tu máme aj stále expozície na prvom poschodí. Sú to pekne naaranžované makety všetkých drevených kostolíkov, ktoré sa nachádzajú v rusínskych obciach."

Ďalej s rozhovoru vyplynulo, že v Prešove pre verejnosť v roku 2013 bola nainštalovaná expozícia Valalská chyža...tak žili Rusíni, ktorá približuje každodenný život Rusínov v historických súvislostiach novodobých dejín, kultúru odievania – časti krojov, kroje mužské, ženské, detské, zariadenia obydlia, náradie a nástroje používané v domácnosti – krosná (tkanie kobercov, plátna), náradie používané pri spracovaní ľanu či priadze a ďalšie zaujímavosti.

Expozícia Chlieb duše - expozícia bohoslužobných artefaktov gréckokatolíckej cirkvi, ktorá prezentuje predmety používané pri bohoslužobných obradoch gréckokatolíckeho vierovyznania – Evanjeliár z dreveného chrámu v obci Habura z roku 1891, modlitebné knihy, Bohostánok – kivot z gréckokatolíckej farnosti Výrava, Ikony, prenosné Ikony, cirkevné zástavy, svietniky, kríže a ďalšie zaujímavé exponáty. 

Expozícia Upevni, Bože - z dejín рravoslávnej cirkvi na Slovensku do roku 1948. Návštevníci si  môžu pozrieť bohoslužobné knihy vydané pravoslávnou cirkvou v 17. až 19. storočí, pozornosť zaujmú aj bohoslužobné rúcha významných cirkevných osobností, іkony zo severovýchodného Slovenska zo 17. – 19. storočia, či časti ikonostasu z dnes už nejestvujúcej obce Ruské v okrese Snina, ktoré spravuje pravoslávna cirkevná obec v Snine. Autorom výstavy je mitr. prot. prof. ThDr. Milan Gerka, CSc. - rektor Pravoslávneho bohosloveckého seminára PU v Prešove.

Expozícia Dejiny Rusínov na Slovensku na plagátoch, ktorá ponúka pohľad na historické aj novodobé udalosti súvisiace so životom, kultúrou a hodnotami Rusínov ako národnostnej menšiny na Slovensku, hymnu Rusínov, najvýznamnejšie osobnosti, informácie o kodifikácii rusínskeho jazyka, školstve, cirkevných , kultúrnych a umeleckých inštitúciách – divadlo, folklórne a tanečné súbory. Návštevníci sa dozvedia aj zaujímavosti o histórii a živote Rusínov v zahraničí (USA). Expozíciu doplňujú predmety – lodný kufor, školská lavica, vysvedčenie Mikuláša Savku z Mukačeva zo školských rokov 1932/1933 a 1934/1935.

Návštevník v Múzeu rusínskej kultúry nemôže prehliadnuť repliku sochy kniežaťa Laborca a oproti nemu mapu rusínskych obcí. Pri našej otázke na sochu a mapu sa riaditeľka rozhovorila o histórii rusínskeho národa. Tento rozhovor si nechávame pre ďalšiu reportáž.   

Naposledy zmenené štvrtok, 09 september 2021 08:14
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.