marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Tri okrúhle jubileá Autor foto: Dávid Vaľko

Archieparchiálna odpustová slávnosť v Ruských Pekľanoch

Hneď tri okrúhle jubileá spojené so životom blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča – 20. výročie jeho blahorečenia, 70 rokov od jeho odsúdenia na doživotné väzenie a 110 rokov od kňazskej vysviacky – pripomenula starostka obce Ľubovec a Ruské Pekľany Jozefína Štofanová v úvode slávnosti, ktorá sa uskutočnila v sobotu 17. júla v rodisku biskupa Gojdiča v Ruských Pekľanoch. Zároveň privítala hlavného slúžiteľa vladyku Jána Babjaka SJ, prešovského arcibiskupa metropolitu a všetkých ostatných prítomných.

Pred začiatkom svätej liturgie, ktorá nasledovala po modlitbe ruženca a Akatistu k bl. Pavlovi Petrovi Gojdičovi, vladyka Ján oboznámil veriacich s aktuálnym stavom svätorečenia blahoslaveného biskupa Pavla a povzbudil prítomných, aby sa aj naďalej modlili za zázrak na jeho príhovor. Slávnostnú homíliu predniesol otec Jaroslav Pasok, súdny vikár Prešovskej metropolie. Pripomenul, že heslo vladyku Pavla: „Boh je láska, milujme ho!“ nie je až také jednoduché napĺňať v každodennom živote, pretože láska k Bohu sa prejavuje v láske k blížnemu.

Počas svätej liturgie bol za archidiakona ustanovený doterajší diakon Prešovskej archieparchie Rudolf Hreňo. Slávnosť spevom sprevádzali bohoslovci Kňazského seminára bl. P. P. Gojdiča v Prešove a zmiešaný spevácky zbor Hlahol z prešovskej farnosti Sídlisko 3. Po skočení svätej liturgie a myrovaní vladyka Ján posvätil novopostavený kríž, ktorý sa vypína pri vstupe do obce Ruské Pekľany.

Zdroj: Marek Kolesár

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.