marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zrealizuje tiež očkovanie v obchodnom centre

Prešovský samosprávny kraj doteraz vyočkoval už viac ako 177-tisíc vakcín proti koronavírusu. Počas nadchádzajúceho víkendu spúšťa očkovanie aj bez registrácie, teda na počkanie. Dostupné bude už najbližšiu nedeľu v centrách v Poprade a Humennom. V ten istý deň sa v prešovskom obchodnom centre zrealizuje očkovanie vakcínou Janssen.

PSK tento víkend sprístupňuje očkovanie bez termínu

Novinkou Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je spustenie očkovania bez povinnej registrácie cez štátnu čakáreň či portál www.psk-ockovanie.sk, a to v krajských veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) Poprad a Humenné. Tento spôsob očkovania bude pre tzv. nepozvaných záujemcov prístupný už túto nedeľu 18. júla a kraj naň predbežne vyčlenil približne 20% dávok vakcín z dennej alokácie každého centra.

Prešovská župa bude v uvedenú nedeľu na 1. poschodí obchodného centra Eperia na Ulici Arm. Gen. Svobodu na sídlisku Sekčov v Prešove organizovať tiež hromadné očkovanie všetkých záujemcov vo veku 16+, a to na počkanie. Očkovací tím je pripravený v čase od 10.00 do 18.00 hod. zaočkovať až 300 ľudí jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. Očkovanie v OC Eperia kraj pritom plánuje zrealizovať aj nasledujúcu nedeľu 25. júla v rovnakom čase.

Záujemcovia o očkovanie na počkanie vo VKOC a v OC Eperia môžu na vakcináciu prichádzať priebežne a preukazovať sa budú občianskym preukazom a preukazom poistenca. Kraj sprístupňuje vakcínu pre všetkých a predpokladá, že spôsob bezregistračnej vakcinácie prispeje k zvýšeniu percenta zaočkovaných. Zároveň promptne reaguje aj na množiace sa dopyty zaočkovaných v súvislosti s chybovosťou dát, ktorá bráni získaniu digitálnych covid pasov. Zavádza preto ďalšiu novinku. „Rozšírili sme ponuku nášho rezervačného registračného portálu psk-oskovanie.sk o nový kontaktný formulár. Prostredníctvom neho si môžu obyvatelia kraja, zaočkovaní v našich veľkokapacitných centrách, vyriešiť problémy súvisiace s medzinárodným COVID preukazom, ktorý im pre chybovosť dát nebol vystavený. Aj takýmto spôsobom chceme zefektívniť očkovaciu stratégiu,“ vyjadril sa predseda PSK Milan Majerský.

Kraj bude najbližší turnus vakcinovať v štyroch svojich veľkokapacitných očkovacích centrách.
Fungovať budú centrá Prešov, Poprad, Humenné a Bardejov, ktoré sú pripravené cez víkend 17. – 18.7. vakcínami AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Sputnik V zavakcinovať 4300 záujemcov o očkovanie.

Centrum v Prešove bude najbližšie otvorené len v sobotu 17. júla, pričom pôjde o realizáciu preočkovania druhou dávkou AstraZeneca. Spolu 1600 záujemcov bude z Prešova a okolia, ďalších 100 z okolia Popradu, ktorí budú presunutí na preočkovanie AstraZenecou z tamojšieho VKOC. Uplynulý víkend bolo pritom v prešovskom centre podaných za dva dni až 4338 vakcín, z toho 2068 jednodávkových od spoločnosti Johnson&Johnson.

Popradské centrum, v ktorom sa počas posledného víkendu 10. a 11 júla vyočkovalo 1 917 vakcín, otvorí svoje brány len v nedeľu 18. júla v čase od 8.00 do 16.00 hodiny. A to pre čakateľov na druhú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech (300 vakcín).
Centrum v Humennom bude po minulo víkendovej prestávke tentoraz ako jediné otvorené počas soboty 17. júla aj nedele 18. júla. V sobotu bude šesť tímov realizovať preočkovanie vakcínou AstraZeneca (600 vakcín), v nedeľu očkovanie a preočkovanie Pfizer/BioNTech-om (1000 vakcín).

VKOC V Bardejove bude v nedeľu 18. júla podávať druhú dávku vakcíny Sputnik V spolu 700 čakateľom na preočkovanie. Minulú nedeľu druhú dávku tejto vakcíny dostalo 412 ľudí. Centrum v Starej Ľubovni v ďalší pracovný týždeň neočkuje. Počas tohto konkrétne v utorok a stredu (13.-14. júla) realizovalo preočkovanie druhou dávkou vakcíny AstraZeneca v celkovom alokovanom množstve 500 vakcín. Aktuálne sa v centrách PSK nebude podávať vakcína proti koronavírusu záujemcom vo vekovej kategórii 12+.

Kraj pokračuje aj v očkovaní prostredníctvom výjazdovej služby. Začína už v sobotu 17. júla, kedy mobilné jednotky zaočkujú prvou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech približne 20 záujemcov priamo v domácnostiach v Starej a Novej Ľubovni. Následne mobilné jednotky pokračujú vo vakcinovaní v pondelok 19. júla, a to v Slovenskej Volovej a Ohradzanoch. A potom 23. júla v Zbudskom Dlhom, ako aj v spoločnosti Garrett Motion Slovakia Záborské.

Počas najbližšieho očkovacieho turnusu by mala výjazdová očkovacia služba PSK vyočkovať vyše 400 vakcín. Celkovo od svojho spustenia 8. mája služba podala už takmer 14-tisíc vakcín. Ďalších vyše 163-tisíc vakcín sa od konca februára do začiatku júla aplikovalo v krajských očkovacích centrách.


Zdroj: Lea Heilová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.