apríl 18, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ožijú spomienky na vysťahovalectvo Slovákov

V Rákociho paláci ožijú spomienky na vysťahovalectvo Slovákov

Krajské múzeum v Prešove a Kasigarda – Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky pripravili v spolupráci s Prešovskou univerzitou v Prešove výstavu o vysťahovalectve Slovákov a Rusínov. Podľa jej autora ponúka táto výstava unikátny pohľad na takmer zabudnutú kapitolu našich dejín. Návštevníci sa môžu tešiť aj na množstvo jedinečných autentických predmetov.

Podľa autora výstavy Martina Javora je emigrácia bytostnou súčasťou slovenských dejín a dotkla sa až tretiny slovenského národa. Oblasť severovýchodného Uhorska, čiže regióny niekdajšej Šarišskej, Zemplínskej či Užskej župy boli mohutným odlivom neraz i celých rodín zasiahnuté najviac. Napriek tomu, že od poslednej štvrtiny 19. storočia do roku 1968 emigrovali státisíce ľudí je tento fenomén podľa neho v súčasnosti pomerne obchádzaný. „My na Slovensku sme jednoducho na našich krajanov v Amerike zabudli, takisto ako oni poväčšine zabudli na nás“ tvrdí historik a autor výstavy doc. Martin Javor. Ako ďalej vysvetľuje, najväčšiu zásluhu má na tom štyridsaťročná absurdná nadvláda komunizmu, pre ktorú bola emigrácia do „kapitalistického zahraničia“ červenou témou,
o ktorej sa nesmelo písať. Vysťahovalectvo sa preto stalo jeho srdcovou témou a túto problematiku sa snaží vniesť do povedomia širokej verejnosti. „ Je to akýsi záväzok voči naším predkom, ktorí neraz strastiplnú cestu medzi rodným krajom a Amerikou absolvovali viackrát,“ hovorí Javor.


Výstava podľa riaditeľa múzea ponúka návštevníkovi možnosť spoznať každodennú realitu života slovenského či rusínskeho vysťahovalca. „Návštevník môže okúsiť príchuť amerikánstva v podobe jedinečných predmetov každodennej potreby, či ťažkých alebo slávnostných chvíľ, ktoré prežívali naši krajania za oceánom“ približuje atmosféru výstavy riaditeľ Krajského Múzea v Prešove PhDr. Ľuboš Olejník, PhD.
Kultúrna stopa vysťahovalectva je však podľa kurátora výstavy Ondreja Gloda v slovenskej ľudovej kultúre, napriek všetkému, pomerne hlboko zakorenená, o čom svedčí množstvo piesní. Jedna z nich, Ked ja nadešol do kraja inšpirovala autora aj pri názve výstavy - Americký men - vysťahovalectvo zo Slovenska do Severnej Ameriky.

Výstava potrvá do 31.10.2021.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.