marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Pre verejnosť budú otvorené aj divadlá

Múzeá, galérie, knižnice, osvetové strediská, hvezdárne, umelecký súbor a dokonca aj divadlá PSK majú pre návštevníkov počas letnej turistickej sezóny 2021 pripravené rozmanité podujatia.

V Krajskom múzeu v Prešove – Rákociho paláci sa počas prázdnin bude hľadať poklad. Pátrať budú deti aj dospelí, a to po šľachtických rodoch spojených s kaštieľmi v Hanušovciach nad Topľou a Stropkove. Milovníkov hudby potešia koncerty sláčikového kvarteta Compostela, kapely Musica Historica z Budapešti, či rómskej kapely Dusi band. V archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa opäť budú konať tradičné Prázdniny v praveku spojené s tvorivými dielňami, pripravené sú aj workshopy.

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni odštartuje leto cyrilometodskými slávnosťami s názvom Oživenie dreveníc. Na malých návštevníkov čaká 15. ročník týždňového hradného muzikálu. Históriu Ľubovnianskeho hradu spoznajú účastníci na hradných slávnostiach Spoznaj svoj hrad a tiež vďaka stretnutiu rodín dávnych majiteľov hradu – Lubomírskych, Raiszovcov a Zamoyských.

Festivalovou náhradou za každoročné známe podujatie Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku bude Festival za €uro, ktorého spoluorganizátorom je Múzeum v Kežmarku. Súčasťou festivalu bude koncert speváka Adama Ďuricu. Štyri nedeľné prázdninové popoludnia budú deťom na kežmarskom hrade spríjemňovať hrané rozprávky na nádvorí a nebude chýbať ani obľúbené Letné kino na hradnom nádvorí. Na hrade budú koncertovať aj Štefan Štec s kapelou FAJTA a Richard Müller.

V Podtatranskom múzeu v Poprade sú pripravené letné čitárne so zaujímavými rozmanitými témami o Draculovi, 77. výročí SNP, či rastlinnej ríši podtatranského regiónu. Šarišské múzeum si v skanzene v Bardejovských kúpeľoch pripravilo Deň remesiel s ľudovou hudbou a tancom a tiež Prehliadku rusínskych a šarišských piesní. V poľnej hrnčiarskej peci v skanzene sa bude cez leto vypaľovať keramika.

Cyklus piatich tvorivých dielní tradičných remesiel s názvom Oživené remeslá v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom ponúkne možnosť pozrieť a vyskúšať si tradičné remeselné postupy hrnčiarstva, remenárstva, spracovania textilných vlákien, kováčstva a pod. V múzeu usporiadajú aj stretnutie kultúr – Dni židovskej kultúry a Dni poľskej kultúry. Ponuka je naozaj široká, pripravený je denný tábor pre deti, tvorivé a tanečné hudobné dielne, výstavy aj koncerty.

V Múzeu moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach sa návštevníci stretnú s riaditeľom pri káve v rámci formátu Coffee break a následne absolvujú aj komentovanú prehliadku múzea. Okrem výstav zaujmú aj kreatívne workshopy inšpirované street-artom, pop-artom, ale hlavne tvorbou Andyho Warhola.

Výnimočné výstavy čakajú na návštevníkov aj v Šarišskej galérii v Prešove a okrem nich aj denný letný výtvarný tábor pre deti Obleč si umenie. Galéria pripravila aj kreatívny workshop určený pre všetkých, ktorým učarovala príroda i výtvarné umenie a nechýba im odvaha experimentovať a tvoriť s názvom Denník leta.
V Tatranskej galérii v Poprade si návštevníci už od júna môžu pozrieť medzinárodnú interaktívnu výstavu Leonardo da Vinci – Stroje a iné, spoločne s výstavou Stanislava Lajdu – Posledná večera.

Krajské knižnice si aj toto leto pripravili pre čitateľov pravidelné podujatie Prečítané leto. Osvetové strediská PSK potešia fanúšikov folklóru usporiadaním tradičných letných festivalov, napríklad Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, Festival ľudovej kultúry, Festival duchovnej piesne, Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska, Hornozemplínske folklórne slávnosti.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkne školákom rôzne astronomické programy, pre dospelých je pripravená tradičná Hudba pod hviezdnou oblohou. Vihorlatská hvezdáreň v Humennom bude takmer každý večer na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle prezentovať trojhodinový balík podujatí pod názvom Večer pod hviezdami, ktorý obsahuje prehliadku observatória, program v planetáriu, pozorovanie oblohy z plošiny M.A.R.S. a pozorovanie objektov oblohy teleskopom. Pre veľký záujem pridáva hvezdáreň pre zanietených priaznivcov astronómie Nočné pozorovanie v neskorých nočných hodinách.

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove bude výnimočne kvôli pandemickej situácii pre svojich priaznivcov hrať prvé dva prázdninové týždne a tiež posledné dva prázdninové týždne. Diváci sa môžu tešiť na najnovšie inscenácie v repertoári DJZ: muzikál Jesus Christ Superstar (v spolupráci s PUĽS), trpká komédia Doma, som miláčik!, inscenácia Sluha dvoch pánov, a iné.

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove taktiež skráti divadelné prázdniny, pretože začiatkom leta uvedie premiéru rozprávky pre deti a mládež v rusínskom jazyku Páví kráľ. V druhej polovici prázdnin v súlade s aktuálne platnými protipandemickými opatreniami bude cestovať a prezentovať svoje hry v jednotlivých obciach Prešovského kraja.

PUĽS príde za svojimi fanúšikmi s umeleckými programami do viacerých slovenských obcí, ako napríklad Prešov, Hencovce, Kružlová, Pichne, Svidník, a iné.

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.