marec 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kultúrne možnosti vyžitia návštevníkov severovýchodu sa rozšírili

Otvorenie expozicie v BK Otvorenie expozicie v BK Autor fotografií: Marcel Tribus

Otvorenie národopisnej expozície v Bardejovských Kúpeľoch

Šarišské múzeum v Bardejove, kultúrne zariadenie Prešovského samosprávneho kraja, otvorilo 24. júna 2021 v priestoroch Vily Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch svoju novú národopisnú expozíciu Remeslá našich predkov. Severovýchod Slovenska - Bardejov a okolie tak opäť zvýšilo svoju atraktivitu a rozšírili možnosti kultúrneho vyžitia a trávenia času turistov. Silnými stránkami cestovného ruchu v tomto regióne sú história a kultúra, stáročná tradícia kúpeľníctva a zachovaná príroda. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

Výstava Remeslá našich predkov
Podľa údajov Šarišského múzea v Bardejove: ,,Nová expozícia Remeslá našich predkov umožní všetkým návštevníkom a osobitne návštevníkom, ktorí si už prezreli aj neďaleké Múzeum ľudovej architektúry (skanzen), aby si rozšírili, dotvorili a skompletizovali etnografický obraz Bardejova a jeho širokého okolia o ľudový odev, zvyky a obyčaje regiónu Horného Šariša, o zľudovené mestské remeslá (klobučníctvo, obuvníctvo, debnárstvo, medovnikárstvo a najmä hrnčiarstvo reprezentované majstrom Jánom Frankovičom) a o domácu špecializovanú výrobu (píšťaľkárstvo, košikárstvo, tkáčstvo a šindliarstvo).
Otvorenie novej národopisnej expozície na sviatok sv. Jána Krstiteľa nie je náhodné, pretože múzeum si v tento deň pripomenie aj pamiatku svojho bývalého riaditeľa Jána Mihaľa (40. výročie úmrtia), ktorý sa zaslúžil okrem iného aj o vznik predchádzajúcej etnografickej expozície vo Vile Rákoci v roku 1970. Vznik novej etnografickej expozície Šarišského múzea podporili finančné príspevky z Fondu na podporu umenia a od zriaďovateľa múzea, Prešovského samosprávneho kraja. Jej otvorenie v tomto období, bezprostredne po uvoľnení protipandemických opatrení, významne rozširuje ponuku múzea pre klientov kúpeľov a ostatných jeho návštevníkov už v tohtoročnej letnej turistickej sezóne.“

Obnovená Vila Rákoci
Objekt vily, v ktorej sa táto expozícia nachádza, je klasicistickou stavbou zo začiatku 19. storočia. Spočiatku ju vlastnila šľachtická rodina Szirmayovcov, príbuzných Rákociovcov a od roku 1830 sa stali jej majiteľmi Dessewffyovci. Pre potreby Šarišského múzea bola adaptovaná v roku 1965. Odvtedy až do najnovšej rekonštrukcie (august 2017 – máj 2018) bola v budove okrem prevádzkových priestorov národopisného oddelenia múzea (pracovní a depozitárov) aj staršia národopisná expozícia z roku 1970.
Rekonštrukcia objektu, ktorú financoval zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj a stála takmer jeden milión Eur, odstránila najvážnejšie problémy budovy. Riešila zateplenie celej vily a omietnutie jej južnej fasády, zabezpečila tepelnú izoláciu podlažia v podkroví a odstránila kritické zavlhnutie objektu, v rámci nej sa uskutočnila aj výmena celej strechy, okien a dverí a vyriešil bezbariérový prístup do časti budovy pre návštevníkov. Na úrovni 21. storočia boli vybavené depozitárne priestory v podkroví objektu.

Ťažké časy múzejníctva počas korony
,,Múzeá v našom regióne boli do polovice apríla zatvorené a až od mája sa začali vracať návštevníci. Citeľne však chýbajú školské a turistické výpravy, čo sa odráža aj na návštevnosti. Kým v roku 2019 dosiahla návštevnosť Šarišského múzea v Bardejove až 53 100 návštevníkov, v roku 2020 to bolo už len 33 222 návštevníkov. V tomto roku pravdepodobne návštevnosť nedosiahne vlaňajšie čísla. Podobne sa vyvíjala návštevnosť na Dukelskom bojisku a pamätníkov na Dukle a vo Svidníku. Pamiatky však svoju atraktívnosť nestratili a tak veríme, že je len otázkou času, kedy počty návštevníkov zvýšia,“ konštatoval R.Jančošek.

Šarišské múzeum je otvorené v utorok až nedeľu, skanzen každý deň
Šarišské múzeum Bardejov a jeho expozície v Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch, sú počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny, od 1.mája do 30.septembra, otvorené (http://www.muzeumbardejov.sk/). Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch je prístupný každý deň v týždni, aj v pondelok. Ostatné expozície iba v dňoch utorok až nedeľu, výnimkou sú vopred nahlásené skupinové návštevy. V meste Bardejov sú dve expozície (Historická expozícia - Slobodné kráľovské mesto Bardejov a Expozícia Ikony) situované na historickej budove renesančnej radnice na Radničnom námestí 48. Počas letnej turistickej sezóny (1.5. - 30.9.) sú otvorené v utorok až nedeľu, v čase 8.30 - 12.30, 13.00 - 16.30 hod. S rovnakými otváracími časmi je prístupná aj Prírodovedná expozícia - Príroda severovýchodného Slovenska a jej ochrana na Rhodyho ulici 4 v Bardejove.
Expozície v Bardejovských Kúpeľoch sú vo Vile Rákoci,: Národopisná expozícia je od 25.júna otvorená aj pre verejnosť, otvorené sú aj Expozícia „Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja“ a Lekárenská expozícia Bardejovské Kúpele. Počas letnej turistickej sezóny (1.5. - 30.9.): utorok - nedeľa 10.00 - 12.00, 12.30 - 16.00 hod. V expozícii z dejín Bardejovských Kúpeľov sú najcennejšími exponátmi: pohár z ktorého pil liečivú vodu ruský cár Alexander, ktorý tu bol na návšteve v roku 1821 a dobové zábery Bardejovských Kúpeľov. Národopisná expozícia prezentuje kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z Horného Šariša. Najcennejšie exponáty národopisnej expozície: najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850 a najstarší včelí úľ na Slovensku z roku 1691.

Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry Bardejovské Kúpele je počas letnej turistickej sezóny otvorený v pondelok až nedeľu, v čase 10.00 - 12.30, 13.00 - 18.00 hod. (https://www.muzeum.sk/skanzen-muzeum-ludovej-architektury-narodopisna-expozicia-bardejovske-kupele.html). Skanzen je najstarší na Slovensku (od roku 1965). Zobrazuje tradičnú dedinu z 19. a prvej polovice 20. storočia. V súčasnosti ju tvorí takmer 30 objektov tradičnej ľudovej architektúry z oblasti horného Šariša a zo severovýchodného Zemplína. Jeho dominantou sú dva gréckokatolícke drevené kostoly prenesené z dediny Zboj a z blízkej obce Mikulášová. Okrem obytných zrubových domov sú v skanzene objekty s technickým zariadením: kováčska vyhňa, sýpka, sušiareň ovocia, studňa a stodoly.
Exponátmi mimoriadnej hodnoty sú:
- vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr hnaný vodným pohonom (z 18. stor. a r. 1932)
- valcha na výrobu súkna - slúžila na spracovanie vlnenej tkaniny do hustého súkna

Láka i múzeum vo Svidníku a vyhliadková veža na Dukle
Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), od 4. mája 2021 sprístupnilo Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku. Od 11. mája 2021 je sprístupnená aj Vyhliadková veža na Dukle v katastri obce Vyšný Komárnik, okres Svidník. Vstup do Centrálnej expozície VHM vo Svidníku a Vyhliadkovej veže Dukla je možný v utorok až nedeľu v čase od 9.00 h do 17.00 h, pričom posledný vstup do Vyhliadkovej veže na Dukle je o 16.30 h. Vstup je umožnený jednotlivcom alebo skupinám s max. 20 osobami.
Duklianske bojisko a pamätníky na Dukle a vo Svidníku sú národné kultúrne pamiatky venované historickým udalostiam, ktoré sa odohrali počas 2. svetovej vojny v oblasti Duklianskeho priesmyku a pamiatke tu padlým vojakom.

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk , www.visitbardejov.sk

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.