marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešov vylepší vyše stovka dobrovoľníkov

Foto: Naše mesto Foto: Naše mesto Autor: Martina Mlčúchová

Postarajú sa o pamiatky, čistenie prírody aj pomoc školám

Tisíce ľudí sa rozhodli, že už zajtra 11. júna využijú svoj čas na to, aby zlepšili a skrášlili Slovensko. Zapoja sa do podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis. Takmer 140 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok pomôže dobrej veci priamo v Prešove a okolí.
Naše Mesto je podujatie, na ktorom vymenia dobrovoľníci a dobrovoľníčky z viac ako stovky firiem svoje kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, parky či dokonca hrady a odpracujú tento deň v prospech druhých a okolia, v ktorom žijú. Skrášľovať Slovensko budú napríklad v Bratislave, Košiciach, Žiline alebo Prešove. „Cieľom je celkovo zlepšovať prostredie, v ktorom školy, škôlky, neziskové organizácie či centrá voľného času pôsobia, keďže im za bežných okolností často nezostávajú financie a chýbajú ľudia,“ vysvetľuje zámer podujatia Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Pomoc pre pamiatky a škôlky
Čo všetko sa vlastne bude diať počas Nášho Mesta? Účastníci podujatia využili možnosť zapojiť sa do viac ako 320 aktivít po celom Slovensku. Na starosti majú maľovanie plotov, opravu detských ihrísk na sídliskách, sadenie stromov alebo čistenie prírody od odpadkov a ďalšie aktivity na spríjemnenie života v mestách.

V Prešove a okolí sa firemní dobrovoľníci zapoja do viacerých aktivít. Pôjde hlavne o obnovu hradov pod dohľadom občianskeho združenia Rákociho cesta, ktoré sa venuje rozvoju hradnej turistiky. Dobrovoľníci tak napríklad upravia chodník na hrad Šebeš a pomôžu tiež s prácami na ohradníku pre kozy, ktoré budú spásať kroviny, aby hradný kopec nezarastal. Budú tiež asistovať pri výskume a zasypávaní archeologických sond na Soľnohrade.
Dobrovoľníci v meste pomôžu s revitalizáciou prírodnej učebne na školskom dvore a rozšírením priestoru okolo hmyzieho hotela v škôlke na Budovateľskej ulici.
Zoznam všetkých aktivít nájdete na tomto linku.

O Našom Meste
Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Aktuálne sa doň zapája takmer 5 600 dobrovoľníkov zo 132 firiem a inštitúcií na rôznych miestach po Slovensku. Pomôžu tak dokopy 171 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.
Tento rok oslavuje podujatie okrúhle pätnáste výročie. Pred pandémiou ochorenia COVID-19 sa na Našom Meste zúčastňovalo ročne viac ako 10-tisíc ľudí. V súčasnosti sú počty účastníkov z bezpečnostných dôvodov nižšie. „Kladieme mimoriadny dôraz na zdravie. Obmedzili sme preto počty dobrovoľníkov, aby na jednej aktivite pracovali len ľudia z jednej firmy. Dbáme tak na to, aby sa rôzne skupiny navzájom nestretávali,“ vysvetlil CEO Nadácie Pontis Michal Kišša.
Ochota firiem pomáhať však napriek koronakríze znova rastie. „Rodinná firma Hornbach kladie dôraz na zodpovednosť za svoje okolie, spoločnosť a životné prostredie. Čistota a vzhľad prostredia, v ktorom žijeme, nám nie sú ľahostajné. Je veľmi motivujúce vidieť, že keď sa ľudia spoja, dokážu aj malými činmi zásadne zlepšiť život celých komunít,“ povedal David Kolář, riaditeľ komunikácie a marketingu spoločnosti Hornbach, ktorá podujatie podporuje.

Nadšených ľudí s chuťou pomáhať bude možné stretnúť v 44 slovenských mestách v príznačných bielych tričkách s nápisom „Mám srdce na správnom MESTE

Naposledy zmenené štvrtok, 10 jún 2021 09:24
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.