marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pribudnú aj inteligentné cykloprístrešky

Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa doplnia prvky cykloinfraštruktúry

V Poloninách pribudnú inteligentné cykloprístrešky, oddychové zóny či cyklotrasy. V rámci projektu s Ukrajinou sa preinvestuje viac ako jeden milión eur. A to s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov. Preinvestuje sa tu viac ako jeden milión eur

Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa zlepší cykloinfraštruktúra. Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský podpísal grantovú zmluvu k projektu „Zlepšenie dostupnosti a mobility v rámci SK-UA cezhraničného regiónu.“ Cieľom projektu, nazývaného aj „Karpatská mobilita“, je podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov - na slovenskej strane ide o Poloniny Trail, na ukrajinskej Užanský trail. „V rámci rozpočtu, ktorý presahuje jeden milión eur, sa zmodernizuje vyše šesť kilometrov cyklotrás a vybudujú sa prvky cykloinfraštruktúry. Pôjde napríklad o inteligentné cykloprístrešky v obciach Ulič a Stakčín, ale aj oddychové zóny v Uliči. Teší ma, že postupnými krokmi sa blížime k zhmotneniu navrhovanej cykloturistickej trasy Poloniny trail, ktorá má slúžiť nielen pre domácich, ale aj turistov,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Na ukrajinskej strane pôjde najmä o vyčistenie cyklistických trás, značenie cyklotrás, výstavbu parkovísk pre bicykle; inštaláciu informačných stánkov a mapových schém na cyklistických trasách užanského cyklochodníka.

Projektové konzorcium, na čele ktorého je práve PSK, je tvorené ďalšími piatimi partnermi. Na slovenskej strane sú to obce Ulič a Stakčín, ako aj Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, na ukrajinskej strane je to samospráva Veľké Berezné a Medziregionálne centrum cezhraničnej spolupráce z mesta Perečín. „Prešovská samospráva okrem samotnej koordinácie celého projektu vypracuje aj technickú štúdiu prepojenia poloninského cyklochodníka na aktuálny hraničný prechod Ubľa- Malé Berezné. A to aj s alternatívou potenciálneho budúceho prechodu Ulič – Zábriď,“ doplnil Majerský.

Župa zároveň pripraví sériu vzdelávacích aktivít pre vybrané cieľové skupiny - lokálnu samosprávu, podnikateľský a neziskový sektor, občianske združenia a pod. A to s cieľom budovania komunít a povedomia o vytváranom produkte. Ukrajinský partner okrem iného zrealizuje medzinárodný cyklofestival a promo tour.

Projekt „Karpatská mobilita“ bol schválený monitorovacím výborom programu cezhraničnej spolupráce ENI HUSKROUA ešte v novembri minulého roku, jeho implementácia začala v júni tohto roku. Víziou projektu je zlepšiť cyklistické podmienky modernizáciou príslušnej infraštruktúry pozdĺž poloninských a užanských trás.

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.