Vytlačiť túto stránku

Testovali HK Poprad

Diagnostické centrum Fakulty športu (FŠ) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa snaží nadviazať spoluprácu s finalistom uplynulého ročníka najvyššej hokejovej ligy HK Poprad.

Prvou lastovičkou tejto spolupráce bolo testovanie metodiky diagnostiky trénovanosti na troch nádejných útočníkoch. Špecializovaným pracoviskom integrovaným na Fakulte športu PU je Diagnostické centrum, ktoré vzniklo v roku 2014. Okrem toho, že poskytuje diagnostické a poradenské služby pre športovcov, vytvára priestor na realizáciu výskumných aktivít, slúži aj na výučbovú činnosť na fakulte. „V kontexte sloganu 'Podporujeme Vaše úspechy' poskytuje naše centrum služby pre športovcov všetkých výkonnostných úrovni v zmysle analýzy pripravenosti na podávanie športového výkonu či kontroly stavu vzhľadom na potrebu nastavenia ďalšieho tréningového procesu. Centrum je určené aj pre tzv. nešportujúcu bežnú populáciu, ktorá využíva naše služby predovšetkým v oblasti diagnostiky telesného zloženia,“ vysvetlil Pavol Čech, koordinátor Diagnostického centra FŠ PU.

Od vzniku centra využilo jeho služby množstvo známych tvári z oblasti športu. „Za všetkých spomeniem hokejistov, hráčov NHL, ako Erik Černák, Tomáš Jurčo, Rastislav Staňa, tím hokejistov HC Košice či družstvo ženskej hádzanej, niekoľkonásobného majstra Slovenska a účastníka ligy majstrov Iuventa Michalovce. Samozrejme výpočet klientov je omnoho širší,“ priblížil dekan FŚ Pavel Ružbarský. Okrem toho, centrum spolupracovalo s tímami z už spomínaného hokeja, ale aj futbalu, volejbalu a športovcami individuálnych športov od boxu cez atlétov, cyklistov, plavcov a športovcov ďalších športových odvetví.

Naposledy sa na testoch zúčastnili traja mladíci z HK Poprad Filip Mešár, Adam Jevoš a Adrián Valigura, ktorí si vyskúšali diagnostiku trénovanosti špecifický zameranú na pokrytie analýzy pripravenosti hokejistov. „Som rád, že som sa týchto testov mohol zúčastniť. Bola to moja prvá skúsenosť s takouto profesionálnou diagnostikou. V Prešove majú výborné zariadenia s odborníkmi, ktorých služby využívajú aj najlepší hráči sveta,“ podelil sa o svoju skúsenosť Filip Mešár. „Testy nám ukážu adekvátny obraz o hráčovej momentálnej pripravenosti a samozrejme do budúcna nám pomôžu správne nastaviť tréningový proces,“ doplnil Martin Hrnčár, šéftréner HK Poprad, podľa ktorého spolupráca s diagnostickými centrami posúva hranice výkonov jednotlivých hráčov, ale aj športov na vyššiu úroveň.


Diagnostické centrum je vybavené modernou výskumnou infraštruktúrou spolu s potrebnou výpočtovou technikou umožňujúcou diagnostiku somatických ukazovateľov vrátane somatotypológie a analýzy telesnej kompozície, diagnostiku pohybových predpokladov a pohybových schopností, biochemickú analýzu krvných vzoriek, biomechanickú analýzu pohybu a záťažovú diagnostiku.

Zdroj: Anna Polačková

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)