marec 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešovská župa má sestru kraja

Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Ambíciou kraja je prepájanie teórie s praxou

Prešovský samosprávny kraj vytvoril miesto pre sestru samosprávneho kraja. Jej úlohou bude pomáhať zdravotným sestrám v otázke ošetrovateľstva. Zdravotným sestrám v Prešovskom kraji bude po novom pomáhať sestra samosprávneho kraja. Riešiť bude ich podnety a problémy, ale aj prípadné sťažnosti pacientov. Okrem iného by mala preberať a archivovať zdravotnú dokumentáciu, no jej hlavnou úlohou bude prepájanie teórie a administratívy s praxou. „Zdravotné sestry nemajú človeka, o ktorého by sa mohli oprieť, keď riešia nejaké závažné rozhodnutia. Bola by som rada, keby ma vnímali ako kontaktnú osobu, ktorá im pomáha riešiť otázky týkajúce sa poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti. Chcem, aby cítili, že samosprávny kraj je tu pre nich. Nie však ako kontrola, ale ako podpora. Mojou ambíciou je pomáhať a viesť sestry v zariadeniach sociálnych službách v oblasti ošetrovateľstva, aby sa nebáli ísť do vzťahu so zdravotnými poisťovňami a poskytovali kvalitnú starostlivosť,“ vysvetlila sestra kraja Tatiana Hrindová.

Angažovanosť sa bude najmä v metodike a usmerňovaní sestier, ale aj v podpore ich vzdelávania formou školení či osvety. A to aj napr. prípravou rôznych konferencií ambulantných sestier. Spolupracovať bude najmä so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek. „Teší ma, že sa nám po viacerých pokusoch podarilo obsadiť miesto sestry samosprávneho kraja. Na ostatných župách to už roky funguje. Verím, že sestra kraja bude veľkým prínosom pre zdravotné sestry v Prešovskom samosprávnom kraji, ale aj pre verejnosť. Jej potreba sa ukazuje najmä teraz v čase pandémie“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Sestra kraja chce prepájať zdravotnú starostlivosť, sociálne služby, ale aj školstvo. Jej víziou je taktiež zastrešovať ústavnú, terénnu a hospicovú starostlivosť, i zariadenia sociálnych služieb. Prešovský samosprávny kraj toto prepojenie naznačil už aj v projekte Sestry Prešovského kraja, kde poukázal na dôležitosť povolania zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Doposiaľ župa vyhodnotila literárnu súťaž a pripravuje sa aj na odovzdávanie cien i otvorenie výstavy fotografií, ktoré v rámci projektu vznikli v 14 zdravotníckych zariadeniach Prešovského kraja.

S projektom prišiel kraj ešte vlani, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila rok 2020 za Rok sestier a pôrodných asistentiek, a pre pandémiu koronavírusu ho predlžila aj na aktuálny rok. Urobila tak pri príležitosti 200. výročia narodenia prvej profesionálnej sestry v histórii ošetrovateľstva Florence Nightingaleovej. Tá sa narodila 12. mája 1820. Tento deň si zároveň pripomíname ako Medzinárodný deň sestier.

Na celom svete ho dnes oslavuje 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek. Z toho vyše 30-tisíc sestier a 1700 pôrodných asistentiek na Slovensku a viac ako 4200 sestier a takmer 300 pôrodných asistentiek v Prešovskom samosprávnom kraji.


Zdroj: Lea Heilová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.