marec 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Expozície sprístupnia na individuálne prehliadky, aj online

Sedem múzeí a dve galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja budú pre širokú verejnosť „otvorené“ aj vo večerných hodinách v sobotu 15. mája. V rámci Noci múzeí a galérií privítajú organizácie návštevníkov vo svojich priestoroch na individuálne prehliadky, zároveň ponúkne aj virtuálne podujatia z pohodlia domova.

Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa aj tento rok zapoja do celoeurópskej iniciatívy „Noc múzeí a galérií“. V sobotu 15. mája tak urobí celkovo sedem múzeí a dve galérie. Všetky budú prístupné v čase svojich otváracích hodín na individuálne prehliadky.

Ťažiskový program bude pretrvávať do neskorších večerných hodín, rešpektujúc platné protipandemické opatrenia. Niektoré podujatia sa uskutočnia aj vo virtuálnom priestore. Záštitu nad podujatím na Slovensku prijala v roku 2021 prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Krajské múzeum v Prešove sprístupní od soboty 15. mája od 14.00 hod. do nedele 16. mája do 14.00 hod. tri virtuálne prehliadky. Záujemcovia sa budú môcť „poprechádzať“ online po zákutiach celého múzea a pozrieť si detailne prehliadky dvoch nových výstav – online komornú prezentáciu grafík národného umelca a maliara Oresta Dubaya a virtuálnu prehliadku výstavy „Boje o Slovensko v roku 1919 a francúzska vojenská misia“. V čase od 14.00 – 19.00 hod. budú sprístupnené výstavy v Kaštieli v Stropkove a Rákociho paláci v Prešove. Do 20.00 hod. aj expozície v Kaštieli a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou.

Individuálne prehliadky budú možné aj v Ľubovnianskom múzeu - hrade Ľubovňa do 21.00 hod. Od 20.00 hod. budú môcť návštevníci nazrieť do priestorov aj virtuálne. Online televízny kanál na Facebooku múzea ponúkne dokumentárny film o hrade a skanzene, uvedie záznam z II. ročníka hradných divadelných predstavení, konkrétne inscenáciu Diablova skala. Taktiež odvysiela záznam z koncertu Sisy Sklovskej a slovenskej televíznej šou Zem spieva v ľubovnianskom skanzene.

Aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bude v čase otváracích hodín prístupný pre verejnosť. Okrem toho od 9.00 do 21.00 hod. ponúkne širokú paletu online podujatí. Predstaví jedného z najbližších ľudí kráľa pop-artu Freda Hudgesa, ktorý sa po smrti Andyho Warhola stal prvým prezidentom jeho nadácie. Taktiež sa záujemcovia môžu zamyslieť nad históriou múzea, pozrieť si tvorbu svetoznámych umelcov, ktoré sa nachádzajú v múzeu a dozvedia sa tiež zaujímavosti zo sveta umenia.

Múzeum v Kežmarku avizuje o 15.30 hod. hovorenú prednášku historika Vladimíra Ševca venovanú 90. výročiu múzea, o 16.30 hod. bude nasledovať hovorená prednáška archeologičky a vedúcej oddelenia historikov Marty Kučerovej. Venovaná bude tematike párt, čepcov, svadobných šatiek či svadobných krojov. Ponuku podujatí múzea zavŕši individuálna večerná komentovaná prehliadka o 18.00 hod. v Múzeu meštianskej bytovej kultúry na Spiši, na Hlavnom námestí č. 55.

Podtatranské múzeum v Poprade zas pozýva od 15.00 do 19.00 hod. na ukážky práce rezbára Antona Budzáka a tvorivé dielne pre deti, tiež uvedenie knihy insitného rezbára Milana Bocka s komentovanou prehliadkou jeho diel. Deň v múzeu spríjemní návštevníkom aj ľudová hudba bratov Františkovcov z Batizoviec.

Individuálne prehliadky budú možné aj v Šarišskom múzeu v Bardejove. Pre návštevníkov budú pripravené expozície zamerané na históriu Bardejova, ikony a prírodu severovýchodného Slovenska. Vo večerných hodinách bude otvorený na individuálne prehliadky aj skanzen v Bardejovských kúpeľoch. Program doplní online výstava „Passio Christi“, ktorá prezentuje sakrálnu tematiku zrady, utrpenia a smrti Ježiša Krista.

Prehliadka expozícií v kaštieli Vihorlatského múzea v Humennom nebude možná z dôvodu stále prebiehajúcich rekonštrukčných prác. Avšak od 14.00 do 18.00 hod. môžu záujemcovia nahliadnuť aspoň do expozície ľudovej architektúry a bývania-skanzenu Vihorlatského múzea v Humennom. Prehliadka areálu bude spojená s odborným lektorským výkladom. Na webe múzea zas budú dostupné online výstavy maliara Vojtecha Boreckého, maliara Michala Čabalu a fotografa a cestovateľa Milana Kuruca.

Do svojich priestorov pozýva počas Noci múzeí a galérií aj Šarišská galéria v Prešove. Od 15.00 do 20.00 hod. umožní návštevníkom individuálne prehliadky výstav Miša Čabalu, Nikoly Šušovicovej, Dušana Pončáka, Júliusa Machaja, Ernesta Rákošiho aj so sprievodným slovom a premietaním dokumentov. V rámci virtuálnych prehliadok ponúkne hudobnú rozprávku Divadla Portál – Rozprávkový hrniec, online tvorivú dielňu pre deti či ukážku reštaurátorských prác obrazov.

Štyri expozície si budú môcť pozrieť návštevníci v Tatranskej galérii v Poprade (svetIzmov, Keď ste si ma upiekli..., Anjel Vianoc 2020, Stála expozícia – Odkryté hodnoty APP), a to v čase od 15.00 hod. do 16.00 hod. Nasledovať budú tvorivé dielne pre deti a premietanie filmu o maliarovi Vincentovi van Goghovi. Od 18.30 hod. je na hodinu naplánovaná komentovaná prehliadka výstavy svetIzmov alebo umenie neodísť. Do 20.00 hod. dá galéria návštevníkom priestor ešte na individuálnu prehliadku. Súčasťou programu bude aj burza katalógov galérie za symbolické ceny.

Aktuálne informácie o všetkých podujatiach v rámci Noci múzeí a galérií 2021 si návštevníci môžu pozrieť na oficiálnych webových sídlach múzeí a galérií a na ich sociálnych sieťach.


Zdroj: Lea Heilová, PSK

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.