marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Chcú zvýšiť kvalitu edukácie nadaných detí

Pedagogická fakulta (PF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) v Sabinove podpísali 10. mája 2021 Memorandum o vzájomnom porozumení a spolupráci.

Cieľom je kooperovať pri navrhovaní a realizovaní spoločných aktivít v rámci projektov a aktivít celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Obe strany intenzívne spolupracujú od roku 2013, kedy zorganizovali prvé spoločné podujatie – Celoslovenské finálové kolo Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov. Išlo o prvé stretnutie nadaných žiakov takéhoto druhu a rozsahu na Slovensku. „V roku 2021 pribudla medzi naše spoločne organizované podujatia aj nová súťaž pre deti materských škôl s názvom Logická olympiáda pre najmenších, ktorej zámerom je v zmysle hesla „súťažíme, ale neprehrávame“, podpora logického myslenia a zručností potrebných pre vstup do školského prostredia u detí predškolského veku,“ zdôraznila dekanka Pedagogickej fakulty PU Iveta Scholtzová. Zároveň dodala, že spoločne s CPPPaP fakulta pripravila mnohé akcie v oblasti edukácie detí a žiakov s nadaním, s cieľom vybudovať intenzívnu spoluprácu s aktérmi na trhu práce a vonkajším prostredím.

Podpísaním memoranda obe strany vytvárajú príležitosť na zvyšovanie kvality edukácie detí a žiakov s intelektovým nadaním na Slovensku zapojením zamestnávateľov a partnerov z praxe do rozvoja kvality vysokoškolského vzdelávania. "Verím, že táto spolupráca bude prospešná a nápomocná pri organizácii olympiád a súťaží pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Zároveň poskytne aj praktické skúseností odborníkov študentom Pedagogickej fakulty v rámci vzdelávania nadaných detí,“ zdôraznila význam spolupráce Ľubica Richmanová Fabišíková, riaditeľka CPPPaP v Sabinove.

S cieľom implementovať ciele podpísaného memoranda zmluvné strany vyjadrili súhlas spolupracovať v rámci organizácie odborných seminárov a konferencií v oblasti edukácie detí a žiakov s nadaním pre pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl, základných škôl, špeciálnych škôl, školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie, špeciálnych výchovných zariadení a ďalších škôl a zariadení.

Taktiež sa dohodli, že budú aj naďalej spolupracovať pri organizácii celoslovenskej súťaže pre deti materských škôl s názvom Logická olympiáda pre najmenších, ako aj organizácii celoslovenskej súťaže pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov s názvom Logická olympiáda pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Nemenej dôležitá bude aj spolupráca pri príprave sústredení pre žiakov základných škôl a poskytnutie odborno-metodickej činnosti v rámci edukácie intelektovo nadaných detí v Klube nadaných detí Prešov, ako aj pri odborno-metodickej a konzultačnej činnosti v oblasti edukácie detí a žiakov s nadaním pre zástupcov praxe v predškolskej pedagogike, elementárnej pedagogike, psychológii a špeciálnej pedagogike.

Pedagogická fakulta plánuje v spolupráci s CPPPaP v Sabinove v oblasti edukácie intelektovo nadaných žiakov pokračovať aj budúcnosti, nakoľko to podľa nej predstavuje jeden z dôležitých nástrojov zapojenia zamestnávateľov a partnerov z praxe do zvyšovania kvality vysokoškolského vzdelávania.

Zdroj: Anna Polačková

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.