marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Do svetoznámeho náleziska z Doby bronzovej v tomto roku vypravia až šesť mimoriadnych historických vlakov. Popularizáciu archeoskanzenu v Nižnej Myšli podporí aj Košický samosprávny kraj cez grantovú schému programu Terra Incognita.

Podujatia so zaujímavým programom zastrešia nadšenci prehistórie z občianskeho združenia Collegium Myssle v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

Po minuloročnom úspešnom pilotnom podujatí sa kolesá nostalgického vlaku opäť rozbehnú z Košíc do Nižnej Myšle, aby návštevníkov odviezli do praveku. Prvá zo série šiestich jázd odštartuje už v sobotu 15. mája z košickej železničnej stanice. "Podporujeme cestovanie a turizmus do miest, ktoré sú mimoriadne cenné, no doteraz neboli z hľadiska turistickej infraštruktúry až tak viditeľné. Napríklad, vedeli ste, že v Nižnej Myšli objavili najstaršiu hračku v strednej Európe? Príďte sa pozrieť na vlastné oči do archeoskanzenu, pretože toto nálezisko má európsky význam. Oceňujem prácu nadšencov z neziskového sektora, ktorých sme aj v tomto roku finančne podporili vďaka programu Terra Incognita,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Počas celej sezóny budú pre návštevníkov archeoskanzenu pripravené tématické podujatia s náučno-zábavným programom. „Hneď na úvodnom podujatí budú fanúšikovia histórie objavovať čaro hliny a pravekej keramiky. Sériu zážitkových jázd obohatíme každý mesiac inou témou: venovať sa chceme spracovaniu kovov, zbraniam, pravekému lovu, výrobkom z kostí či populárnej paleokuchyni, teda gastro-špecialitám z čias Doby kamennej,“ predstavil originálny projekt predseda OZ Collegium Myssle Ján Kavulič.

Celý produkt je postavený na celodennom zážitku, ktorý začína a končí cestou historickým vlakom, ktorého jazdu zabezpečili železniční nadšenci z Košíc. „Cestovať historickým vlakom s následným vstupom do múzeí už umožňuje aj aktuálna epidemiologická situácia. Veríme, že cestovanie na drevených laviciach tretej vozňovej triedy z prelomu minulého storočia pozitívne nabudí každého, kto sa rozhodne vydať sa, na vskutku, zaujímavú cestu do praveku,“ poznamenal sa Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice Košice, ktorá pre podujatie pripravuje rôzne historické vozidlá.

Za prísnych hygienických opatrení je pre návštevníkov Nižnej Myšle pripravených viacero atrakcií. V samotnej obci môžu zájsť do starobylého kostola, uvidia miestne archeologické múzeum i podzemné katakomby bývalého premonštrátskeho kláštora. Z obecnej terasy sa pokochajú výhľadom na Hornádsku kotlinu a zostúpia do archeoskanzenu, kde budú okrem prehliadky a občerstvenia pripravené aj animačné aktivity pre deti. „Sme veľmi radi, že tak, ako bola Myšľa centrom diania v Dobe bronzovej, teraz sa dostáva do centra pozornosti zvedavých turistov. K dispozícii im bude nielen naše Myšlianske obecné múzeum, ale pre fyzicky zdatnejších bude pripravený aj komentovaný výlet na neďalekú stredovekú lokalitu Koscelek,“ povedal starosta obce Nižná Myšla Miroslav Sisák. Výletníci sa nemusia báť ani o svoje žalúdky, zakúpiť si môžu malé občerstvenie či pravý archeologický guláš. Nevyhnutnosťou bude dodržanie platných hygienických opatrení ako je dezinfekcia rúk, rozostupy a rúška, a to nielen vo vlaku, ale aj v interiéroch a exteriéroch. Kapacita vlaku je oproti minulosti dočasne znížená, s kúpou lístka preto netreba čakať. Historický vlak Cesta do praveku odvezie cestujúcich vždy za novým pravekým dobrodružstvom ešte 12.6., 17.7., 21.8., 18.9. a 16.10. 2021.

V predaji sú obojsmerné cestovné lístky v cene 6 € (dospelý) a 4 € (dieťa od 3-18 rokov, študent, dôchodca, ZŤP a ŤZPS), prípadne 18 € (rodinný – max. 2 dospelí a 5 detí). Informácie o Ceste do praveku, ako aj online predaj lístkov, sú na www.detskazeleznica.sk a www.archeoskanzen.sk Osobne je možné lístky zakúpiť v Regionálnom informačnom bode, na Hlavnej 48 v Košiciach, alebo v pokladni Detskej železnice – stanica Čermeľ.

Collegium Myssle, o. z.
www.archeoskanzen.sk
0905 282 187

Detská železnica Košice, o. z.
www.detskazeleznica.sk
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
0905 496 426

Zdroj: ts

Naposledy zmenené utorok, 11 máj 2021 08:42

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.