marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

V programoch Šport, Kultúra a Sociálne služby

Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev dnes odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja. Celkovo podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK. Krajskí poslanci schválili na svojom pondelkovom (3.5.) zasadnutí 1,28 milióna eur na projekty v regiónoch kraja. Dotácie vo Výzve Mikroprogram PSK rozdelili pre zámery v troch programoch, a to Šport, Kultúra a Sociálne služby. „Tento program funguje aj vďaka poslancom a súhre toho, že sme pustili peniaze aj pre menšie projekty, či už sú to kultúrne, športové či zo sociálnej oblasti . Celkovo sme podporili 478 projektov. Som presvedčený, že tieto dotácie naozaj pomôžu v určitom slova zmysle rozhýbať život v týchto oblastiach v jednotlivých okresoch, obciach a mestách. Som rád, že sme takúto formu podpory nezastavili a môžeme pomôcť aj v odľahlých častiach nášho kraja,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Najviac financií sa ušlo kultúre. Kraj podporil až 286 žiadostí v celkovej výške viac ako 719-tisíc eur. Dotačný balík žiadatelia využijú na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu kultúrnych i sakrálnych pamiatok, takisto na ich opravu a údržbu. Ale tiež na nehmotné kultúrne dedičstvo, teda na usporiadanie kultúrnych podujatí, rovnako na podporu folklórnych súborov a skupín či na edičnú činnosť.

V programe Šport bolo úspešných 163 žiadostí v celkovej hodnote takmer 473-tisíc eur. Podporené boli projekty zamerané na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovísk, ale aj ich opravu a údržbu či vybavenie hnuteľným majetkom. Financie využijú žiadatelia tiež na usporiadanie športových podujatí a na reprezentáciu kraja na športových podujatiach európskeho a svetového charakteru, konaných na Slovensku.

Celkovo 29 zámerov dostalo zelenú v programe Sociálne služby. A to v celkovej výške viac ako 87-tisíc eur. Vďaka dotácií zrekonštruujú, zmodernizujú a opravia úspešní žiadatelia, teda neverejní poskytovatelia, zariadenia sociálnych služieb. A to vrátane ich vybavenia hnuteľným majetkom, nákupom materiálno-technického vybavenia či technických zariadení a pomôcok na zlepšenie manipulácie s fyzickými osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Do Výzvy Mikroprogram PSK bolo celkovo doručených 592 žiadostí, z toho nesplnilo kritéria výzvy 17 žiadostí a nebolo podporených 114 žiadateľov. Dohromady tak bolo podporených 478 projektov.

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.