marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

V Prešove sa stretli biskupi na zasadaní Rady hierarchov

V piatok 30. apríla sa na arcibiskupskom úrade v Prešove uskutočnilo 31. zasadanie Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, na ktorom boli prítomní všetci riadni členovia tohto zákonodarného zboru.
Stretnutie otvoril vladyka Ján Babjak SJ úvodnou modlitbou, po ktorej sa biskupi zahĺbili do slov katechézy pápeža Františka o dôležitosti ústnej modlitby v živote človeka, ktorá má byť tak pre kňazov ako aj pre veriacich bezpečnou cestou k Bohu.

Počas pracovného programu informoval šéfredaktor metropolitného časopisu Slovo Juraj Gradoš o aktuálnej situácii v redakcii a o víziách do budúcnosti najmä čo sa týka obsahovej stránky časopisu.
Riaditeľ Diecézneho katechetického úradu Prešovskej archieparchie Peter Cap informoval vladykov o príprave nových učebníc Náboženskej výchovy pre gréckokatolícky obrad. V súčasnosti sa totiž používa jednotná forma učebníc tak pre rímskokatolíkov ako aj pre gréckokatolíkov a iba pracovné listy sú upravené pre gréckokatolícky obrad. V tejto súvislosti vystúpila aj sestra Alžbeta Gerberyová SNPM, ktorá odprezentovala svoju prácu na jednej z učebníc náboženskej výchovy.

Biskupi sa zaoberali aj prípravou vlastného katechizmu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. K jeho príprave zriadili komisiu, do ktorej budú menovaní členovia za jednotlivé eparchie.

Jedným z bodov programu bol aj pripravovaný preklad Nového zákona do rusínskeho jazyka. Vypočuli si určité pripomienky a taktiež schválili zriadenie komisie pozostávajúcej z biblistov, ktorí posúdia daný preklad zvlášť v komparácii s pôvodným cirkevnoslovanským a gréckym textom.
Biskupi sa zaoberali aj pripravovaným novým textom pohrebu veriaceho, ale taktiež riešili aj potrebu dišpenzácie od hierarchu ku skrátenej forme manželskej prísahy (v prípade ak je jedna zo stránok nepokrstená) schválenej na 28. zasadaní Rady hierarchov.
Za Gréckokatolícku cirkev na Slovensku taktiež reagovali aj na dotazník zaslaný kardinálom Kurtom Kochom, predsedom Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, ktorý sa zaoberá témou Ekumenizmus a pandémia.
V závere zasadania biskupi odhlasovali termín najbližšieho rokovania Rady hierarchov a stretnutie ukončili spoločnou modlitbou.

Vznik Rady hierachov vyplynul z metropolitného usporiadania Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v roku 2008. Metropolitovi vo výkone jeho moci pomáha práve Rada hierarchov, ktorá je zákonodarným zborom. Uskutočňuje sa na nej jeden z najdôležitejších znakov a symbolov východnej cirkevnej identity – princíp synodality. Okrem noriem spoločného a partikulárneho práva sa riadi aj štatútom, ktorý schválila Svätá stolica.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.