marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Prešove na budove Čierneho orla odhalili pamätnú tabuľu

V stredu 28. apríla sa pri budove Parku kultúry a oddychu Čierny orol v Prešove uskutočnila spomienková slávnosť, počas ktorej bola na múre budovy odhalená pamätná tabuľa. Práve v tejto budove sa presne pred 71 rokmi uskutočnil štátnym aparátom zinscenovaný tzv. Prešovský sobor, ktorým bola Gréckokatolícka cirkev v Československu zrušená a postavená mimo zákon. Pod tlakom Štátnej bezpečnosti sa soboru nútene zúčastnili členovia Komunistickej strany, študenti, milicionári, ale napríklad aj ženy, ktoré išli do Prešova na trh. Násilne naň priviezli aj viacerých gréckokatolíckych kňazov.

Na sobore bol prijatý vopred pripravený manifest s uznesením, podľa ktorého sa gréckokatolícki veriaci vracajú do Pravoslávnej cirkvi. Manifest zrušil jednotu Gréckokatolíckej cirkvi so Svätou stolicou a zároveň žiadal moskovského pravoslávneho patriarchu, aby gréckokatolíci boli prijatí pod jeho jurisdikciu.

Biskup Pavol Peter Gojdič bol v tento deň odvedený zadným východom z prešovskej katedrály a nikdy viac sa do nej už živý nevrátil. Po zinscenovaných súdnych procesoch, keď nepomohol žiaden nátlak a vladyka Gojdič nepodpísal prestup na pravoslávie, bol odsúdený na doživotie. Zomrel 17. júla 1960 v leopoldovskej väznici v deň svojich 72. narodenín.

Na pamätnej tabuli sú vyrazené slová: Tým, ktorí trpeli pre vieru. V tejto budove sa 28. apríla 1950 uskutočnil Prešovský sobor, ktorým bola násilne zrušená Gréckokatolícka cirkev v ČSR.

Tabuľu na začiatku slávnosti odhalil vladyka Ján Babjak spoločne s dekanom Gréckokatolíckej teologickej fakulty Petrom Šturákom. Nasledovala modlitba a požehnanie tabule, po ktorom sa prítomným prihovoril vladyka Ján. Pripomenul, že tabuľa má v prvom rade vzdať hold všetkým biskupom, kňazom a veriacim, ktorí nezapreli svoju vieru a nepodriadili sa komunistickej mašinérii s ich plánmi na zničenie našej cirkvi a asimilovanie gréckokatolíckych veriacich. Nebyť vernosti a odhodlanosti vladykov Gojdiča, Hopka, kňazov spolu s ich manželkami, ktoré vo viacerých prípadoch podržali manžela-kňaza, ktorý už aj rozmýšľal o prestupe na pravoslávie, bola by možno Gréckokatolícka cirkev dnes len spomienkou a súčasťou histórie. Ale človek mieni a Pán Boh mení! A tak Boh zmenil aj zamýšľanú likvidáciu našej cirkvi v jej vzkriesenie po osemnástich rokoch od jej zrušenia. A nielen to! Dnes máme troch blahoslavených, dostatok kňazských povolaní a tiež bol obnovený rehoľný život. Veriaci s nadšením oslavujú Vzkrieseného Krista a ďakujú mu za vzkriesenie Gréckokatolíckej cirkvi.

Pri sále PKO boli na spomienkovej slávnosti prítomní aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, prvý prodekan Prešovskej univerzity Gabriel Paľa či dekan Gréckokatolíckej teologickej fakulty PU Peter Šturák.

Po arcibiskupovi sa prihovorila práve primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ktorá vyzdvihla jednotu gréckokatolíckych biskupov, kňazov a veriacich, ktorí sa nepoddali Štátnej moci, ale zostali verní svojej viere, svedomiu a jednotní so svojím pápežom. Zvlášť vyzdvihla osobu biskupa Pavla Petra Gojdiča. „Tento blahoslavený biskup, patrón mesta Prešov, ktorý si veľa vytrpel, veľa obetoval a jeho vytrvanie vo viere až do konca môže byť krédom nás všetkých. „Muž zlatého srdca“, ako ho mnohí nazývali, prežil svoju vlastnú krížovú cestu a z okovov vojenských dozorcov ho oslobodila až smrť. Jeho odkaz však žije v Prešove i celej gréckokatolíckej cirkvi dodnes. Veriaci na celom Slovensku a osobitne v Prešove mu vďačia nielen za obdivuhodnú nezlomnosť srdca, ale aj za jeho pastoračnú službu, ktorou ich viedol stále bližšie k Bohu,“ povedala Andrea Turčanová.

Po nej sa prítomným prihovoril Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja. „Dnes sa veľa hovorí o slobode, ktorú by sme všetci chceli mať, ale o tej skutočnej slobode, ktorá dáva našim skutkom aj mravnú hodnotu, už menej. Väčšinou sa hovorí o slobode, kde si robí každý, čo chce. Pred 71 rokmi bola potlačená aj zlikvidovaná gréckokatolícka cirkev. Chcem poďakovať tým, ktorí prejavili svoje hrdinstvo a dokázali prežiť ťažké žaláre, nútené práce, perzekúcie. A aj tým, ktorí sa z týchto žalárov nikdy nevrátili a podstúpili obetu, mučenícku obetu,“ povedal vo svojom príhovore Milan Majerský.

Stretnutie bolo zakončené trojnásobným spevom tropára Paschy, ktorý tak symbolizoval nielen oslavu a radosť zo zmŕtvychvstania Krista, ale aj radosť zo vzkriesenia Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.
Odhalenie spomienkovej tabule sa malo pôvodne uskutočniť minulého roku, pri príležitosti 70. výročia. Situácia spojená s počiatočným šírením koronavírusu to však neumožnila.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.