Vytlačiť túto stránku

Rozbeh turizmu

Po drastickom výpadku turizmu počas druhej vlny koronavírusu a predovšetkým počas lock downu, začína koncom apríla 2021 opatrné oživovanie tohto odvetvia aj na severovýchode Slovenska.

Aj keď s obmedzeniami, začínajú sa otvárať múzeá, kostoly, zoologické záhrady, plavárne, aquaparky, wellness, fitness, hotely, ubytovacie zariadenia, vonkajšie terasy reštaurácií a obchody. V ďalšom kroku budú nasledovať vnútorné priestory reštauračných zariadení a redukovať aj terajšie obmedzenia. Časovo vzdialené sú zatiaľ ešte masové kultúrne, spoločenské a športové podujatia, predovšetkým v uzavretých priestoroch. Podnikatelia v cestovnom ruchu, ktorí ešte neskrachovali, sa nádejajú, že máj by mohol priniesť reštart odvetvia a v lete by už situácia mohla byť relatívne priaznivá. Predovšetkým po zaočkovaní väčšiny obyvateľstva, by sa mohla návštevnosť aspoň priblížiť k vlaňajšiemu letu. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR ,,ŠARIŠ“–Bardejov. ,,Využite nastávajúce teplé dni aj vy a znovu objavte krásy domáceho cestovného ruchu v okolí Bardejova a Svidníka. Začnite v prírode voči korone bezpečnou turistikou, cykloturistikou a výletmi, prechádzkami v parkoch, lesoparkoch, skanzenoch a múzeách v prírode. Čakajú vás priehrady, jazerá, múzeá v prírode, hrady, kaštiele. O mesiac – dva už počítame s rozbehom aj ďalších služieb hotelového, reštauračného, kúpeľného a wellness charakteru, pravdepodobne s dlhodobejšími obmedzeniami ROR (rúška, odstup, ruky). Každopádne pamiatky UNESCO v centre Bardejova, liečivé účinky minerálnych vôd Bardejovských Kúpeľov a pôsobivé pamiatky bojov na Dukle a v okolí Svidníka nič nestratili na svojej atraktívnosti a stoja za návštevu,“ pozýva R.Jančošek.

Hrad Zborov

Turistika kráľovala aj počas lock-downu
Obmedzenia pohybov na území Slovenska v prvých mesiacoch tohto roka presmerovali turistické vychádzky v jednotlivých okresoch do rámca ich hraníc a blízkeho okolia. Turistom sa tak naskytla možnosť spoznávať aj doteraz menej známe lokality. V okolí Bardejova sa tak stali v tomto roku najnavštevovanejšími lokality ako Minčol, Čergov, Stebnícka Magura, Žobrák, Kráľová studňa, Hrad Zborov, Čierna Mláka a Busov. ,,Ak ste ich nestihli navštíviť doteraz, máte tak možnosť. Pridajte k tomu aj návštevu Bardejovských Kúpeľov, tamojšieho Skanzenu - Múzea ľudovej architektúry, siete singletrackov. Neobíďte ani mesto Bardejov, ktorého historické jadro je zapísané v UNESCO. Medzi obľúbené miesta patria aj zachované drevené kostoly: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Vojnovou históriou sú zaujímavé pamätníky na Dukle a vo Svidníku, venované historickým udalostiam a pamiatke padlým vojakom počas 2. svetovej vojny,“ odporúča R.Jančošek.

Silné stránky Bardejova a okolia: Voda, hory, história a kultúra
Severovýchod Slovenska ponúka široké možnosti výletov pre rodiny s deťmi i na individuálnu turistiku. Predovšetkým liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou v Bardejovských Kúpeľoch sú významným lákadlom cestovného ruchu. Počas letnej sezóny pred krízou navštívilo Bardejovské Kúpele vyše 30 000 pobytových a cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, z toho odhadom cca 50 000 detí.
Bardejovské Kúpele by mohli už v lete znovu zaplniť nielen klienti zdravotných poisťovní, ale aj samoplatcovia. Je tu veľké Wellness SPA - bazénový a saunový svet v hoteli Ozón, menšie v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander a vonkajšie kúpalisko. V regióne v lete láka aj obľúbené prírodné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke a vodný svet www.aquaruthenia.sk s krytými bazénmi a wellness vo Svidníku. Veľmi dobrá sezóna býva na vodnej nádrži Domaša (50 km), kde sú vynikajúce rekreácie a láka aj výletná loď Bohemia.

Bardejov

Cykloturistika a turistika
Dĺžka obnovených značených turistických chodníkov a cyklotrás v okolí Bardejova a Bardejovských kúpeľov dosahuje takmer 40 km. Z toho má sieť navzájom prepojených šiestich horských cyklotrackov cca 10 km. Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO v slovensko - poľskom pohraničí, ktorá v dĺžke 230 km spája kúpeľné mestá Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica.

Vojenská história
K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike umiestnenej v parku pri vojenskom múzeu vo Svidníku, alebo na mieste bojov o Dukliansky priesmyk.
Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), od 4. mája 2021 sprístupní Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku. Od 11. mája 2021 bude sprístupnená aj Vyhliadková veža na Dukle v katastri obce Vyšný Komárnik, okres Svidník. Vstup do Centrálnej expozície VHM vo Svidníku a Vyhliadkovej veže Dukla bude možný v utorok až nedeľu v čase od 9.00 h do 17.00 h, pričom posledný vstup do Vyhliadkovej veže na Dukle bude o 16.30 h. Vstup bude umožnený jednotlivcom alebo skupinám s max. 20 osobami.

Svidník

Mesto Bardejov
Návštevníci Bardejova a deti zvlášť sa tešia aj zo stálej atrakcie - bronzovej sochy kata v životnej veľkosti, ktorá zdobí Radničné námestie Bardejova. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Návštevníci tu môžu obdivovať hradby s baštami, Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska a židovské suburbium so zachovalou synagógou.
Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Hrad Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník.

Drevené chrámy
Jedinečné kultúrne dedičstvo predstavujú drevené chrámy na severovýchode Slovenska. V okresoch Bardejov, Svidník a Snina a ich širšom okolí sa nachádza spolu 42 týchto cirkevných stavieb postavených z dreva. http://www.drevenechramy.sk.

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk,www.visitbardejov.sk
www.dukla1944.com, www.dukladestination.com
Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdroj: ts

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)