marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Šarišská galéria v Prešove si v rámci cyklu Jubilanti 2021 pripravila diela maliara ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť výtvarného umenia východného Slovenska.

Šarišská galéria v Prešove pravidelne do výstavného plánu zaraďuje aj spomienku na umelcov, ktorí žili a tvorili v našom meste. Spomienkou na týchto umelcov chceme vzdať hold ich tvorbe a dať ich do pozornosti širokej verejnosti a samozrejme aj mladšej generácii. V roku 2021 si pripomíname 140. výročie narodenia výtvarníka, staršej generácii Prešovčanov dobre známeho Ernesta Rákošiho – slobodného duchom aj tvorbou, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť výtvarného života východného Slovenska.

Kurátor: Mgr. A. Malíková: "Pre lepšiu predstavu kto bol Ernest Rákoši si dovolím zacitovať z textu Imricha Groška (zo 70-tych rokov 20. storočia): Ernest Rákoši sa počas života nepodriadil žiadnej doktríne. Neprijímal nič, čo nebolo v súlade s jeho vnútorným presvedčením. Svoje obrazy nezaplňoval zmäteným konglomerátom cudzích vplyvov. Tento talent nepoznal pravé výtvarné lásky. Také bolo i Rákošiho krédo: „Nikdy som sa nesnažil napodobňovať iných, mojím jediným učiteľom bola príroda, ktorej som sa chcel zmocniť.“

Na výstave Sloboda – Ernest Rákoši je zastúpených 67 diel zo zbierkového fondu Šarišskej galérie v Prešove datovaných od roku 1906 až po rok 1960. Snažili sme sa zaradiť také diela, ktoré vystihujú jeho tvorbu, jeho výrazný a dynamický maliarsky rukopis, zbavený popisnosti a preňho charakteristickú farebná škálu. Návštevníci tu môžu vidieť diela od maľby a kresby cez krajinársku tvorbu až po portrétnu tvorbu. Celú kolekciu Rákošiho diel sme obohatili aj o diela iných autorov, ktorí zachytávajú samotného Ernesta Rákošiho, či už v žánrovom výjave ako to môžeme vidieť v diele „Pred galériou“ od Jozefa Wágnera z roku 1965 až po plastické prevedenie od Františka Gibalu z roku 1955. Výstavu sme poňali komplexnejšie a doplnili sme ju aj o doklad Rákošiho výstavnej činnosti v podobe autentických plagátov datovaných od roku 1956 – až po súčasnosť."


Názov: Sloboda – Ernest Rákoši
Miesto konania: Šarišská galéria v Prešove, Hlavná 51
Trvanie: 11.03.2021 – 23.05.2021
Kurátor: Mgr. A. Malíková, Mgr. A. Derfiňáková



Naposledy zmenené štvrtok, 15 apríl 2021 08:20

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.