marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Župa otvorila ďalšie očkovacie centrum v Starej Ľubovni

Opäť problémy s prihlasovaním záujemcov a voľné kapacity. Prešovský samosprávny kraj po Prešove, Humennom a Poprade otvoril dnes v spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou nové veľkokapacitné očkovacie centrum v Starej Ľubovni. Jeho fungovanie poznačili opakované problémy s prihlasovaním záujemcov cez štátny registračný systém.

Nové veľkokapacitné centrum v Starej Ľubovni vzniklo v Športovej hale na Tehelnej ulici ako prvé na území kraja, ktoré by malo byť otvorené počas pracovného týždňa. Očkovanie tu aktuálne prebieha od utorka 13. apríla do štvrtka 15. apríla v čase od 7:30 do 14:30 hodiny. Pre všetky tri dni tu Prešovský samosprávny kraj má od ministerstva zdravotníctva zakontrahovaných spolu 1000 vakcín. Ako upozornila krajská samospráva, naplnenie dennej kapacity 330 dávok je však nateraz ohrozené pre oneskorené spustenie registrácie na očkovanie cez stránku Národného centra zdravotníckych informácií.

„Ešte pár hodín pred otvorením veľkokapacitné centrum v Starej Ľubovni nebolo vôbec v zozname, respektíve v ponuke výberu na oficiálnej stránke na očkovanie, pričom sme o to žiadali už dva týždne vopred. Táto možnosť sa objavila až včera dopoludnia a dnes nám systém poslal len 139 záujemcov, a to je nezodpovedné a demotivujúce. Verím, že záujem o očkovanie tu je, len centrálny registračný systém musí fungovať spoľahlivo a efektívne, čo sa, žiaľ, nestalo,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako uviedol, kraj robí maximum pre rozšírenie vakcinačných centier a zlepšenie dostupnosti obyvateľov k očkovaniu, no naráža na opakované problémy a zmätok pri prihlasovaní do štátnej čakárne. Podľa župana je ďalším problémom aj vekové ohraničenie.

„Po minulom víkende, kedy sme mali problémy s naplnenosťou aj v Prešove, sa kategória očkovaných vakcínou AstraZeneca posunula najnovšie už pre ľudí od 40 do 59 rokov. Neustále ale intervenujeme na ministerstve zdravotníctva, aby sa odstránila veková bariéra a očkovali sa všetci tí, ktorí majú záujem o túto vakcínu. Musíme zdynamizovať očkovanie, inak sa na Slovensku nevrátime k normálnemu fungovaniu,“ povedal M. Majerský, ktorý ocenil prístup miestnej samosprávy, ktoré ponúklo PSK priestory v Starej Ľubovni za symbolický prenájom a hlavne spoluprácu s Ľubovnianskou nemocnicou, ktorá poskytla pomoc a novovzniknutému centru i personálne zázemie.

„Pri dodávke 1000 vakcín máme tri tímy na tri dni, to znamená traja lekári a tri sestry a päť pomocných zamestnancov, ktorí robia registráciu a organizujú proces pred a po očkovaní. Sme pripravení aj na vyššie počty, ak to bude potrebné. O to viac nás mrzí, že nemáme naplnené kapacity a centrálny systém nám poslal málo klientov, aj keď záujem je evidentný . Chceme očkovať a vybudovať kolektívnu imunitu na Slovensku a pritom nevyužívame kapacity, ktoré tu sú,“ uviedol riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. Ako dodal, otvorenie centra v Starej Ľubovni vníma ako dobrú správu pre región. „Očkovanie už prebieha v samotnej nemocnici, ale veľkokapacitné centrum, ktoré bude prvé otvorené cez týždeň, znamená naozaj to, že sa viac ľudí môže zaočkovať. Je to jediná cesta, ako mať čím skôr pandémiu pod kontrolou,“ dodal P. Bizovský.

Očkovanie AstraZenecou je prioritne otvorené už pre vekové skupiny od 40 po 59 rokov. Prihlásiť sa je potrebné cez centrálny registračný systém www.korona.gov.sk.
Medzi oprávnenými skupinami môžu byť aj nižšie vekové kategórie, ak spĺňajú zdravotné kritériá alebo sú v rizikovej skupine vzhľadom na výkon svojho zamestnania.

Opäť je k dispozícii možnosť očkovania náhradníkov prostredníctvom registračného systému Prešovského samosprávneho kraja na základe nahlásenia záujemcov ošetrujúcim lekárom, ktorí sú definovaní v prílohe vyhlášky (96/2021 Z.z.). Kraj odporúča kontaktovať oprávnených záujemcov o očkovanie s chronickými ochoreniami práve svojho ambulantného lekára, aby ich prihlásil na očkovanie.

Prešovský samosprávny kraj sprístupnil možnosť vakcinácie obyvateľom regiónu prostredníctvom veľkokapacitných očkovacích centier okrem novootvorenej Starej Ľubovne aj v Prešove, Poprade a Humennom. Doteraz počas jedenástich očkovacích dní podal vakcínu proti koronavírusu viac ako 34 tisíc záujemcom.

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.