marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Ministerstvo zdravotníctva znížilo vekovú hranicu a otvorilo okno na očkovanie aj pre 45+

Prešovský samosprávny kraj pokračoval po veľkonočnej prestávke v očkovaní vo svojich troch veľkokapacitných očkovacích centrách. Kým v Poprade a Humennom sa počas oboch víkendových dní podarilo naplniť pôvodne plánovanú kapacitu, v Prešove v nedeľu 11. apríla záujemcovia o očkovanie chýbali.

Prešovský samosprávny kraj pre uplynulý víkend (10. a 11. apríla) mal pre všetky tri veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC) zakontrahovaných spolu 8-tisíc vakcín AstraZeneca, na sobotu a nedeľu po 2-tisíc vakcín pre VKOC v Prešove a po 1-tisíc vakcín pre VKOC Humenné a Poprad (taktiež na sobotu a nedeľu). Po piatich plne vyťažených víkendoch v centrách kraja sa ale po prvý-krát počas veľkokapacitného očkovania počty v krajských VKOC nepodarilo naplniť. Zaregistrovalo sa totiž menej ľudí ako bola celková kapacita a zaočkovať sa prišlo napokon 7457 záujemcov.

Bezproblémovo sa naplnila kapacita v Poprade, kde bolo počas víkendu zavakcinovaných 2174 ľudí. Podobná situácia bola aj v Humennom, kde vakcínu dostalo 2053 záujemcov. Takmer plnú kapacitu dosiahlo v sobotu aj VKOC v Prešove, kde bolo zaočkovaných 1925 ľudí. Problémy s naplnenosťou sa tu vyskytli v nedeľu 11. apríla, kde z 2000 voľných miest sa na očkovanie prihlásilo 1395 ľudí.

Aj tentoraz bolo očkovanie AstraZenecou prioritne otvorené pre vekové skupiny 50 až 59 rokov v zmysle vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Medzi oprávnenými skupinami však mohli byť aj nižšie vekové kategórie, ak spĺňajú zdravotné kritériá alebo sú v rizikovej skupine vzhľadom na výkon svojho zamestnania. Kraj pritom opäť využil možnosť očkovania náhradníkov prostredníctvom vlastného registračného systému na základe nahlásenia záujemcov ošetrujúcim lekárom, ktorí sú definovaní v prílohe vyhlášky (96/2021 Z.z.).

Po intervencii kraja a nenapĺňaní kapacít vo VKOC v Prešove a Humennom v sobotu 10. apríla ministerstvo zdravotníctva znížilo vekovú hranicu a otvorilo okno aj pre 45+, do ktorého sa dalo prihlásiť cez registračný systém www.korona.gov.sk.

13. apríla v Starej Ľubovni sa otvára v spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou ďalšie v poradí už štvrté veľkokapacitné očkovacie centrum v Starej Ľubovni v priestoroch Mestskej športovej haly (Tehelná 1).

 

Prešovský samosprávny kraj doposiaľ za jedenásť vakcinačných dní zaočkoval vo svojich centrách celkovo 34 127 ľudí.

Zdroj: PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.