marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Záujemcovia ju môžu vidieť do konca roka 2021

Celkovo 23 veľkoformátových obrazov so svetovými osobnosťami rómskeho pôvodu poputuje po kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja. Medzi nimi nechýba ani rómska spisovateľka Elena Lacková, ktorej sté výročie narodenia si tento rok pripomíname.

Čo má spoločné spisovateľka Elena Lacková, spevák Elvis Presley, herec Charles Chaplin či herečka Rita Hayworth? To sa dozvedia návštevníci putovnej výstavy „Neznáme farby osobností“, ktorú môžu vidieť v kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja (PSK) počas celého tohto roka. Organizátorom expozície je krajská samospráva a Štátna vedecká knižnica v Prešove.

Výstava „Neznáme farby osobností“ pozostáva z 23 veľkoformátových obrazov (rozdelených na dva súbory portrétov - 13 a 10 obrazov na jednotlivej výstave), na ktorých sú zobrazené portréty svetových osobností s rómskym pôvodom. Prvých trinásť obrazov vzniklo ešte v roku 2015, ďalších desať portrétov koncom roka 2020. Cieľom expozície je širokej verejnosti, ale aj rómskej minorite priblížiť osobnosti, ktoré sa preslávili vo svojej profesii, no o ktorých sa zároveň nevie, že mali rómsky pôvod. Tiež poukázať na to, že aj Rómovia tvoria významné hodnoty v kultúrnospoločenskom živote. Autorom obrazov je rómsky výtvarník Jozef Fečo z Kračúnoviec, ktorý prvých trinásť obrazov namaľoval pop-artovým štýlom na stavebný sadrokartón. A to ešte v roku 2015 v rámci projektu Živé knihy. „Nápad maľovať na sadrokartón vznikol ešte za mojich mládí, keďže plátno bolo drahé a sadrokartón lacný. Veľmi dobre to zdržalo, dobre to schlo, dalo sa to veľmi rýchlo namaľovať, takže som si povedal, prečo nie,“ opísal nápad 27-ročný umelec.

Druhá séria desiatich obrazov na plátne bola vytvorená koncom roka 2020 v rámci medzinárodného projektu Rómske divadlo – tajné hodnoty najväčšej menšiny vo Vyšehradskom regióne/Roma Theater - Secret Values of the Largest Minority in the Visegrad Region (2020) podporeného Medzinárodným vyšehradským fondom.

Putovná výstava týchto originálnych obrazov odštartovala v kultúrnych organizáciách PSK v marci tohto roku, a to konkrétne v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou. Čím si pripomenula aj sté výročie narodenia rómskej spisovateľky Eleny Lackovej z Veľkého Šariša. Výstava pozostávala z kópií trinástich veľkoformátových obrazov, na ktorých sú zobrazené portréty svetových osobností rómskeho pôvodu. Pri príležitosti Dňa Rómov (8. apríl) sa presunula na Úrad PSK. Vystavované sú tu kópie obrazov na pogumovanom plátne. „Pre nás je veľmi dôležité, aby sme tento 50. Deň Rómov vyzdvihli a dali do povedomia ľudí na Slovensku. Na území Prešovského kraja totiž žije asi 127-tisíc Rómov. Považujeme za veľmi dôležité šíriť osvetu o rómskych osobnostiach, a to rovnako medzi majoritou, aj rómskou minoritou. Verím, že aj táto výstava prispeje k búraniu predsudkov verejnosti voči Rómom a naopak, motivuje rómske talenty na sebe ešte viac pracovať a rozvíjať sa,“ uviedol na výstave predseda PSK Milan Majerský a dodal, že ďalších desať obrazov je aktuálne v Ľubovnianskom v osvetovom stredisku v Starej Ľubovni.

V máji by mohli obrazy vidieť záujemcovia v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, ale aj Krajskej knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove a Podduklianskom osvetovom stredisku. V júni sa výstava presunie do Podtatranského osvetového strediska v Poprade a Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove.

V prvej polovici júla ju budú môcť vidieť návštevníci Hvezdárne a planetária v Prešove, v druhej polovici sa presunie do Krajského múzea v Prešove. V auguste bude výstava k vzhliadnutiu vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a Vihorlatskej knižnici v Humennom.

Odtiaľ by sa mala výstava premiestniť v septembri do Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou a Šarišského múzea v Bardejove. V októbri je naplánovaná expozícia spomínaných diel v Podtatranskom múzeu v Poprade a Podduklianskej knižnici vo Svidníku. V novembri by ju mali mať možnosť ešte vidieť záujemcovia v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni a v decembri v Podtatranskej knižnici v Poprade. „Osobností s rómskych pôvodom je strašne veľa, my sme sa pri prvej sérii snažili vybrať také, ktoré sú známe hlavne v majoritnej spoločnosti, ale aj tej rómskej. Pri všetkých týchto osobnostiach sme zistili, že buď matka, otec alebo niekto iný z rodiny bol rómskej národnosti. Cieľom výstavy je, aby spoločnosť premýšľala o tom, ako vníma Rómov, a že Róm môže byť niekto, o ktorom si to nemyslíme, no pre spoločnosť niečo znamená,“ vysvetlil Roman Čonka zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Na obrazoch sú vyobrazené svetové osobnosti, ako Rosa Taikon, Elena Lacková, Esma Redžepova, Joaquin Cortes, Django Reinhardt, Elvis Presley, Freddie Prinze Chico, Charles Chaplin, Juscelino Kubitschek, Michael Caine, Rita Hayworth, Tony Gatlif a Yul Brynner, Ján Cibuľa, Ján Berky-Mrenica, Rinaldo Oláh, Dezider Banga, Margita Reiznerová, Johann Wilhelm "Rukeli" Trollmann, Věra Bílá, Tera Fabianová, Cinka Panna a Katarina Taikon.

Zdroj: Lea Heilová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.