marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

COVID-19 má rôznorodé následky, piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú liečbu - rehabilitáciu, ktorá lieči rôzne následky covidu.

Postcovidová rehabilitácia je špecializáciou OXYMEDU, hyperbarického centra, ktoré je súčasťou Adeli Medical Centra v Piešťanoch. Adeli sa venuje rehabilitačnej liečbe imobilných pacientov už 17 rokov s podporou unikátnej hyperbarickej komory. Hlavným pilierom najnovšieho, post-covidového programu je preto denný 75–minútový pobyt v komore, kde pacient dýcha čistý medicínsky kyslík pod tlakom. Centrum hyperbarickej oxygenoterapie sa tak stalo najpodstatnejším prvkom liečby následkov COVID-19, známych dnes pod názvom Dlhý covid alebo Post-covidový syndróm. Hyperbarická oxygenoterapia (HBOT) lieči vďaka vlastnostiam kyslíka: pod tlakom sa kyslík dostáva do dlho odkysličených tkanív ľudského organizmu, vrátane mozgu a šíri sa plazmou do miest, kde sa pri normálnom tlaku vôbec nedostane. „HBOT regeneruje následky, ktoré zanechal COVID-19 na úplne všetkých systémoch ľudského tela, vrátane nervovej sústavy či ciev. ”, - hovorí medicínsky riaditeľ ADELI Dr. Erkin Dzhamanbaev.

Dr. Inna Durda, vedúca Oddelenia hyperbarickej oxygenoterapie pripisuje rôznorodosť postcovidových symptómov poznaniu, že koronavírus je „multitaskingový“, teda ovplyvňuje rôzne orgány: „Zatiaľ sme v ADELI liečili prvých niekoľko pacientov, ktorí prekonali Covid-19. Trpeli jednotlivo bolesťami kĺbov, svalov, hlavy, stále ich trápi zvýšená teplota.” Unikátny rehabilitačný program v ADELI zahŕňa tiež respiračnú fyzioterapiu, spirometrický dychový tréning, dychové cvičenia, liečebnú proprioceptívnu gymnastiku, meditáciu či zvukovú rezonančnú terapiu. Minimálny odporúčaný čas rehabilitácie je jeden týždeň.

Vďaka rehabilitácii v centre sa stav pacientov výrazne zlepšil. Rekonvalescencia sa urýchlila, upravil sa pracovný a športový výkon. „Je však nutné zotrvať v cvičení aj v domácom prostredí, opakovať naučené techniky a dotiahnuť regeneráciu organizmu dokonca. ” pripomína Rastislav Jakubkovič, vedúci projektu Post-covidovej rehabilitácie. Centrum hyperbarickej oxygenoterapie OXYMED v ADELI momentálne ponúka tri rôzne programy pre postcovidových pacientov. Programy s názvami Zdravé pľúca, Moja rehabilitácia a komplexný program Myseľ a telo zohľadňujú terapeutické ciele, ktoré si jednotlivo pacienti zvolia, respektíve, ktoré po dôslednej diagnostike odporúčajú lekári.

Liečbu v centre Adeli nehradí poisťovňa. Bližšie podmienky a informácie o účinkoch liečby nájdete na www.oxymed.sk .

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.