marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Víkendová akcia Zjednotení mala veľký úspech medzi mladými gréckokatolíkmi

Počas víkendu 26.-28.marec 2021 sa uskutočnili modlitby za mladých gréckokatolíkov na Slovensku pod názvom Zjednotení. Podujatie organizovala Komisia pre mládež Prešovskej archieparchie, Rada pre mládež Košickej eparchie a Bratislavská eparchia.
Ako zo samotného názvu vyplýva, mladí celej Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku sa zjednotili v on-line priestore v spoločnej modlitbe a duchovnej obnove na tému Boží influencer, pričom mali tiež možnosť zúčastniť sa online duchovného rozhovoru s kňazom, rehoľníkom alebo laikom.

Podujatie začalo v piatok večer krížovou cestou z Katedrálneho chrámu Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach, pokračovalo katechézou Františka Sochoviča na tému Ježiš Kristus influencer a adoráciou z Chrámu bl. P.P. Gojdiča a bl. Vasiľa Hopka z Bardejova-Vinbargu.
V sobotu mali mladí možnosť zapojiť sa už od skorého rána do modlitieb utierne a 1. času z Katedrálneho chrámu Povýšenia Pánovho kríža z Bratislavy a akatistu k Presvätej Bohorodičke z pútnického miesta Klokočov. Na poludnie bola modlitba 6. času z Kaplnky bl. Tarzície z Gréckokatolíckej farnosti Trenčín obohatená o slovo na tému Svätí ako influenceri, ktorým sa prihovoril Igor Cingeľ. Popoludní sa mladí mali možnosť modliť Korunku Božieho milosrdenstva z Chrámu sv. archanjela Michala v Hrabovčíku a večer modlitbu veľkej večierne s lítiou z Dreveného chrámu sv. archanjela Michala v Ladomirovej. Večerný program začal katechézou Milana Kmeca na tému Ja – Boží influencer a Ježišovou modlitbou z Dvorianok, Chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky a bol zavŕšený polnočnicou z Kaplnky sv. Lukáša v Gréckokatolíckej farnosti Trnava.
V nedeľu ráno program začal modlitbou utierne z Chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky z Dvorianok a pokračoval rozjímavým svätým ružencom z Chrámu Ochrany Presvätej Bohorodičky v Levoči.
Vyvrcholením duchovného programu boli sväté liturgie z katedrálnych chrámov jednotlivých eparchií.

V Prešove, v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa, slúžil archijerejskú svätú liturgiu a mladým sa prostredníctvom homílie prihovoril otec arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. V homílii poukázal na radosti, ktoré sa veľmi rýchlo vytrácajú a menia na bolesti a tiež povzbudil mladých k uvedomeniu si Ježišovej prítomnosti aj v ťažkých časoch. Program pre mladých Prešovskej archieparchie pokračoval v radostnom duchu a uvoľnenej atmosfére na tzv. Večerných hovoroch - špeciál, na ktoré prijal pozvanie vladyka Ján. Mladí mali možnosť pýtať sa ho otázky, ktoré ich zaujímali a na ktoré otec arcibiskup s radosťou a nadobudnutou múdrosťou času odpovedal. O zaujímavosti stretnutia svedčí aj fakt, že plánované hodinové stretnutie sa predĺžilo o ďalšiu hodinu a pol. Mladí si vážili skutočnosť, že vladyka Ján si našiel pre nich toľko času napriek svojim povinnostiam.
Modlitbový víkend Zjednotení, vyvrcholil v Košickej eparchii archijerejskou svätou liturgiou za mladých, ktorú v Katedrále Narodenia Presv. Bohorodičky v Košiciach slávil vladyka Cyril Vasiľ SJ, administrátor Košickej eparchie. Poobede sa vladyka Cyril ešte raz prihovoril mladým a to na začiatku Inšpiratívneho online stretnutia „Len sa nezblázni“. Toto stretnutie ponúklo mladým debatu na tému, ako prechádzať týmto obdobím pandémie a ostať pri tom normálny. V závere stretnutia boli predstavené nové projekty Rady pre mládež Košickej eparchie, ktorými chce byť ešte bližšie pri mladých. Tým prvým je spustenie online poradne, ktorá ponúka možnosť duchovného rozhovoru, rozhovoru so psychológom, či koučovací rozhovor v online priestore. Taktiež sa mladí môžu tešiť na sériu webinárov v mesačných intervaloch, vďaka ktorým môže byť aj čas pandémie obohacujúcim. Tretím odhaleným projektom je spustenie e-shopu, ktorý sa oblečie do nového šatu už čoskoro.

V Bratislavskej eparchii, víkendové podujatie Zjednotení vyvrcholilo archijerejskou svätou liturgiou v Katedrálnom chráme Povýšenia Pánovho kríža v Bratislave, ktorú slávil vladyka Peter Rusnák. Program pre mladých Bratislavskej eparchie pokračoval popoludní prostredníctvom online stretnutia, kde pozvanie prijal aj vladyka Peter Rusnák. Po úvodnom slove otca Igora Cingeľa a spoločnej modlitbe, vladyka Peter mladých povzbudil k nachádzaniu ticha vo svojom vnútri, kde sa môžu stretnúť s Bohom a čerpať lásku, ktorú môžu rozdať druhým. Mladých tiež vystríhal pred modlami tohto sveta, svedectvom vlastného života povzbudil v hľadaní svojho povolania a v dôvere, že aj keď život nie je podľa našich predstáv, môže priniesť veľa ovocia. Po katechéze nasledovala diskusia, kde vladyka Peter zodpovedal zvedavé otázky mladých na rôzne témy. Záverom nedeľňajšieho programu pre mladých Bratislavskej eparchie bola večiereň v Katedrálnom chráme Povýšenia Pánovho kríža v Bratislave, ktorú slávil miestny farár Rastislav Čižik.

Zdroj: Viktória Žolnová, Milan Kmec, Marianna Ivanková

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.