Vytlačiť túto stránku

Riziko vzniku sociálnej izolácie

Foto: Zariadenie pre seniorov Náruč Veselá č. 1, Prešov Foto: Zariadenie pre seniorov Náruč Veselá č. 1, Prešov Autor: Radomír Kreheľ

Kontakt s blízkymi – najlepšia prevencia proti „tichej“ epidémii

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) odporúča poskytovateľom sociálnych služieb v pobytových zariadeniach vypracovať si vlastný návštevný poriadok. Vďaka tomu by klienti mohli prijímať návštevy v zaradeniach aj v čase pandémie. Kontakt s blízkymi by im tak pomohol znížiť riziko vzniku sociálnej izolácie.

Klienti pobytových zariadení sociálnych služieb už skoro rok nemôžu prijímať návštevy. Platné protipandemické opatrenia a odporúčania izolovali najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva nielen od covid pozitívnych ľudí, ale aj od fyzického kontaktu s najbližšími.

Izolácia môže zachrániť životy, ale dlhodobé odlúčenie od rodiny a blízkych spôsobuje problémy s duševným i fyzickým zdravím. Ľudia strácajú pocit spolupatričnosti s rodinou a hrozí riziko sociálnej izolácie, ktorej sa hovorí aj „tichá“ pandémia. Jej následky (depresie, beznádejnosť, psychická bolesť a pod.) môžu mať katastrofálne dopady, ktoré vedú až k dobrovoľnému ukončeniu života. Rezort práce preto odporúča zariadeniam sociálnych služieb vypracovať si vlastné návštevné poriadky, a tam, kde je to možné, umožniť klientom stretnúť sa s rodinou. „Vypracovali sme koncepciu návštev počas pandemickej situácie COVID 19 v zariadeniach sociálnych služieb, ktorú si každé zariadenie môže prispôsobiť podľa svojich priestorových možností. Samozrejme stále platí, že návštevy klientov v zariadeniach je možné realizovať iba v tých priestoroch, ktoré nie sú v karanténe, pričom musí byť dodržaný pandemický plán a krízový plán zariadenia,“ spresnil riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR SR Ján Hudák.

Veľkú túžbu po blízkom človeku vypozorovali u klientov zariadení aj intervenčné tímy psychológov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „S klientmi, s ktorými sme sa stretávali priamo v zariadeniach sociálnych služieb, sme riešili najmä ich bezmocnosť, ktorá pramenila z izolácie a nemožnosti stretnúť svojich blízkych. Niektorí nás ani nepustili do svojho sveta, lebo vedeli, že my im tú „bránu“ domova neotvoríme,“ uviedla Katarína Tatarková, psychologička ÚPSVR Čadca.

Dokument postupu spolupráce s rodinou počas pandémie z dôvodu rizika sociálnej izolácie a koncepciu návštevného poriadku nájdu zariadenia sociálnych služieb na webovej stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR: dokument-postupu-spoluprace-rodinou_navstevny-poriadok_pocas-pandemie.pdf (gov.sk)

„Každé pobytové zariadenie môže pre účel stretávania svojich klientov s ich rodinami využívať interiér zariadenia alebo exteriér. Chcem vyzvať všetkých zriaďovateľov, ktorým to pandemická situácia a priestorové možnosti umožňujú, aby sprostredkovali návštevy svojim klientom. Samozrejme, že nežiadam, aby zabezpečili návštevy klientom za každú cenu, ale aby zvážili ďalšiu izoláciu, ktorá môže spôsobiť problémy spojené s duševným i fyzických zdravím,“ povedala štátna tajomníčka MPSVR SR Soňa Gaborčáková.

Zdroj: ts

 

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)