marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Prešovskom kraji sa sčítalo 78%

Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Zákonnú povinnosť sčítať sa elektronicky si splnilo 81 % obyvateľov

Historicky prvé plne elektronické sčítanie obyvateľov sa začalo 15. 2. 2021. Od jeho začatia sa elektronicky sčítalo 81 % obyvateľov Slovenska. Najvyšší podiel sčítaných má Žilinský kraj a najnižší Košický kraj. PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie: „Zostáva doslova pár hodín do ukončenia elektronického sčítania, vyzývame preto obyvateľov, aby čas do 31. 03. do polnoci ešte využili na možnosť sa elektronicky sčítať. Zároveň ďakujeme každému, kto tak už urobil.“

Výsledky sčítania obyvateľov
Doteraz sa sčítalo 81 % obyvateľov, čo predstavuje 4 557 000 sčítaných.

Sčítanie je pre obyvateľa povinné
Pripomíname, že sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára.
Zákon o sčítaní pozná aj sankcie za nesplnenie si povinnosti. Obyvateľovi môže byť udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur.

Výsledky v rámci krajov a krajských miest
Sčítací formulár v Žilinskom kraji vyplnilo už 87 % obyvateľov a tento kraj má stabilné prvenstvo v podiele sčítaných obyvateľov. Na druhom mieste je Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 85 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 84 % sčítaných obyvateľov. Bratislavský kraj je na štvrtom miesto s 82 % sčítaných obyvateľov rovnako ako Nitriansky kraj. 79 % sčítaných obyvateľov dosahuje Banskobystrický kraj, v Prešovskom kraji sa sčítalo 78 % obyvateľov a v Košickom kraji evidujú 73 % sčítaných obyvateľov. V rebríčku krajských miest vedú mestá Banská Bystrica a Trenčín s 85 % sčítaných obyvateľov a nasleduje Žilina s 84 % sčítaných obyvateľov. Ostatné krajské mestá Nitra, Trnava a Prešov zhodne dosiahli výsledok okolo 82 %. Z miest nad 10 000 obyvateľov suverénne najviac sčítaných obyvateľov má Dolný Kubín v Žilinskom kraji, až 87 % sčítaných. 

Bratislava a Košice
Hl. mesto Bratislava má 81 % sčítaných a mesto Košice 77 % sčítaných obyvateľov.
Z mestských častí Bratislavy sa najlepšie sčítaniu darí v Jarovciach, kde je sčítaných 95 % obyvateľov, v mestských častiach Košíc je to mestská časť Kavečany, kde sa obyvatelia sčítali na 92 %.

Zdroj: SODB 2021

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.