marec 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Hodina Zeme je najväčším ekologickým projektom so zapojením verejnosti na svete.

Tohto roku bude Hodina Zeme v sobotu 27. marca od 20:30 do 21:30 hod. Prvýkrát sa uskutočnila 31. marca 2007 v austrálskom Sydney, keď viac ako viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem na hodinu zhaslo svoje osvetlenie. Odvtedy, vždy v poslednú marcovú sobotu na hodinu zhasínajú verejné osvetlenie mnohé mestá a obce, pridávajú sa firmy, domácnosti, ale aj ikonické pamiatky (napr. Eiffelova veža, pyramídy v Gíze, most Golden Gate v San Franciscu, Koloseum v Ríme, reklamy na Times Square a pod.). Vlani sa do Hodiny Zeme zapojilo rekordných 190 krajín.

Vďaka aktivitám Sekcie ochrany pred svetelným znečistením Slovenského zväzu astronómov a Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV sa do tohto podujatia už od roku 2009 aktívne zapája aj Slovensko, a v roku 2016 sa pri pridal aj Svetový fond na ochranu prírody (WWF Slovensko).
Zhasnutím nepotrebného osvetlenia vyjadrime náš kladný postoj k ochrane našej modrej planéty. Skúsme sa však zamyslieť, či nemôžeme urobiť ešte viac ako len na hodinu zhasnúť.
V dôsledku pandémie a núdzového stavu je v súčasnosti zákaz nočného vychádzania a tak si položme otázku: „Pre koho teda sú teda v noci osvetlené pamiatky, kostoly, architektonické dominanty, veľké parkoviská, priemyselné areály, koho zaujmú vysvietené reklamy či výklady?“

Nesvietime zbytočne? Nie sú to zbytočne vyhodené peniaze?
Nočné osvetlenie si teraz nik neužije – prosíme zhasnite!
Mestá a obce môžu svoje verejné osvetlenie vypnúť či regulovať, nemusí sa svietiť zbytočne, nebude to na úkor bezpečnosti. Ušetríme peniaze a príroda si od svetla aspoň trošku odpočinie, poďakuje nám. Svetelné znečistenie je totiž jednou z vážnych environmentálnych záťaží, je to globálny problém modernej civilizácie. Aj keď si to možno neuvedomujeme, negatívne ovplyvňuje celú biosféru vrátane nás ľudí.

Zdroj: RNDr. Pavol Rapavý

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.