marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Arcibiskup Babjak rokoval s protopresbytermi online formou

V piatok 19. marca sa uskutočnila porada protopresbyterov (dekanov) Prešovskej archieparchie s vladykom Jánom Babjakom SJ, prešovským arcibiskupom metropolitom a kňazmi archieparchiálnej kúrie. Kvôli pandemickým opatreniam sa porada uskutočnila formou online stretnutia.

Stretnutie začalo úvodnou modlitbou a krátkou katechézou vladyku Jána. Následne každý z protopresbyterov zhrnul ako momentálne pôsobia kňazi vo svojich farnostiach a ako sa dokázali vysporiadať s opatreniami, ktoré z veľkej miery obmedzili ich pastoračné poslanie. Veľa kňazov hneď od začiatku pandémie prešlo k online streamovaniu bohoslužieb, mnohí začali nahrávať rôzne duchovné katechézy, či príhovory, ktorými sa snažia priblížiť k veriacim aj touto formou.

Aj keď pandémia prekvapila a ochromila chod celej spoločnosti, predsa len naša cirkev bola do istej miery pripravená na vysielanie bohoslužieb. Už niekoľko rokov pred pandémiou boli totiž nainštalované kamery do všetkých troch katedrál našej cirkvi, ako aj na najväčšie pútnické miesta do Ľutiny, Klokočova a Litmanovej a do baziliky minor v Michalovciach. Veľká vďaka patrí v tejto súvislosti projektu TV LOGOS, ktorá tak hneď mohla prinášať nielen priame prenosy z týchto miest, ale aj príhovory biskupov, katechézy kňazov, či aktuálne aj rôzne duchovné spoty mladých v súvislosti s prebiehajúcim sčítaním obyvateľov. Len pred niekoľkými dňami začala z prešovskej katedrály vysielať bohoslužby aj TV LUX. Pravidelné sväté liturgie môžu veriaci sledovať v prvú, tretiu a štvrtú sobotu v mesiaci vždy ráno o 7.00 hod.

Aj napriek všetkej tejto snahe a veľkému zápalu kňazov a mnohých laikov protopresbyteri spolu s vladykom museli skonštatovať, že veriaci najťažšie nesú odlúčenie od Eucharistického spoločenstva, ako aj od individuálneho vysluhovania sviatostí, predovšetkým svätej spovede. V tejto súvislosti všetci kladne zareagovali aj na podanie Jána Figeľa, ktoré poukazuje na porušenie ústavného a medzinárodného práva, vychádzajúc zo základného práva občanov na uplatňovanie slobody náboženského vyznania.

V súvislosti s blížiacimi sa sviatkami Paschy padlo množstvo podnetov zo strany protopresbyterov, ako postupovať pri slávení sviatkov a s tým spojených obradov počnúc Kvetnou nedeľou až po Svetlú nedeľu Paschy.

Nakoľko stále sa nevie, či bohoslužby aj počas Veľkej noci budú slávené neverejne, vladyka Ján ponúkol v prípade tohto pesimistického scenára možnosť, aby sa všetci, aj kňazi aj veriaci Prešovskej archieparchie, zjednotili počas nedele Paschy so svojím arcibiskupom. Televízia LUX totiž v nedeľu Paschy 4. apríla prinesie priamy televízny prenos z prešovskej katedrály. Prenos začne o 7.00 hod. slávením utierne vzkriesenia, po ktorej bude nasledovať požehnanie paschálnych jedál a približne o 8.00 hod. bude slávená archijerejská svätá liturgia.

Ďalšie pastoračné pokyny budú všetkým kňazom komunikované cez obežník Prešovskej archieparchie, ktorý bude zaslaný začiatkom budúceho týždňa.

Stretnutie bolo ukončené spoločnou modlitbou a archijerejským požehnaním.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.