marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Opravia oplotenie na východe za 250 000 €

Národná diaľničná spoločnosť obnoví oplotenie popri D1 a R4 na východnom Slovensku za 250 000 eur

Opravy sa dočká aj okolie portálu tunela Branisko. Oplotenie predstavuje veľmi dôležité doplnkové bezpečnostné zariadenie diaľnice, ktoré znižuje riziko stretu zveri s motorovým vozidlom. Pokiaľ je poškodené, konštrukčne slabé alebo dokonca chýba, zver ho vie ľahko prekonať. Opravou, resp. doplnením nového oplotenia sa zvyšujú bezpečnostné štandardy v oblasti bezpečnosti cestnej premávky. Cieľom je zabrániť prístupu a pohybu zveri po komunikáciách a predísť tak vzniku kolíznych situácii s motoristami. V súčasnej dobe sú oplotené všetky úseky prevádzkovaných diaľnic a rýchlostných ciest okrem tých, kde prebieha investičná činnosť.

Na viacerých úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v správe NDS nahradia terajšie opotrebované a v dôsledku rôznych mechanických a klimatických vplyvov poškodené oplotenie. Zákazku na demontáž, dodanie a montáž nového oplotenia v hodnote 1,25 milióna eur bez DHP aktuálne súťažia. Výsledkom súťaže bude uzavretie troch rámcových dohôd na práce v období štyroch rokov.

I. rámcová zmluva – obnova oplotenia popri D1, D2 a R1 na dolnom Považí, Záhorí a v Bratislave – 500 000 eur
II. rámcová zmluva – obnova oplotenia popri D1, R1 a R3 na strednom a hornom Považí, Turci, Liptove, Kysuciach, Pohroní – 500 000 eur
III. rámcová zmluva – obnova oplotenia popri D1 a R4 na východnom Slovensku – 250 000 eur


Funkčné a zároveň šetrné voči zvieratám
Aby oplotenie plnilo svoj účel, musí byť dostatočne silné a pevné. Na oplotenie našich diaľnic sa preto využíva uzlové pletivo, ktoré sa vyznačuje dlhšou životnosťou. Má dva metre, pričom 1,8 m sa nachádza nad úrovňou terénu a 0,2 m sú zapustené v zemi. Oká pletiva sú dole husté, hore riedke. Je navrhnuté tak, aby sa na ňom zvieratá nezranili. Opravovať, resp. vymieňať sa budú oba typy oplotení – tak s oceľovým ako aj betónovým stĺpikom.

 

Foto: poškodené oplotenie určené na výmenu


Pravidelný servis a údržba
Obnovu a dopĺňanie oplotenia realizuje NDS na pravidelnej báze. Tento rok má v pláne opraviť a doplniť spolu 19 431 metrov oplotenia na vybraných diaľničných úsekoch:

D1 v okolí portálov tunela Branisko
D1 v okolí Nového Mesta nad Váhom
D1 v okolí Važca
D2 v okolí Malaciek

Zdroj: NDS

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.