marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Aktivity mladých v rámci iniciatívy Milujem svoju gréckokatolícku cirkev

V súvislosti s aktuálne prebiehajúcim Sčítaním obyvateľov na Slovensku pripravili mladí služobníci, animátori z Gréckokatolíckeho mládežníckeho centra Bárka v Juskovej Voli či z GMPC v Prešove, ako aj mládež z farností, v spolupráci s Komisiou pre mládež Prešovskej archieparchie hneď niekoľko aktivít pre povzbudenie mladých, aby nezabudli a prihlásili sa k svojej cirkvi.
Jednou z aktivít bolo vytvorenie tzv. hashtagov na profilové fotky na sociálnych sieťach s heslami: „Srdcom gréckokatolík“, „Milujem Gréckokatolícku cirkev“ a „I love Grkat. cirkev, ktoré je možno nájsť na facebookovom profile stránky Komisie pre mládež Prešovskej archieparchie. Animátor Branislav Bačovčin tiež vytvoril logo, ktoré obsahuje znak srdca s textom GRKAT CIRKEV, čo znamená Milujem svoju gréckokatolícku cirkev. Logo sa používa pre rôzne aktivity na plagátoch, videách či ochranných rúškach v rámci celej Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku. Aj takýmto spôsobom, sme chceli prejaviť vďaku svojej cirkvi a verejne sa k nej hlásiť.

Vo videách začínajúcich tlkotom ľudského srdca s logom Milujem svoju cirkev, sa mladí, ale aj vladykovia či kňazi našej cirkvi, prihovárajú ľuďom svedectvami, katechézami, modlitbami aj povzbudeniami o rôznych pokladoch nájdených v našej cirkvi, pre ktoré im obrazne „bije srdce.“ Súčasťou týchto videí je aj logo, ktoré pripravila Rada pre mládež Košickej eparchie, pre iniciatívu „Verím, teda som“ a je znakom jednoty a pozvaním v tejto ťažkej pandemickej dobe si navzájom pomáhať a povzbudzovať sa aj v online priestore. Na FB stránke komisie bola zverejnená aj hymna mladých s názvom „Zostali verní“ od hudobnej kapely Onezim, ktorá bola vytvorená k Jubilejnému roku Prešovskej archieparchie v roku 2018. Názov je inšpirovaný vyznávaním viery mnohých biskupov, kňazov, laikov počas prenasledovania našej cirkvi v 50tych rokoch minulého storočia.
Od nového roka sa spustila aj aktivita, ktorá pozýva veriacich zahĺbiť sa do slov a myšlienok vzácneho pokladu našej cirkvi, našich blahoslavených. Myšlienky z ich života sú najmä o cirkvi a povzbudení do súčasnej situácie a vychádzajú pravidelne každú stredu na facebookovej stránke Komisie pre mládež Prešovskej archieparchie.

Zdroj: Patrik Maľarčík

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.