marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Sušene slivky "osmahnuté" dymom

Foto: Sušené slivky z Horného Šariša „osmahnuté“ dymom Foto: Sušené slivky z Horného Šariša „osmahnuté“ dymom Zdroj: FB Regionálny-produkt-Horný-Šariš

Prvá regionálna značka na východe Slovenska

V pondelok 1. marca bude na sociálnej sieti Facebook streamované slávnostné predstavenie loga novej regionálnej značky, ktorá je, mimochodom, prvá na východnom Slovensku. Med, šindle i keramika: Horný Šariš má kvalitné lokálne produkty. Doplní existujúcu sieť, ktorú momentálne predstavuje 12 regionálnych značiek s jednotným logotypom s folklórnym motívom. Podľa podpredsedu Národnej siete Miestnych akčných skupín (NS MAS) Petra Nemčeka sú na území Slovenska rozložené veľmi nerovnomerne: „Až polovica je v Banskobystrickom a ďalšie štyri v Nitrianskom kraji.“

Novej značke Horný Šariš predchádzali rok trvajúce prípravy. V pondelok bude zároveň vyhlásená aj prvá výzva pre regionálnych producentov. „Regionálnu značku môžu získať tradičné remeselné alebo potravinárske produkty, podujatia, ubytovacie a stravovacie služby. Certifikovaný produkt musí spĺňať štyri základné kritériá: je jedinečný pre daný región, pochádza od miestneho výrobcu, využíva tradičné postupy a miestne zdroje, obsahuje podiel ručnej práce a musí byť šetrný k životnému prostrediu,“ konkretizuje Lenka Smetanková z MAS Sekčov – Topľa, ktoré vytvorenie značky koordinuje. Lokálni producenti majú na prihlásenie svojich produktov čas do konca mája.

Výrobky, ktoré splnia požadované kritériá a získajú certifikát, budú môcť byť označené jednotnou grafickou značkou. Organizátori zdôrazňujú, že historický región má množstvo kvalitných lokálnych produktov, ako medovicový med z Čergovského pohoria, drevené šindle, dymom osmahnuté sušené ovocie, hlinená keramika či tradičné Horno-šarišské slávnosti v Raslaviciach.

Koordinátorom prípravy značky je Miestna akčná skupina Sekčov – Topľa a spolupracujú ďalšie subjekty z územia Horného Šariša – MAS TOPOĽA, MAS HORNÁ TOPĽA, MAS Dukla, MAS Horný Šariš – Minčol, Mikroregión Stredná Topľa a Kultúrne a turistické centrum Bardejov.

Záujem o regionálne značky na Slovensku pribúda a preto Národná sieť MAS podporuje vytváranie nových a tiež oživenie nefunkčných značiek. Okrem novej značky Horný Šariš je tesne pred spustením aj značka Piešťansko a hovorí sa tiež o oživení značky Malé Karpaty. NS MAS chce nové značky podporovať systematicky. „Máme pripravené ďalšie aktivity, ktoré odštartovala odborná konferencia koncom minulého roka. Tá ukázala veľký záujem regiónov o vytvorenie nových regionálnych značiek. Národná sieť poskytuje odborné poradenstvo a pomôcť by mal aj cezhraničný projekt v rámci programu Interreg, zameraný na regionálne značenie, ktorý začíname realizovať už v marci,“ dopĺňa Peter Nemček.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.