marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Meštianske domy na Slovenskej,18,20,22 Meštianske domy na Slovenskej,18,20,22

Nové priestory sa budú nachádzať na Slovenskej ulici

Prešovská župa plánuje scentralizovať tri pobočky a archív Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove do jedného komplexu. Po rekonštrukcii meštianskych domov na Slovenskej ulici by tak mali čitatelia nájsť všetko na jednom mieste. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove sa dočká nových, kapacitne väčších priestorov. Zámer rekonštrukcie troch meštianskych domov na Slovenskej ulici, ktoré sú majetok prešovskej župy, odklepli na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí (15.2.) krajskí poslanci. „Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove dnes funguje naozaj vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach pre čitateľov aj z prevádzkového hľadiska, pretože je roztrúsená na troch miestach v Prešove. Ak chce ísť mamička s dieťaťom do knižnice, musí ísť najprv na jeden koniec mesta do oddelenia literatúry pre dospelých, a potom do inej budovy do oddelenia s detskou literatúrou, aby tam našla aj niečo pre svoje deti. Po rekonštrukcii bude všetko pod jednou strechou,“ vysvetlila vedúca odboru majetku Lýdia Budziňáková.

Zrekonštruovať by sa mali meštianske domy na Slovenskej ulici č. 18, 20, 22 v Prešove s využitím exteriéru nádvoria pre podujatia a aktivity na podporu čítania. Komplexná rekonštrukcia a modernizácia budov počíta s výstavbou podzemného parkoviska v spoločnom dvore so SOŠ dopravnou so 41 parkovacími miestami. Prístavba vo dvore sa zrekonštruuje na administratívne účely. „V súčasnosti sú priestory krajskej knižnice, jej dvoch pobočiek a archívu na Jesennej ulici nepostačujúce. Navyše, detské oddelenie na Hlavnej ulici je už v nevyhovujúcom stave, keďže posledná rekonštrukcia tu bola pred takmer 30 rokmi. Naším cieľom je, aby čitatelia už nemuseli migrovať po celom Prešove za rôznymi druhmi knižných titulov a vzdelávacími aktivitami, ale aby mali všetko po ruke na jednom mieste,“ doplnil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský s tým, že predpokladaný termín začatia stavebných prác je tretí kvartál tohto roka.

Čitatelia by tak mohli nájsť beletriu, inojazyčnú a detskú literatúru pod jednou strechou už v roku 2023. Zároveň by tu vznikol priestor pre vzdelávanie seniorov, znevýhodnených, ale aj detí napr. aj na 3D tlačiarni, čím dôjde k prepájaniu generácií.

Knižnici sa znížia prevádzkové náklady, podstatne sa zlepší logistika kníh a podujatí, čitateľ získa doteraz nepoznaný užívateľský komfort. Župa predpokladá investičné náklady na túto modernizáciu vo výške 4,9 milióna eur. Financovať ju plánuje z úveru z Európskej investičnej banky.

Aktuálne sídli centrála krajskej knižnice v Bosákovom dome na Levočskej ulici, tiež využíva priestory na Hlavnej 39 pre inojazyčnú literatúru a na Hlavnej 16, kde sídli detské oddelenie. Na Jesennej ulici sa nachádza archív knižnice s knižným fondom a regionálnymi dokumentami.

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.