marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Architektúra pripomína cisárovnú Sisi

Bardejovské Kúpele zdobia viaceré skvosty architektúry

Bardejovské Kúpele sú nielen najstaršími známymi kúpeľmi na území Slovenska, ale patria aj po architektonickej stránke k najzachovalejším slovenským kúpeľom. K architektonicky najcennejším skvostom patrí liečebný dom Alžbeta (predtým Deák) známy z pobytu cisárovnej Sisi a secesný skvost Astória. Na rekonštrukciu čaká Dukla. Najluxusnejším zariadením kúpeľov sa stal pred 5 rokmi hotel Alexander a k štvorhviezdičkovej špičke s vlastným wellness patrí aj priebežne modernizovaný liečebný dom Ozón, oba sú dielami socialistickej architektúry. Okrem toho sú v areáli kúpeľov ďalšie hodnotné budovy, hotely, historické vilky, kostoly, najstarší skanzen na Slovensku, krytá kolonáda a záhradná kúpeľná architektúra.Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

V tieni UNESCA
Bardejovské Kúpele, ležia 5 km od centra mesta Bardejov a sú často v tieni slávnejšieho suseda zapísaného v zozname UNESCO. Napriek tomu disponujú významnými kúpeľnými dielami od klasicistickej až po novodobú architektúru. Niektoré sa zachovali napriek tomu, že kúpele opakovane poškodili ruské vojská počas potlačenia Koššútovho povstania v roku 1849 a počas vpádu cez 1.svetovú vojnu (Brusilovova ofenzíva). Nepridala im ani 2.svetová vojna a ekonomické krízy, či rozpady pôvodných štátov (Rakúsko-Uhorsko, Československo).
V 19. storočí Bardejovské Kúpele patrili medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie kúpeľné strediská s bohatým spoločenským životom pulzujúcim v Uhorsku. Liečivá sila minerálnych vôd, priaznivá poloha v malebnom údolí obklopenom ihličnatými lesmi lákala uhorskú šľachtu, významné osobnosti histórie, predstaviteľov spoločenského života a medzi podpismi v pamätnej knihe z 19. storočia sú aj podpisy korunovaných osobnosti. V Bardejovských Kúpeľoch je najstarší kúpeľný park na Slovensku, trvá od 18. storočia.

V Bardejovských Kúpeľoch si ctia tradície i nedávnu minulosť
Kúpeľná kolonáda v Bardejovských Kúpeľoch, architekti Uhliarik Viktor, Schuster Jozef. Projekt1967 – 1968, realizácia1969 – 1972.
Je prvou kúpeľnou kolonádou na Slovensku a jedinou krytou. Dokončili ju pri príležitosti 725. výročia založenia kúpeľov. Jej polohu predurčilo päť pôvodných prameňov minerálnych vôd. Voda z prameňov je vyvedená v priebežnom pulte s 12 vývodmi, ktorý je spolu s kioskami a hygienickými zariadeniami uzavretý v zasklenom, klimatizovanom priestore. V piatich apsidách sú umiestnené drevené plastiky Vladimíra Kompánka. Ploché zastrešenie oceľovej konštrukcie s hliníkovým podhľadom nesú tvarované železobetónové stĺpy. Technické prevádzky - akumulácia termálnych vôd a strojovňa vzduchotechniky - sú umiestnené vo vyvýšenom suteréne.

Secesný skvost-Astória
Hotel Astória je historickou dominantou Bardejovských Kúpeľov a nachádza sa v centre oproti kúpeľnej kolonáde. Hotel bol postavený v roku 1898 a pri výzdobe fasády a interiéru bola použitá neorenesančná a neobaroková ornamentika. Astória ponúka ubytovanie v jednolôžkových, dvojlôžkových izbách a apartmánoch. Hotel je dvojposchodový, má výťah, jedáleň, koncertnú sálu a salónik. Rovnako ako hotely Alžbeta, Ozón, Alexander, aj Astória je prepojená chodbou s kúpeľným domom - Balneoterapiou.
Sláva Alžbety je naviazaná na cisárovnu Sisi
Liečebný dom Alžbeta sa spája s návštevou rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety zvanej Sisi, ktorá sa liečila v Bardejovských Kúpeľoch v dňoch 1. - 22. júla 1895. Každoročne sa tu koná na jej počesť spomienková slávnosť ,,Alžbetínsky deň“ v parku pred hotelom Alžbeta, pri pamätníku cisárovnej.
Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý krátko predtým tragicky zahynul. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe (dnes 218) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál. V rovnakom apartmáne sa môžu ubytovať i hostia.
Značka Kráľovské kúpele sa etabluje
Návštevu Sisi kúpele využili na vybudovanie značky ,,kráľovské kúpele“. Vidia v tom potenciál rozvoja cestovného ruchu. Súčasťou aktivít okolo značky ,,kráľovské kúpele“ je aj náučný chodník nazvaný ,,Sisi a jej zastavenia“. Rovnako v tomto duchu je pojatá kaviareň ,,Kaviareň SISI“ v hoteli Ozón. Svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.
S ,,kráľovskými“ aktivitami začali kúpele v roku 2016 po rekonštrukcii liečebného domu ALŽBETA (kedysi Deák). Kúpele ho znovu otvorili v polovici júla 2016, po rekonštrukcii v trvaní 6 mesiacov, ktorá si vyžiadala 1,95 mil. EUR, vrátane interiéru. Odvtedy láka svojou romantikou a prepojenosťou na Sisi predovšetkým ženské návštevníčky, ktoré môžu bývať v jej apartmáne.

Vydarená rekonštrukcia
Rekonštrukcia liečebného domu Alžbeta bola pod stálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, aby sa zachoval čo najviac historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov, štruktúr, detailov a farieb (žltá a okrová). Po rekonštrukcii podkrovia vzniklo 26 nových lôžok. Na prízemí vedľa recepcie je pamätná izba cisárovnej Sisi. Na druhom nadzemnom podlaží je luxusný apartmán SISI, s veľkou terasou. O ten je záujem, keďže výhodné ceny zahŕňajú ubytovanie, stravovanie, procedúry a bezplatný vstup do wellness centra v hoteli Ozón. Alžbeta je s Ozónom a balneocentrom prepojená spojovacou chodbou.
Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Je luxusne zariadený a je to top ponuka Bardejovských kúpeľov, a.s., čomu zodpovedá aj najvyššia cena zo všetkých kategórií izieb. O apartmán Sisi je veľký záujem hlavne zo strany zahraničných klientov. Bývali tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Dánska aj Francúzska. Niektorí sa opakovane vracajú.
Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 EURO). Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov. Vo vitrínach sú repliky originálov- pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vo vstupných priestoroch sú repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera" Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.

Hotel Alexander
Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander (bývalý Minerál), nazvaný po ruskom cárovi Alexandrovi, má vlastné wellness s fínskou a parnou saunou, ochladzovací bazén, tepidárium, whirlpool, fitness a ponuku masáží. Reštaurácia ponúka jedlá modernej európskej gastronómie pripravované z kvalitných surovín. Hotel Alexander je - s výnimkou Vysokých Tatier, jediný kongresový hotel s takouto kapacitou v Prešovskom kraji. Ponúka až 300 kongresových miest v 3 variabilných klimatizovaných riešeniach a ubytovacia kapacita je 150 miest. Je to ideálna kongresová destinácia práve pre firmy a organizácie z Prešovského a Košického kraja. Technické vybavenie určené na kongresy je na najmodernejšej úrovni.

Hotel Ozón
Je najväčším ubytovacím zariadením v Bardejovských Kúpeľoch. V roku 2000 prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a ponukou svojich služieb uspokojí aj náročných návštevníkov. Ponúka ubytovanie v dvojposteľových, jednoposteľových izbách a apartmánoch. Väčšina izieb má balkón. Budova má 5 poschodí, je vybavená výťahom a jedálňou.
Vilky Diana, Fontána, Lívia, Lujza a Palmíra
Sú to menšie ubytovacie zariadenia (vilky), ktoré prešli kompletnou rekonštrukciou a preto patria k najobľúbenejším vilkám v kúpeľoch. Všetky vilky sú dvojposchodové budovy bez výťahu.
Diana sa nachádza za kúpeľným domom, cca 250m od hotela Ozón. Ide o menšiu vilku s kapacitou 15 lôžok (5 jednolôžkových izieb a 5 dvôjlôžkových izieb štandard). Klienti dochádzajú na stravu do hotela Ozón.
Fontána patrí k najobľúbenejším vilkám, pre svoju výbornú polohu priamo v centre kúpeľov za kostolom, v blízkosti hotela Ozón (100 m), kde sa ubytovaní klienti stravujú. Vilka bola kompletne zrekonštruovaná, ponúka 21 dvojlôžkových a 8 jednolôžkových izieb štandard.
Lívia sa nachádza 250m od hotela Ozón, smerom na kúpalisko za kúpeľným domom - Balneoterapiou. V Lívii sa nachádza 17 dvojlôžkových izieb štandard s balkónom.
Lujza sa nachádza v centrálnej časti kúpeľného parku, v blízkosti hotela Astória, kde sa nachádza recepcia a jedáleň (cca 50m). Kapacita ubytovacieho zariadenia je 36 lôžok,všetky izby sú dvojlôžkové štandard. Vilka Lujza prešla v roku 2018 kompletnou rekonštrukciou.
Villa Palmíra ponúka viacero izieb, celková kapacita je 18 lôžok (7 dvojlôžkových izieb štandard *** a 4 jednolôžkové izby štandard ***). Palmíra sa nachádza 100m od letného vyhrievaného kúpaliska a 400m od hotela Ozón, kde sa ubytovaní klienti stravujú.

Skanzen Bardejovské Kúpele
Je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. Bol sprístupnený v roku 1965. Na ploche 1,5 ha je v parkovej a záhradnej úprave - etnoparku rozmiestnených 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo dvoch etník: slovenského a rusínskeho obyvateľstva, žijúceho v regióne horného Šariša a severného Zemplína. Pochádzajú z 19. a 20. storočia a typologicky patria k dreveným stavbám karpatského typu. Sú tu zastúpené 4 druhy stavieb:obytné zrubové domy, rôzne hospodárske stavby, technické stavby a sakrálne stavby.

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.