marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prečo nepredbiehať sypače v zime

ŠÍPKA – ukazuje, že predbiehanie sypača je možné v smere šípky ŠÍPKA – ukazuje, že predbiehanie sypača je možné v smere šípky Zdroj: NDS

Zimné obdobie je čas, kedy na diaľniciach a rýchlostných cestách v plnej pohotovosti zasahujú veľké stroje.

Tieto majú zdvojenú funkciu odhŕňania snehu - pluhovanie v prednej časti a v jeho zadnej časti zároveň posýpajú cesty. Ak majú svoju prácu vykonávať dôkladne, je dôležité, aby sa dodržiavali jednoduché pravidlá a aby im motoristi nesťažovali prácu. Znamená to nielen znemožnenie ich práce, ale tým pádom horšie cesty. Každý zodpovedný vodič by mal preto poznať zimný režim na diaľniciach.

NDS uvádza: Sypače môžu pracovať samostatne, alebo v tandeme (dve alebo tri vozidlá podľa počtu pruhov na diaľnici). Jazdia za sebou vo vzdialenosti 50 až 100 metrov každé v samostatnom pruhu. Takouto jazdou ošetrujeme celú šírku diaľnice. Pre dôkladné očistenie sa sypače pohybujú rýchlosťou 40 až 50 km/h. Je pochopiteľné, že jazdiť za nimi takouto rýchlosťou je nudné, ale bezpečnosť v tomto prípade víťazí nad rýchlosťou.

Ak pluhujeme vozovku, nemali by ste predchádzať sypače z troch dôvodov:
- môžete dostať šmyk na bočnej vrstve odpluhovaného snehu,
- vaše auto môže poškodiť posypový materiál zo sypača,
- dostanete sa na zatiaľ neošetrenú vozovku

Ak sypač jazdí sám a odhŕňa len jeden pruh diaľnice, pomôckou vám bude svetelná signalizácia, ktorú majú sypače na svojej zadnej časti.
Svetelná signalizácia má tieto dva symboly:

Ak na cestách vidíte sypač so zdvihnutou radlicou, nebuďte prekvapení. Takto sa naše vozidlá presúvajú medzi jednotlivými okruhmi alebo sa ponáhľajú na úsek so zhoršeným stavom počasia. Sypače sa vtedy presúvajú rýchlejšie a môžete ich bez problémov predbiehať.

Zdroj: NDS

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.