marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Týždeň v PSK Týždeň v PSK screenshot

Výstavba desaťkilometrového úseku Prešov Sever – Kapušany - 2. etapa, sa neustále odkladá.

Výstavba desaťkilometrového úseku Prešov Sever – Kapušany - 2. etapa rýchlostnej cesty R4, ktorá tvorí severný obchvat Prešova a následne má pokračovať až ku hranici s Poľskom, sa neustále odkladá. A to aj napriek tomu, že je pripravená k výstavbe a má všetky potrebné povolenia. Na začatie výstavby apeluje krajská a mestská samospráva. Milan Majerský, predseda PSK: "Komunikujeme priamo s ministerstvom. Ja som hneď po prvých informáciách, ktoré som dostal 4. januára poslal list pánovi ministrovi dopravy, aby vyčlenil v rámci rozpočtu NDS finančné prostriedky aj na túto súťaž 2. etapy, aby ju spustil." Ozýva sa aj nespokojná verejnosť. Občianske združenie Náš Prešov prišlo s petičnou akciou, kde rovnako žiada vládu o spustenie výstavby 2. etapy rýchlostnej cesty R4. Milan Majerský, predseda PSK: "Nám naozaj hrozí medzinárodná blamáž. Maďari a Poliaci stavajú, Slováci ako keby zaspali." Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy: "My rátame s výstavbou tohto obchvatu, ale žiadna petícia ani verejný nátlak celý proces neurýchlia." Milan Majerský, predseda PSK: "Chcem naozaj poprosiť a vyzvať ministerstvo dopravy a ministerstvo financií, aby akcelerovali svoju činnosť, lebo Prešovský samosprávny kraj bude naozaj zaostávať." Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy: "Pokračujeme v rokovaniach s ministerstvom financií a jeho Útvarom hodnoty za peniaze o harmonograme priorít, v ktorom už budú vyčlenené financie na jednotlivé infraštruktúrne projekty, vrátane severného obchvatu Prešova." Podľa stanoviska Národnej diaľničnej spoločnosti aktuálne prebieha pripomienkovanie súťažných podkladov pre verejnú súťaž na zhotoviteľa druhej etapy severného obchvatu Prešova a následne bude vyhlásené verejné obstarávanie.

Sledujte reláciu Týždeň v PSK a dozviete sa viac.

 

Reláciu Prešovského samosprávneho kraja Týždeň v PSK vysielajú pravidelne už niekoľko rokov každý týždeň televízie vysielajúce s licenciou v Prešovskom kraji:

Televízia TV7-Prešov
Bardejovská televízia
Humenská televízia
Ľubovnianska televízia
Televízia Kežmarok
Televízia Ľubica
Televízia Poprad
Televízia Štrba
Televízia Ulič
TV – SKV Snina
TKR Vranov nad Topľou

Cieľom relácie je priblížiť obyvateľom Prešovského regiónu aktuálne dianie v krajskej samospráve. Relácia občanov informuje o zasadnutiach Zastupiteľstva PSK, vysvetľuje zámery a približuje ciele, ktoré chce vedenie samosprávneho kraja dosiahnuť.

V relácii ešte uvidíte:

Mobilné testovanie v školách
Do mobilného odberové miesta zriadeného na Úrade PSK sa počas soboty, pred plánovaným otvorením škôl, prišlo otestovať vyše 700 žiakov a zamestnancov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Krajská samospráva plánuje testovať v župných školách naďalej, a to prostredníctvom mobilných odberových tímov. Sú to tímy zo stredných zdravotníckych škôl.

Štatistiky 2020 na geoportáli PSK
Za rok 2020 pribudlo takmer 9-tisíc uchádzačov o zamestnanie. Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti je v Prešovskom kraji – 11,4%. Z pohľadu tohto ukazovateľa je na tom najhoršie okres Kežmarok – takmer 18% a naopak najlepšie okres Poprad – 7,1%. V decembri bolo v Prešovskom kraji evidovaných takmer 50-tisíc uchádzačov o zamestnanie. To sú len niektoré z ukazovateľov trhu práce za minulý rok publikované ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny vo forme otvorených údajov. Tie sú integrované až na úroveň obcí a nájdete ich na geoportáli Prešovského kraja – geopresovregion.sk, v tematických mapách Ľudia a práca a Nezamestnanosť, ľudia a podnikanie.

Poznáme laureátov ankety NAJ v CR
Poznáme laureátov ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020, ktorú vyhlasuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Jej siedmy ročník bol ovplyvnený pandémiou koronavírusu a vyhlásené boli len dve kategórie. Posunulo sa aj slávnostné odovzdanie ocenení. V kategórii AntiCovid boli udelené tri ocenenia a cenu za Celoživotný prínos v oblasti cestovného ruchu získal známy značkár turistických chodníkov Ernest Rusnák. V prípade konania najväčšej slovenskej výstavy cestovného ruchu – ITF Slovakiatour 2021, ktorá je predbežne naplánovaná na 13. mája, si víťazi svoje ocenenia prevezmú na tomto podujatí v Bratislave.

Súťaž - Sestry Prešovského kraja
On-line literárna súťaž Daj fotke príbeh je jednou z aktivít projektu Sestry Prešovského kraja. Cieľom je vytvoriť k fotografiám príbeh, esej alebo básnické dielo a vyjadriť svoj názor k téme zdravotníckeho povolania. Súťaž je určená pre žiakov 8. a 9 ročníkov základných škôl a študentov stredných škôl v kraji. Uzávierka literárnej súťaže je 18. februára. Autori víťazných literárnych diel získajú hodnotné ceny a ich počiny budú publikované. Projekt pripravil Prešovský samosprávny kraj v súvislosti s Rokom sestier a pôrodných asistentiek a je jediný svojho druhu na Slovensku.

Headline:

Budovanie siete turistických trás v NP Poloniny a príprava prvej fázy realizácie turistického chodníka pod názvom Poloniny Trail sa posúva vpred. Identifikoval sa prvý 90 km úsek trás, kde prebehne výstavba chýbajúcich a modernizácia už existujúcich trás. Mapa plánovaného turistického chodníka je k dispozícii na www.geopresovregions.sk

V poradí 5. ročník stretnutia lokálnych lídrov Číny – krajín Strednej a Východnej Európy a 6. Zasadnutie pracovnej skupiny Asociácie guvernérov provincií Číny i zástupcov krajín SVE sa konal on-line. PSK reprezentoval jeho podpredseda Peter Bizovský, ktorý vyzdvihol hodnotu spolupráce a súdržnosti na medzinárodnej úrovni.

Na Úrade PSK za účasti PSK, KSK a BBSK prebehlo formou videokonferencie pracovné stretnutie Riadiaceho výboru iniciatívy Catching-up Regions 3. Témami on-line rokovania boli okrem iných prepojenie pracovísk priemyslu a výskumu či vývoja v regióne, ako aj zvyšovanie kvality a efektívnosti stredoškolského vzdelávania.

PSK v spolupráci s IDS Východ zaviedol od pondelka 8. februára skúšobnú zmenu cestovného poriadku na trase Stará Ľubovňa – Čirč. Večerný autobusový spoj na linke S. Ľubovňa – Plavnica – Plaveč – Ľubotín – Čirč bude v pracovné dni po novom odchádzať zo stanice v S. Ľubovni o 20:18 a zo zastávky pri Kauflande o 20:20.

 

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.